E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Πότε ανοίγει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Οι αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3

Δημοσίευση 25/4/2024 | 14:28

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet ‑ Διαδικασία εξπρές η επιστροφή φόρου

Ανοίγει αύριο Παρασκευή 26 Απριλίου, εκτός απροόπτου, η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έστω και καθυστερημένα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και αυτοί που αναμένεται να σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είναι όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου.

Και αυτό γιατί η επιστροφή φόρου γίνεται πια με διαδικασία εξπρές. Εκείνοι που έχουν να λάβουν χρήματα από την Εφορία βλέπουν εντός λίγων ημερών τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αν μάλιστα δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις έναντι της Εφορίας, όπως π.χ. ΕΝΦΙΑ, θα δουν τα χρήματά τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό σχεδόν άμεσα.

Φέτος πάντως απαιτείται προσοχή γιατί υπάρχουν αλλαγές τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο Ε3.

Οι αλλαγές στο έντυπο Ε1

Δεδομένων αυτών των αλλαγών, η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θέλει προσοχή, ειδικά στο Ε3 αλλά και στο βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος, το Ε1. Οι αλλαγές αφορούν περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, των οποίων οι δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα, από την ΑΑΔΕ, αν οι ίδιοι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν την υποβάλουν.

Οι δηλώσεις τους θα είναι προσυμπληρωμένες σε όλους τους κωδικούς των εντύπων και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν την ένδειξη ΥΠΟΒΟΛΗ.

Φυσικά, θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ, για ενδεχόμενα λάθη, αλλά αν δεν το πράξουν η δήλωσή τους θα υποβληθεί ως έχει.

Τι αλλάζει για τους αυτοαπασχολούμενους
Για τους περίπου 740.000 αυτοαπασχολούμενους η βασική αλλαγή είναι η επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγησης. Δηλαδή, τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο και εάν τα κέρδη που δηλώσουν είναι χαμηλότερα από το ποσό των 10.920 ευρώ, που είναι οι ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου υπαλλήλου με τον κατώτατο μισθό, τότε θα φορολογηθούν τεκμαρτά.

Το ποσό των 10.920 ευρώ αυξομειώνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης της δραστηριότητας, τον αριθμό των υπαλλήλων και το ύψος των καταβαλλόμενων αμοιβών.

Εντούτοις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να φορολογούνται πλέον βάσει τεκμηρίων, θα δουν όμως το τέλος επιτηδεύματος να «κουρεύεται» στο μισό. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει οριζόντια μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για ατομικές επιχειρήσεις υπαγόμενες στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Δηλαδή, για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά φέτος τεκμαρτώς, με βάση τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης, ανεξαρτήτως του εάν θα φορολογηθούν τελικά με βάση τα δηλωθέντα ή τα τεκμαρτά εισοδήματά τους, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50%, δηλαδή περιορίζεται στα 325 ευρώ.

Μείωση προκαταβολής φόρου

Ακόμη, προβλέπεται μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις στις οποίες θα βεβαιωθούν φόροι εισοδήματος με βάση τα τεκμαρτά ποσά εισοδήματος που θα τούς προσδιορίσουν τα αντικειμενικά κριτήρια.

Για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα τούς προσδιορίσουν τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης προκύψουν υψηλότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, η προκαταβολή φόρου που αναλογεί στο επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος που θα προκύψει θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή θα υπολογιστεί με συντελεστή 27,5% αντί 55%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αναστολή η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο

Ελλάδα Χτες
Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εφημερία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου – Σταθερή η κατάσταση του 5μηνου στη ΜΕΘ Πατρών

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Αντριου Μαουντμπάντεν Ουίνδσορ: Το Παλάτι του απαγόρευσε να κάνει ιππασία στα βασιλικά κτήματα

Κόσμος Χτες
Το βρετανικό Παλάτι έχει έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τη σύλληψη και την έρευνα σε βάρος του αδελφού του βασιλιά Καρόλου

Συναγερμός στη Λάρισα: Εξαφάνιση 38χρονου άνδρα στο Κιλελέρ

Ελλάδα Χτες
Tο αυτοκίνητο και το μπουφάν του βρέθηκαν στην περιοχή Αγιόκαμπου στις 24/02/2026

Πάτρα: Καθαρή η μαγνητική του 5 μηνών βρέφους που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Ελλάδα Χτες
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του 5 μηνών βρέφους που έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα

Ισπανία: Αντιδράσεις για τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου ‑ Τα έσοδα θα πάνε για το στεγαστικό

Κόσμος Χτες
Οι επισκέπτες ξενοδοχείων πέντε αστέρων θα μπορούσαν να χρεωθούν έως και 15 ευρώ τη βραδιά και οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα συνεχίσουν να πληρώνουν περίπου 6 ευρώ

Καρυστιανού: Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος – «Μας ζορίζει η ονομασία»

Πολιτική Χτες
Τι αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξής της στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» στο OPEN

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντα από την επίθεση στον κτηνοτρόφο που του έκοψαν τη γλώσσα

Ελλάδα Χτες
Ο κτηνοτρόφος, αιμόφυρτος και σε άθλια κατάσταση, κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει τον γιο του

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Διασωληνωμένος στο Τζάνειο 22χρονος

Ελλάδα Χτες
Ο 22χρονος πήγε αρχικά το βράδυ της τρίτης στο νοσοκομείο Πύργου οπού και διασωληνώθηκε, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Σκέψεις για ρύθμιση ‑ ανάσα με περισσότερες δόσεις για χρέη προς την εφορία

Οικονομία Χτες
Ποιοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ποιοι θα την χάσουν

Αθώοι κρίθηκαν επτά κατηγορούμενοι στη Θεσσαλονίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό 20χρονου οπαδού, που έπεσε σε κώμα

Ελλάδα Χτες
«Η μνήμη μου σταματάει στην Καμάρα είπε στην κατάθεσή του το θύμα, που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους επτά κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να αθωωθούν