E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Γιατί οι νύφες κρατούν ανθοδέσμες;

Ένα έθιμο με μεγάλη ιστορία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/5/2024 | 00:00

Σήμερα έμαθα: Γιατί οι νύφες κρατούν ανθοδέσμες;
Photo by Victoria Priessnitz on Unsplash

Αν και η νυφική ανθοδέσμη δεν είναι ακριβώς μια γαμήλια ανάγκη, εξακολουθεί να είναι ένα αρκετά αναπόσπαστο μέρος της τελετής. Για να το θέσουμε αυτό σαν μια εικόνα, απλά φανταστείτε πόσο περίεργο θα φαινόταν για μια νύφη να περπατήσει στο διάδρομο με άδεια χέρια.

Από πού λοιπόν προήλθε η παράδοση; Αν και ορισμένοι έχουν προτείνει ότι τα λουλούδια γάμου χρησιμοποιούνταν αρχικά για να καλύψουν τη μυρωδιά του σώματος πριν γίνει κανόνας το συχνό μπάνιο, αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη. Στην πραγματικότητα, οι πρώτες νυφικές ανθοδέσμες δεν περιείχαν πολλά λουλούδια, αντίθετα, αποτελούνταν κυρίως από βότανα. Σύμφωνα με το Reader’s Digest, οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που υιοθέτησαν την πρακτική να στέλνουν τις νύφες τους στο διάδρομο με δέσμες βοτάνων, που συμβόλιζαν πράγματα όπως η πιστότητα και η γονιμότητα.

Ο άνηθος, ήδη γνωστό αφροδισιακό εκείνη την εποχή, ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένος σε αυτές τις ανθοδέσμες, και επίσης συχνά σερβιριζόταν στις γαμήλιες δεξιώσεις για να βοηθήσει τη νύφη και τον γαμπρό να προετοιμαστούν για να ολοκληρώσουν τον δεσμό τους. Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές στις ανθοδέσμες, καθώς θεωρήθηκε ότι προστατεύει τη νύφη από την κακή τύχη ή τα κακά πνεύματα.

Κατά τους επόμενους αιώνες, οι άνθρωποι άρχισαν να εισάγουν άλλη χλωρίδα στις γαμήλιες ανθοδέσμες τους, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών. Όπως αναφέρει το Snopes, οι κατιφέδες κέρδισαν δημοτικότητα στην Αγγλία του 16ου αιώνα ως σύμβολο πίστης και ατελείωτης αγάπης, επειδή οι κατιφέδες είναι τόσο πιστοί στον Ήλιο, μιας και ανθίζουν στο φως της ημέρας και κλείνουν τα πέταλά τους τη νύχτα. Και, όπως ο άνηθος, θεωρούνταν αφροδισιακό.

Στη συνέχεια, κατά τη βικτοριανή εποχή, η χλωριογραφία (η γλώσσα των λουλουδιών) έγινε μια διαδεδομένη μόδα και οι άνθρωποι άρχισαν να στέλνουν ο ένας στον άλλο προσεκτικά συναρμολογημένα μπουκέτα λουλουδιών με συγκεκριμένες έννοιες, τα οποία θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσετε το εύχρηστο λεξικό σας με λουλούδια. Σύμφωνα με το Atlas Obscura, το pennyroyal σήμαινε «Πρέπει να φύγεις», για παράδειγμα, ενώ ένας ανανάς έκανε ξεκάθαρο στον εραστή σου ότι πιστεύεις ότι είναι τέλειος.

Τα μυστικά μηνύματα λουλουδιών τέθηκαν εκτός μόδας καθώς ο κόσμος έστρεψε την προσοχή του στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι νυφικές ανθοδέσμες δεν έπαψαν να υπάρχουν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Που βρίσκεται η Ζηλανδία; (όχι η Νέα)

Σήμερα έμαθα 17.05.2024
Το γνωρίζατε;

Σήμερα έμαθα: Πως πολλές φορές καταλαβαίνουμε όταν οι άνθρωποι μας κοιτάνε;

Σήμερα έμαθα Χτες
Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι μεγάλο πράγμα

Σήμερα έμαθα: Τι ακριβώς είναι το pixel;

Σήμερα έμαθα Προχτές
Το έχουμε όλοι ακούσει αλλά ίσως να μην ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει

Σαν σήμερα: Ξεκινά η παράξενη ιστορία των McDonald`s

Σαν Σήμερα Προχτές
Η ιστορία τους ξεκίνησε στις 15 Μαΐου του 1940 και είχε αρκετές παράξενες τροπές

Σαν σήμερα: Πέθανε ο άνθρωπος που ονόμασαν «Η Φωνή»

Σαν Σήμερα 14.05.2024
Στις 14 Μαΐου του 1998

Σήμερα έμαθα: Το λάθος που οδήγησε στον όρο του σeξ «Ιεραποστολική στάση»

Σήμερα έμαθα 13.05.2024
Το λάθος και η αργοπορημένη αμφισβήτηση

Σήμερα έμαθα: Γιατί η γυναίκα του προέδρου ονομάζεται «Πρώτη Κυρία»;

Σήμερα έμαθα 11.05.2024
Η ιστορία πίσω από τον όρο