E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Πότε ανοίγει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Οι αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3

Δημοσίευση 25/4/2024 | 14:28

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Ανοίγει αύριο Παρασκευή 26 Απριλίου, εκτός απροόπτου, η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έστω και καθυστερημένα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και αυτοί που αναμένεται να σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είναι όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου.

Και αυτό γιατί η επιστροφή φόρου γίνεται πια με διαδικασία εξπρές. Εκείνοι που έχουν να λάβουν χρήματα από την Εφορία βλέπουν εντός λίγων ημερών τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αν μάλιστα δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις έναντι της Εφορίας, όπως π.χ. ΕΝΦΙΑ, θα δουν τα χρήματά τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό σχεδόν άμεσα.

Φέτος πάντως απαιτείται προσοχή γιατί υπάρχουν αλλαγές τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο Ε3.

Οι αλλαγές στο έντυπο Ε1

Δεδομένων αυτών των αλλαγών, η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θέλει προσοχή, ειδικά στο Ε3 αλλά και στο βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος, το Ε1. Οι αλλαγές αφορούν περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, των οποίων οι δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα, από την ΑΑΔΕ, αν οι ίδιοι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν την υποβάλουν.

Οι δηλώσεις τους θα είναι προσυμπληρωμένες σε όλους τους κωδικούς των εντύπων και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν την ένδειξη ΥΠΟΒΟΛΗ.

Φυσικά, θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ, για ενδεχόμενα λάθη, αλλά αν δεν το πράξουν η δήλωσή τους θα υποβληθεί ως έχει.

Τι αλλάζει για τους αυτοαπασχολούμενους
Για τους περίπου 740.000 αυτοαπασχολούμενους η βασική αλλαγή είναι η επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγησης. Δηλαδή, τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο και εάν τα κέρδη που δηλώσουν είναι χαμηλότερα από το ποσό των 10.920 ευρώ, που είναι οι ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου υπαλλήλου με τον κατώτατο μισθό, τότε θα φορολογηθούν τεκμαρτά.

Το ποσό των 10.920 ευρώ αυξομειώνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης της δραστηριότητας, τον αριθμό των υπαλλήλων και το ύψος των καταβαλλόμενων αμοιβών.

Εντούτοις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να φορολογούνται πλέον βάσει τεκμηρίων, θα δουν όμως το τέλος επιτηδεύματος να «κουρεύεται» στο μισό. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει οριζόντια μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για ατομικές επιχειρήσεις υπαγόμενες στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Δηλαδή, για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά φέτος τεκμαρτώς, με βάση τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης, ανεξαρτήτως του εάν θα φορολογηθούν τελικά με βάση τα δηλωθέντα ή τα τεκμαρτά εισοδήματά τους, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50%, δηλαδή περιορίζεται στα 325 ευρώ.

Μείωση προκαταβολής φόρου

Ακόμη, προβλέπεται μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις στις οποίες θα βεβαιωθούν φόροι εισοδήματος με βάση τα τεκμαρτά ποσά εισοδήματος που θα τούς προσδιορίσουν τα αντικειμενικά κριτήρια.

Για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα τούς προσδιορίσουν τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης προκύψουν υψηλότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, η προκαταβολή φόρου που αναλογεί στο επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος που θα προκύψει θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή θα υπολογιστεί με συντελεστή 27,5% αντί 55%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Υπέγραψε για 4 χρόνια και ανακοινώθηκε ο Ετιέν Καμαρά

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 23χρονος Γάλλος κεντρικός μέσος πέρασε από τα ιατρικά τεστ και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό

Νέα απάντηση Μελόνι σε Τραμπ: «Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε τη δημοτικότητά μου»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φιλία των δύο ηγετών μάλλον είναι παρελθόν...

Θρίλερ με 29χρονο που έκανε πεζοπορία στις Ανδεις ‑ Ένα μήνα μετά τα ίχνη του αγνοούνται

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 29χρονος επικοινώνησε τελευταία φορά με τη μητέρα του πριν ξεκινήσει την εξερεύνηση της περιοχής Κούσκο στο Περού, έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής

Πιθανή μια επιχείρηση στην Κούβα με... συνταγή Βενεζουέλας αποκαλύπτει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες μια αμερικανική επιχείρηση στην χώρα της Καραϊβικής στο πρότυπο εκείνης στη Βενεζουέλα για τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο

Σοκ: Ανήλικοι διακινούσαν πορνογραφικό υλικό με ανήλικα κορίτσια – Τις έβαζαν να αυτοτραυματίζονται

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι δύο 17χρονοι που συνελήφθησαν φέρεται να συνδέονται με εξτρεμιστική-σαδιστική ομάδα κακοποίησης ανηλίκων με διεθνή διαδικτυακή δράση

Δείτε βίντεο: Συμπλοκή με άγριο ξύλο μεταξύ δεκάδων τουριστών στην Αγία Νάπα έγινε viral

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σκληρές εικόνες από τον ομαδικό καβγά τουριστών στην Κύπρο με τις εικόνες να γίνεται viral στην πλατφόρμα του streamer HS TikkyTokky

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που ο Φερνάντο Γκάγκο παθαίνει έμφραγμα σε συνέντευξη Τύπου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο νοσοκομείο, ο Γκάγκο υποβλήθηκε σε σειρά καρδιολογικών εξετάσεων και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο χειρουργείο

Το Ιράν έκλεισε τα Στενά του Ορμούζ: «ΗΠΑ και Ισραήλ παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός» λέει η Τεχεράνη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ιρανικό επιτελείο προειδοποίησε για την λήψη περαιτέρω μέτρων αν «συνεχιστεί η επίθεση»

Στη Σταυρούλα ανήκουν οι κηλίδες αίματος στην τηλεόραση και το πάτωμα του σπιτιού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας είναι ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Σταυρούλας - Οι αρχές δίνουν πλέον διαστάσεις ανθρωποκτονίας στην υπόθεση - Πήρε προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθεί για υπόθεση ναρκωτικών

Τι αποκαλύπτουν τα νέα έγγραφα του Πενταγώνου για τα UFO

Κόσμος Χτες
Περισσότερα από 220 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα, για τα λεγόμενα UFO, έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

Βενετία: Ο νέος δήμαρχος ετοιμάζει «χαράτσι» 50 ευρώ για όποιον θέλει να επισκεφτεί την πόλη

Κόσμος Χτες
Το 2024, η Βενετία έγινε η πρώτη τουριστική πόλη στον κόσμο που επέβαλε χρέωση εισόδου, εισάγοντας τέλος 5 ευρώ για 29 ημέρες αιχμής μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου