E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 29/4/2024 | 00:17

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά
YOUTUBE

Οι κάστορες είναι γνωστοί για τις μηχανικές τους ικανότητες, κατασκευάζοντας περίπλοκα φράγματα και κατοικίες που μεταμορφώνουν τοπία.

Αυτές οι δομές όχι μόνο παρέχουν καταφύγιο στους ίδιους τους κάστορες, αλλά δημιουργούν επίσης υγροτόπους που χρησιμεύουν ως ζωτικά ενδιαιτήματα για μια μυριάδα φυτικών και ζωικών ειδών.

Επιβραδύνοντας τη ροή του νερού και δημιουργώντας λίμνες, οι κάστορες συμβάλλουν στην επαναφόρτιση των υδροφορέων, στη μείωση της διάβρωσης και στη βελτίωση της ποιότητας του νερού. Οι δραστηριότητές τους ενισχύουν επίσης τη βιοποικιλότητα, προσελκύοντας είδη όπως ψάρια, πουλιά και αμφίβια σε υγροτόπους.

Ωστόσο, αιώνες παγίδευσης και απώλειας οικοτόπων έχουν αποδεκατίσει τους πληθυσμούς κάστορες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, οδηγώντας σε μείωση των οικολογικών οφελών τους.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποκατάστασης αυτών των βασικών ειδών, οι οικολόγοι στο Αϊντάχο έχουν ξεκινήσει φιλόδοξες προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση κάστορων σε κατάλληλους βιότοπους.

Τα τελευταία χρόνια, οργανισμοί άγριας ζωής και οργανώσεις προστασίας στο Αϊντάχο έχουν ξεκινήσει προγράμματα για τη σύλληψη και τη μετεγκατάσταση κάστορων από περιοχές όπου προκύπτουν συγκρούσεις με ανθρώπους, σε απομακρυσμένες, μη ανεπτυγμένες τοποθεσίες όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν. Τους παίρνουν από περιοχές όπου προκαλούν ζημιές σε υποδομές ή πλημμυρίζουν γεωργική γη και τους μεταφοέρουν προσεκτικά σε καθορισμένες τοποθεσίες απελευθέρωσης, που συχνά βρίσκονται σε εθνικά δάση ή άλλες προστατευόμενες περιοχές με άφθονες πηγές νερού.

Μόλις απελευθερωθούν, οι κάστορες πιάνουν γρήγορα τη δουλειά τους, κατασκευάζοντας φράγματα και δημιουργώντας λίμνες που αποκαθιστούν τις φυσικές υδρολογικές διεργασίες και ωφελούν το περιβάλλον οικοσύστημα. 

Το Central Idaho κατέχει μια προστατευόμενη περιοχή, την περιοχή Frank Church-River of No Return Wilderness. Σε αυτήν την περιοχή βρίσκεται το Chamberlain Basin, ένα σημείο με πολλά δάση.

Τέτοιες μετεγκαταστάσεις άγριας ζωής ήταν ασυνήθιστες το 1948 και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, παγιδεύοντας τα ζώα, μεταφέροντάς τα με άλογο ή μουλάρι σε φορτηγό και οδήγησή τους στον δρόμο που βρίσκεται πλησιέστερα στο νέο τους σπίτι, είχαν σημαντικά μειονεκτήματα.

«Η... μέθοδος μεταφοράς ήταν επίπονη, παρατεταμένη, δαπανηρή και είχε ως αποτέλεσμα υψηλή θνησιμότητα», έγραψε ο υπάλληλος της Fish and Game, Elmo W. Heter, σε άρθρο του Journal of Wildlife Management.

Διάφοροι παράγοντες επηρέασαν τα ποσοστά θνησιμότητας κάστορων σε τέτοια ταξίδια. Η μυρωδιά τους ενόχλησε τα άλογα που ήταν υπεύθυνα για τη μεταφορά τους.Οι κάστορες έχουν χαμηλή ανοχή στη θερμότητα όταν είναι έξω από το νερό. Το άγχος της ζέστης και του ταξιδιού ήταν πολύ για τους κάστορες που πεθαίνανε!

Έχοντας γράψει για τα προβλήματα του παλιού τρόπου μεταφοράς ενοχλητικών κάστορων, ενας απλός υπάλληλος, ο Elmo W. Heter εψαχνε να βρει έναν καλύτερο τρόπο για να γίνει η δουλειά. Κατάλαβε ότι ήταν καλύτερα να τα μετακινήσει στα μέσα του καλοκαιριού. Η μεταναστευτική τους περίοδος τελείωσε και θα είχαν χρόνο να εγκλιματιστούν στο νέο τους σπίτι και ήξερε από προηγούμενες προσπάθειες μετεγκατάστασης ότι ήταν καλύτερο να μετακινούνται νεαροί κάστορες, ιδανικά τέσσερις κάθε φορά είτε με ένα αρσενικό σε τρία θηλυκά είτε δύο από το καθένα. Αλλά το ερώτημα παρέμενε: πώς θα μετακινούνταν οι κάστορες;

Σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά αλεξίπτωτα που περισσεύουν για να ρίξουν τους κάστορες στο νέο τους σπίτι από ένα αεροπλάνο.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται στα χαρτιά, ήταν τουλάχιστον οικονομικό όμως έπρεπε να επινοήσει κιβώτια μεταφοράς που θα μπορούσαν να κατέβουν με ασφάλεια από ένα αεροπλάνο και από τα οποία οι κάστορες θα μπορούσαν να βγουν εύκολα μόλις προσγειωθούν. Ώσπου το βρήκε. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι συνέβη στο πτώμα του Αλ Καπόνε;

Ιστορικά 13.06.2024
Οι ασάφειες γύρω από την μεταφορά και την ταφή του

Είναι η αυστραλέζικη προφορά προϊόν του συχνού πιώματος;

Ιστορικά 13.06.2024
Τι αναφέρει ένας Αυστραλός ακαδημαϊκός

Όταν ο Τζορτζ Μπους και ο Σαντάμ Χουσεΐν προκλήθηκαν σε μονομαχία

Ιστορικά 13.06.2024
Ιδέα που τελικά δεν προχώρησε...

Οι φονικότεροι καύσωνες στην Ευρώπη

Ιστορικά 13.06.2024
Όταν ο καύσωνας έπληξε τη «γηραιά ήπειρο» με ολέθρια αποτελέσματα

«Έπεφταν πτώματα από τον ουρανό» ‑ Η τραγική τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο τον Απρίλιο του `86

Stories 13.06.2024
Το τρομοκρατικό χτύπημα στον ελληνικό εναέριο χώρο τον Απρίλιο του 1986

Παραβατικότητα ανηλίκων και σχολικός εκφοβισμός: Πού βρίσκεται η λύση;

Stories 13.06.2024
Απαντά η Μαντώ Κωνσταντουλάκη, EMDR Europe Πιστοποιημένη Θεραπευτής για Ενήλικες, Εφήβους και Παιδιά.

Ο μοναχικότερος άνθρωπος ζει σε έναν ναό στο Θιβέτ παρέα... με έναν θαυματουργό βράχο

FYI 13.06.2024
Κόβει την ανάσα η θέα από το Rituo, έναν ναό που κατοικεί μόνο ένας άνθρωπος

Το «κρυφό» κουμπί που δεν ήξερες ότι υπάρχει στο κινητό σου

Νέα Εποχή Χτες
Εκατομμύρια τηλέφωνα Android έχουν «μυστικό κουμπί» που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα

Μήπως είναι αυτό το χειρότερο μήνυμα που μπορείτε να στείλετε;

Νέα Εποχή Χτες
Στην εποχή της τεχνολογίας, κάποιες λέξεις αποκτούν άλλη σημασία

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Νέα Εποχή Χτες
Σίγουρα δεν το ξέρετε

Το στοιχειωμένο αρχοντικό στα Λεχώνια του Βόλου: Tι ιστορίες κουβαλάει

Ιστορικά Χτες
Σπίτι του τρόμου ή σπίτι των αναμνήσεων;