E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Πότε ανοίγει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Οι αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3

Δημοσίευση 25/4/2024 | 14:28

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Ανοίγει αύριο Παρασκευή 26 Απριλίου, εκτός απροόπτου, η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έστω και καθυστερημένα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και αυτοί που αναμένεται να σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είναι όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου.

Και αυτό γιατί η επιστροφή φόρου γίνεται πια με διαδικασία εξπρές. Εκείνοι που έχουν να λάβουν χρήματα από την Εφορία βλέπουν εντός λίγων ημερών τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αν μάλιστα δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις έναντι της Εφορίας, όπως π.χ. ΕΝΦΙΑ, θα δουν τα χρήματά τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό σχεδόν άμεσα.

Φέτος πάντως απαιτείται προσοχή γιατί υπάρχουν αλλαγές τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο Ε3.

Οι αλλαγές στο έντυπο Ε1

Δεδομένων αυτών των αλλαγών, η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θέλει προσοχή, ειδικά στο Ε3 αλλά και στο βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος, το Ε1. Οι αλλαγές αφορούν περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, των οποίων οι δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα, από την ΑΑΔΕ, αν οι ίδιοι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν την υποβάλουν.

Οι δηλώσεις τους θα είναι προσυμπληρωμένες σε όλους τους κωδικούς των εντύπων και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν την ένδειξη ΥΠΟΒΟΛΗ.

Φυσικά, θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ, για ενδεχόμενα λάθη, αλλά αν δεν το πράξουν η δήλωσή τους θα υποβληθεί ως έχει.

Τι αλλάζει για τους αυτοαπασχολούμενους
Για τους περίπου 740.000 αυτοαπασχολούμενους η βασική αλλαγή είναι η επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγησης. Δηλαδή, τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο και εάν τα κέρδη που δηλώσουν είναι χαμηλότερα από το ποσό των 10.920 ευρώ, που είναι οι ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου υπαλλήλου με τον κατώτατο μισθό, τότε θα φορολογηθούν τεκμαρτά.

Το ποσό των 10.920 ευρώ αυξομειώνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης της δραστηριότητας, τον αριθμό των υπαλλήλων και το ύψος των καταβαλλόμενων αμοιβών.

Εντούτοις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να φορολογούνται πλέον βάσει τεκμηρίων, θα δουν όμως το τέλος επιτηδεύματος να «κουρεύεται» στο μισό. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει οριζόντια μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για ατομικές επιχειρήσεις υπαγόμενες στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Δηλαδή, για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά φέτος τεκμαρτώς, με βάση τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης, ανεξαρτήτως του εάν θα φορολογηθούν τελικά με βάση τα δηλωθέντα ή τα τεκμαρτά εισοδήματά τους, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50%, δηλαδή περιορίζεται στα 325 ευρώ.

Μείωση προκαταβολής φόρου

Ακόμη, προβλέπεται μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις στις οποίες θα βεβαιωθούν φόροι εισοδήματος με βάση τα τεκμαρτά ποσά εισοδήματος που θα τούς προσδιορίσουν τα αντικειμενικά κριτήρια.

Για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα τούς προσδιορίσουν τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης προκύψουν υψηλότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, η προκαταβολή φόρου που αναλογεί στο επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος που θα προκύψει θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή θα υπολογιστεί με συντελεστή 27,5% αντί 55%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδας νωπής μυζήθρας λόγω ανίχνευσης σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών

Ελλάδα Χτες
Οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Τέμπη ‑ Καρυστιανού / Οργή στη δίκη για τα «χαμένα» βίντεο ‑ «Ο Μπακαϊμης είναι ο πρώτος που έβαλε χέρι»

Ελλάδα Χτες
Οι κατηγορούμενοι διώκονται για την υπεξαίρεση και εξαφάνιση του βιντεοληπτικού υλικού που φέρεται να απεικόνιζε τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Εξεταστική: Στις 11 Δεκέμβρη καταθέτει ο «Φραπές» – Ποιος ο σχεδιασμός για τα πολιτικά πρόσωπα

Ελλάδα Χτες
Μια μέρα αργότερα τη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στην εξεταστική θα καταθέσουν οι Χρήστος Μπουκώρος και Μανώλης Χνάρης

Ελεύθερη η πρώην επόπτρια Δυτικής Αττικής για την υπόθεση δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα

Ελλάδα Χτες
Η κατηγορούμενη επανέλαβε ότι δεν ήταν παρούσα στο περιστατικό, υποστηρίζοντας πως είδε την Κυριακή μόνο όταν έφευγε

Ανησυχία στην Ισπανία: Εμφανίστηκαν έπειτα από 31 χρόνια κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Κόσμος Χτες
Ο ιός, που είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά φονικός για τους χοίρους, επεκτείνεται στη δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια

Θεσσαλονίκη: 37χρονος έδωσε τέλος στη ζωή μου με όπλο – Τον βρήκε μέσα στο ΙΧ του περαστικός

Ελλάδα Χτες
Μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκε πολίτης το πρωί της περασμένης Κυριακής σε περιοχή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη

Πολιτικό σκάνδαλο στη Ρουμανία: Ο υπουργός Αμυνας παραιτήθηκε επειδή είπε ψέματα στο βιογραφικό του

Κόσμος Χτες
Το βιογραφικό του Ιονούτ Μοστεάνου περιείχε εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με το πότε αποφοίτησε και από ποιο πανεπιστήμιο

Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα ‑ Τι αναφέρει η παραδοσιακή μέθοδος

Ελλάδα Χτες
Τα Μερομήνια αποτελούν την παραδοσιακή μέθοδο πρόβλεψης του καιρού

Αντρες δολοφόνησαν και πέταξαν σε βάλτο την έφηβη αδερφή τους, επειδή «αμαύρωσε την τιμή τους»

Κόσμος Χτες
Φρικτό έγκλημα στην Ολλανδία, ακόμα ένα, το οποίο έγινε στο όνομα της «τιμής» μουσουλμανικής οικογένειας

Οι ηλικιωμένοι στη Νότια Κορέα ξορκίζουν τη μοναξιά με «εγγόνια» ρομπότ ‑ «Σε περίμενα όλη μέρα»

Κόσμος Χτες
Κάθε μέρα, περίπου 10 ηλικιωμένοι ενήλικες στη Νότια Κορέα αυτοκτονούν. Στην Ασία έχουν την τιμητική τους τα ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων, μία αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030

Πολίτες ύψωσαν σταυρό 10 μέτρων στο όρος Αυγό στην Ξάνθη: Κλήθηκαν σε απολογία από τη δασική υπηρεσία

Ελλάδα Χτες
Η Δασική Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για τη διαδικασία τοποθέτησης και το εάν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες