E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Πότε ανοίγει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Οι αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3

Δημοσίευση 25/4/2024 | 14:28

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Ανοίγει αύριο Παρασκευή 26 Απριλίου, εκτός απροόπτου, η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έστω και καθυστερημένα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και αυτοί που αναμένεται να σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είναι όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου.

Και αυτό γιατί η επιστροφή φόρου γίνεται πια με διαδικασία εξπρές. Εκείνοι που έχουν να λάβουν χρήματα από την Εφορία βλέπουν εντός λίγων ημερών τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αν μάλιστα δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις έναντι της Εφορίας, όπως π.χ. ΕΝΦΙΑ, θα δουν τα χρήματά τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό σχεδόν άμεσα.

Φέτος πάντως απαιτείται προσοχή γιατί υπάρχουν αλλαγές τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο Ε3.

Οι αλλαγές στο έντυπο Ε1

Δεδομένων αυτών των αλλαγών, η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θέλει προσοχή, ειδικά στο Ε3 αλλά και στο βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος, το Ε1. Οι αλλαγές αφορούν περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, των οποίων οι δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα, από την ΑΑΔΕ, αν οι ίδιοι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν την υποβάλουν.

Οι δηλώσεις τους θα είναι προσυμπληρωμένες σε όλους τους κωδικούς των εντύπων και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν την ένδειξη ΥΠΟΒΟΛΗ.

Φυσικά, θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ, για ενδεχόμενα λάθη, αλλά αν δεν το πράξουν η δήλωσή τους θα υποβληθεί ως έχει.

Τι αλλάζει για τους αυτοαπασχολούμενους
Για τους περίπου 740.000 αυτοαπασχολούμενους η βασική αλλαγή είναι η επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγησης. Δηλαδή, τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο και εάν τα κέρδη που δηλώσουν είναι χαμηλότερα από το ποσό των 10.920 ευρώ, που είναι οι ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου υπαλλήλου με τον κατώτατο μισθό, τότε θα φορολογηθούν τεκμαρτά.

Το ποσό των 10.920 ευρώ αυξομειώνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης της δραστηριότητας, τον αριθμό των υπαλλήλων και το ύψος των καταβαλλόμενων αμοιβών.

Εντούτοις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να φορολογούνται πλέον βάσει τεκμηρίων, θα δουν όμως το τέλος επιτηδεύματος να «κουρεύεται» στο μισό. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει οριζόντια μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για ατομικές επιχειρήσεις υπαγόμενες στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Δηλαδή, για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά φέτος τεκμαρτώς, με βάση τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης, ανεξαρτήτως του εάν θα φορολογηθούν τελικά με βάση τα δηλωθέντα ή τα τεκμαρτά εισοδήματά τους, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50%, δηλαδή περιορίζεται στα 325 ευρώ.

Μείωση προκαταβολής φόρου

Ακόμη, προβλέπεται μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις στις οποίες θα βεβαιωθούν φόροι εισοδήματος με βάση τα τεκμαρτά ποσά εισοδήματος που θα τούς προσδιορίσουν τα αντικειμενικά κριτήρια.

Για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα τούς προσδιορίσουν τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης προκύψουν υψηλότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, η προκαταβολή φόρου που αναλογεί στο επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος που θα προκύψει θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή θα υπολογιστεί με συντελεστή 27,5% αντί 55%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κεφαλονιά: Συνελήφθη και τρίτος για τον θάνατο της 19χρονης – Εξελίξεις στην υπόθεση

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές προχώρησαν σε νέα σύλληψη στο Αργοστόλι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 19χρονη

Κοσμικός «χορός θανάτου»: Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες θα συγκρουστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια

Tech + Science Χτες
Αστρονόμοι εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις για ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στο σύμπαν: δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κινούνται σε εξαιρετικά κοντινή τροχιά, λίγο πριν από μια πιθανή κοσμική συγχώνευση

Πολωνία: Bουλευτής σηκώνει στη Βουλή σημαία του Ισραήλ με σβάστικα – «Διαπράττει γενοκτονία»

Κόσμος Χτες
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή της Πολωνίας η ενέργεια βουλευτή της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να υψώσει ισραηλινή σημαία με ναζιστική σβάστικα, προκαλώντας οργή εντός και εκτός κοινοβουλίου

Μυτιλήνη: Στο «κόκκινο» οι αγρότες εξαιτίας του αφθώδους πυρετoύ ‑ Απέκλεισαν το λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, αντιδρώντας στα περιοριστικά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό και την οικονομική ασφυξία που, όπως καταγγέλλουν, απειλεί την επιβίωσή τους

Ανακαινίζω ‑ Νοικιάζω: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα ‑ Έως 36.000 ευρώ η επιδότηση

Οικονομία Χτες
Το νέο σχήμα θα καλύπτει ακίνητα έως 120 τετραγωνικά μέτρα

Fuel Pass: Τι να προσέξετε πριν κάνετε αίτηση ‑ Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

Οικονομία Χτες
Ανοιχτή χωρίς περιορισμό ΑΦΜ η πλατφόρμα από την Παρασκευή

Συνελήφθησαν δυο Έλληνες που άνοιξαν ελληνική σημαία στην Αγιά Σοφιά

Κόσμος Χτες
Το χρονικό της σύλληψης στο Φατίχ και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Bloomberg: Το Ιράν καταθέτει νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο βραχείας διακοπής της ναυσιπλοϊας μέσω του Ορμούζ για να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και οδήγησε μέχρι τη Σουηδία

Κόσμος Χτες
200 χιλιόμετρα οδήγησε ο ανήλικος το κλεμμένο λεωφορείο