E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Πότε ανοίγει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Οι αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3

Δημοσίευση 25/4/2024 | 14:28

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Ανοίγει αύριο Παρασκευή 26 Απριλίου, εκτός απροόπτου, η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έστω και καθυστερημένα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και αυτοί που αναμένεται να σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είναι όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου.

Και αυτό γιατί η επιστροφή φόρου γίνεται πια με διαδικασία εξπρές. Εκείνοι που έχουν να λάβουν χρήματα από την Εφορία βλέπουν εντός λίγων ημερών τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αν μάλιστα δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις έναντι της Εφορίας, όπως π.χ. ΕΝΦΙΑ, θα δουν τα χρήματά τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό σχεδόν άμεσα.

Φέτος πάντως απαιτείται προσοχή γιατί υπάρχουν αλλαγές τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο Ε3.

Οι αλλαγές στο έντυπο Ε1

Δεδομένων αυτών των αλλαγών, η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θέλει προσοχή, ειδικά στο Ε3 αλλά και στο βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος, το Ε1. Οι αλλαγές αφορούν περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, των οποίων οι δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα, από την ΑΑΔΕ, αν οι ίδιοι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν την υποβάλουν.

Οι δηλώσεις τους θα είναι προσυμπληρωμένες σε όλους τους κωδικούς των εντύπων και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν την ένδειξη ΥΠΟΒΟΛΗ.

Φυσικά, θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ, για ενδεχόμενα λάθη, αλλά αν δεν το πράξουν η δήλωσή τους θα υποβληθεί ως έχει.

Τι αλλάζει για τους αυτοαπασχολούμενους
Για τους περίπου 740.000 αυτοαπασχολούμενους η βασική αλλαγή είναι η επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγησης. Δηλαδή, τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο και εάν τα κέρδη που δηλώσουν είναι χαμηλότερα από το ποσό των 10.920 ευρώ, που είναι οι ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου υπαλλήλου με τον κατώτατο μισθό, τότε θα φορολογηθούν τεκμαρτά.

Το ποσό των 10.920 ευρώ αυξομειώνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης της δραστηριότητας, τον αριθμό των υπαλλήλων και το ύψος των καταβαλλόμενων αμοιβών.

Εντούτοις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να φορολογούνται πλέον βάσει τεκμηρίων, θα δουν όμως το τέλος επιτηδεύματος να «κουρεύεται» στο μισό. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει οριζόντια μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για ατομικές επιχειρήσεις υπαγόμενες στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Δηλαδή, για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά φέτος τεκμαρτώς, με βάση τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης, ανεξαρτήτως του εάν θα φορολογηθούν τελικά με βάση τα δηλωθέντα ή τα τεκμαρτά εισοδήματά τους, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50%, δηλαδή περιορίζεται στα 325 ευρώ.

Μείωση προκαταβολής φόρου

Ακόμη, προβλέπεται μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις στις οποίες θα βεβαιωθούν φόροι εισοδήματος με βάση τα τεκμαρτά ποσά εισοδήματος που θα τούς προσδιορίσουν τα αντικειμενικά κριτήρια.

Για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα τούς προσδιορίσουν τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης προκύψουν υψηλότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, η προκαταβολή φόρου που αναλογεί στο επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος που θα προκύψει θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή θα υπολογιστεί με συντελεστή 27,5% αντί 55%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Βρετανία «υπό απειλή» ‑ Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι το Ιράν θα μπορούσε να πλήξει το Λονδίνο

Κόσμος 26.03.2026
Το Λονδίνο απέχει μόλις 4.000 χιλιόμετρα από το Ιράν, ανέφερε δηκτικά ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ ‑ Κάηκε ολοσχερώς

Ελλάδα 26.03.2026
Ένα νέο περιστατικό με φωτιά σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη (26/3) στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών

Καύσιμα: Πλαφόν στις τιμές θέτει η Πολωνία

Κόσμος 26.03.2026
Πιέζονται τα ευρωπαϊκά κράτη από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν

Η Γερμανία ψηφίζει αυστηρότατους κανόνες για να «μαζέψει» τις τιμές των καυσίμων – Πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ

Κόσμος 26.03.2026
Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα ύψους έως και 100.000 ευρώ

Η στιγμή που λεωφορείο στο Μπαγκλαντές χάνει τον έλεγχο και «βουτάει» σε ποταμό, τουλάχιστον 24 νεκροί

Κόσμος 26.03.2026
Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 40 άτομα, αναποδογύρισε και εντοπίστηκε βυθισμένο σε βάθος σχεδόν 9 μέτρων

Η Βρετανία φέρνει «plug‑in» φωτοβολταϊκά για τα σπίτια για να καταπολεμήσει την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στο Ιράν

Κόσμος 26.03.2026
Η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με Amazon και Lidl - Είναι εύκολα στην εγκατάσταση και δεν χρειάζεται η παρουσία ηλεκτρολόγου

Καλαμαριά: Η απολογία του 19χρονου φίλου του Κλεομένη ‑ «Δεν καταλάβαμε ότι τον μαχαίρωσε»

Ελλάδα 26.03.2026
Οδηγήθηκε στις φυλακές μετά την απολογία του ο 19χρονος

«Καμπανάκι» από Κομισιόν: Σε κλοιό ελέγχου το Snapchat και pornhub

Κόσμος 26.03.2026
Έρευνα για την ελλιπή προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Κολωνάκι: Συνελήφθη 54χρονη για ληστεία μαμούθ σε σπίτι ηλικιωμένης με λεία 200.000 ευρώ

Ελλάδα 26.03.2026
Στο σπίτι της βρέθηκαν κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, ναρκωτικά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης και δύο οχήματα

ΟΑΣΘ: Στα 100 ευρώ το πρόστιμο για όσους δεν έχουν εισιτήριο στα λεωφορεία

Ελλάδα 26.03.2026
Πώς μπορείτε να μειώσετε το πρόστιμο του ΟΑΣΘ στο μισό

Καρχαρίες γεμάτοι με κοκαΐνη και καφεΐνη: Τι βρήκαν οι επιστήμονες σε τουριστικό «παράδεισο»

Κόσμος 26.03.2026
Μελέτη στις Μπαχάμες εντόπισε καφεΐνη, κοκαΐνη και παυσίπονα σε καρχαρίες, ανοίγοντας νέα ερωτήματα για τη ρύπανση των θαλασσών.