E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» για ανασφάλιστα οχήματα – Ηλεκτρονικό μπλόκο και για αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Κλιμακωτά πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας - Τι προβλέπει νομοσχέδιο

Δημοσίευση 9/5/2024 | 09:40

Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» για ανασφάλιστα οχήματα – Ηλεκτρονικό μπλόκο και για αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Καθιέρωση κλιμακωτών προστίμων για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας και ηλεκτρονικό «μπλόκο» σε οχήματα που δεν είναι ασφαλισμένα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα τεθεί ενδεχομένως και σήμερα Πέμπτη (9/5) σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τη νέα οδηγία της ΕΕ για την υποχρεωτική ασφάλιση (Motor Insurance Directive – MID) επιχειρεί να καθιερώσει ένα σύστημα άμεσου εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων και όσων δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Με τις νέες διατάξεις εισάγεται ένα νέο ψηφιακό σύστημα με αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών, τουλάχιστον 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα στους δρόμους, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.

Με το νέο σύστημα θα διενεργούνται αυτόματες διασταυρώσεις και πολλαπλοί έλεγχοι κάθε χρόνο (ενδεχομένως ανά 3 ή 4 μήνες σε πρώτη φάση ή και συχνότερα στη συνέχεια κάθε 1-2 μήνες) αντί για μία φορά στα 5 ή 10 χρόνια, όπως συνέβαινε πρακτικά μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Επίσης με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Καθιερώνεται νέο ποινολόγιο για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ειδικότερα θα επιβάλλεται κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης της εξόφλησης. Με το νέο σύστημα όσο νωρίτερα μετά τη λήξη της προθεσμίας γίνει η εξόφληση της οφειλής, τόσο μικρότερο θα είναι το αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους παραβάτες των τελών κυκλοφορίας. Το βασικότερο σενάριο προβλέπει την επιβολή προστίμου ίσο με το 25% των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, εάν τα τέλη πληρωθούν τον Ιανουάριο, 50% εάν η πληρωμή γίνει τον Φεβρουάριο και 100% των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για πληρωμή των τελών από τον Μάρτιο και μετά. Σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ισόποσο της αξίας των ετήσιων τελών, ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής, ακόμα και αν αυτή είναι μία ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.
  • Έρχονται αλλαγές και στα πρόστιμα που επιβάλλονται για αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο από ΚΤΕΟ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πέταξε» στα 8,46 μέτρα ο Μίλτος Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Ομάδων

Αθλητικά Νέα 28.06.2025
Κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2025

Στα επείγοντα επτάχρονος μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων στον Βόλο

Ελλάδα 28.06.2025
Δέχτηκε δαγκωνιές στα πόδια και την πλάτη

Οριστικά έκπτωτη η δήμαρχος Κασσάνδρας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

Ελλάδα 28.06.2025
«Αναμένω επίσημη κοινοποίηση της απόφασης»

Αστυνομικός της Βουλής: «Δεν έχει βιάσει τα παιδιά του, θα τα ζητήσει πίσω όταν δικαιωθεί» λέει ο δικηγόρος του

Ελλάδα 28.06.2025
«Όλα τα έχει βγάλει από το μυαλό της η σύζυγός μου και έχει βάλει και τις κόρες μας να καταθέσουν ψέματα»

Αγιος Νικόλαος: Αυτοκίνητο «βούτηξε» σε γκρεμό 80 μέτρων

Ελλάδα 28.06.2025
Το όχημα το οδηγούσε μια γυναίκα ενώ η κατάσταση της υγείας της παραμένει άγνωστη

Καιρός: Σαρωτική μεταβολή του σκηνικού την Κυριακή ‑ Συναγερμός για έξι περιοχές

Καιρός 28.06.2025
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου

19χρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού ‑ Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα

Κόσμος 28.06.2025
Η αστυνομία αναγνώρισε το πτώμα της κοπέλας από τα τατουάζ

Ο Θάνος Πλεύρης νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Πολιτική 28.06.2025
Η ορκωμοσία του νέου υπουργού και των νέων υφυπουργών θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 10:00

Το Champion Jet 3 προσέκρουσε στο λιμάνι της Πάρου ‑ Ταλαιπωρία για τους επιβάτες

Ελλάδα 28.06.2025
Πάνω από μία ώρα η αναμονή για τους επιβάτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλα πλοία, αναλόγως του προορισμού τους

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων 3.000.000 οχήματα ‑ Πέλεκυς 400 ευρώ το πρόστιμο

Ελλάδα 28.06.2025
Ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ είναι αυτά που... απειλούνται