E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Tι κάνει όλη μέρα ένας αστροναύτης όταν είναι στο διάστημα;

Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι αλλά πολύ δύσκολο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/4/2024 | 10:56

Tι κάνει όλη μέρα ένας αστροναύτης όταν είναι στο διάστημα;
Φωτογραφία από Pixabay

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι να ζεις και να εργάζεσαι στο διάστημα ως αστροναύτης της NASA;

Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που συνδυάζει την αυστηρή εκπαίδευση, με την τεχνολογία αιχμής και το θαύμα της εξερεύνησης του σύμπαντος. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μια τυπική μέρα ενός αστροναύτη της NASA!

Πρωινή ρουτίνα

Οι αστροναύτες στο ISS ακολουθούν την ώρα Γκρίνουιτς (GMT), επομένως η ημέρα τους ξεκινά συνήθως γύρω στις 6:00 π.μ. Μόλις ξυπνήσουν, οι αστροναύτες ξεκινούν την πρωινή τους ρουτίνα κάνοντας check-in στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολών στη Γη. Πραγματοποιούν επίσης έναν γρήγορο έλεγχο υγείας, παρακολουθώντας τα ζωτικά σημεία και τη γενική ευεξία τους.

Το πρωινό είναι ένα κρίσιμο μέρος του πρωινού τους, όπου απολαμβάνουν ειδικά προετοιμασμένο διαστημικό φαγητό, το οποίο είναι σφραγισμένο με ηλεκτρική σκούπα για να αποτρέψει τα ψίχουλα να αιωρούνται μακριά. Τα γεύματα είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη διατροφή αλλά και για την ψυχολογική τόνωση μιας οικείας ρουτίνας.

Τι δουλειά κάνουν;

Μετά το πρωινό, οι αστροναύτες καταδύονται σε μια σειρά εργασιών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν επιστημονικά πειράματα, εργασίες συντήρησης ή συνεδρίες άσκησης. Ο ISS περιφέρεται γύρω από τη Γη περίπου κάθε 90 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι οι αστροναύτες βιώνουν 16 ανατολές και ηλιοβασιλέματα κάθε μέρα. Αυτό το μοναδικό φαινόμενο μπορεί μερικές φορές να κάνει δύσκολη την καθιέρωση ενός τακτικού κύκλου ημέρας-νύχτας, επομένως οι αστροναύτες βασίζονται σε ένα αυστηρό πρόγραμμα για να διατηρήσουν την παραγωγικότητα και την ευημερία.

Οι αστροναύτες περνούν ένα σημαντικό μέρος της ημέρας τους διεξάγοντας πειράματα που συμβάλλουν σε διάφορους τομείς της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένης της βιολογίας, της φυσικής και της αστρονομίας. Αυτά τα πειράματα έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν την κατανόησή μας για το πώς συμπεριφέρονται οι ζωντανοί οργανισμοί και τα υλικά στη μικροβαρύτητα.

Γεύμα και ελεύθερος χρόνος

Γύρω στο μεσημέρι, οι αστροναύτες κάνουν ένα διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα. Όπως το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα αποτελείται από προσεκτικά προετοιμασμένα διαστημικά γεύματα που καταναλώνονται εύκολα σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, οι αστροναύτες μπορεί να έχουν κάποιο χρόνο διακοπής για προσωπικές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση, ακρόαση μουσικής ή επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους στη Γη μέσω βιντεοκλήσεων.

Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας στο διάστημα λόγω των επιπτώσεων της μικροβαρύτητας στους μύες και τα οστά. Οι αστροναύτες συνήθως περνούν περίπου δύο ώρες κάθε μέρα ασκώντας χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό όπως διαδρόμους και μηχανές αντίστασης. Αυτή η ρουτίνα άσκησης βοηθά στον μετριασμό της μυϊκής ατροφίας και της απώλειας οστικής πυκνότητας που προκαλείται από παρατεταμένες περιόδους σε περιβάλλον χωρίς βάρος.

Απογευματινές Εργασίες

Το απόγευμα είναι αφιερωμένο στην ολοκλήρωση τυχόν υπολειπόμενων εργασιών ή πειραμάτων που έχουν προγραμματιστεί για την ημέρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διαστημικών περιπάτων για επισκευές ή αναβαθμίσεις εκτός του ISS, τη συμμετοχή σε εικονικά συνέδρια με ερευνητές και επιστήμονες στη Γη ή την προετοιμασία για επερχόμενες αποστολές.

Βραδινή ρουτίνα

Καθώς πλησιάζει το βράδυ, οι αστροναύτες αποχωρίζονται εκτελώντας τις καθημερινές τους εργασίες καθαριότητας, οι οποίες περιλαμβάνουν τακτοποίηση των χώρων διαβίωσης και προετοιμασία για ύπνο. Όπως και στη Γη, η διατήρηση ενός καθαρού και οργανωμένου χώρου διαβίωσης είναι απαραίτητη για την ψυχική ευεξία στο διάστημα.

Ωρα ύπνου

Στο τέλος της ημέρας, οι αστροναύτες προετοιμάζονται για ύπνο στερεώνοντας... τους εαυτούς τους σε υπνόσακους στερεωμένους στους τοίχους του υπνοδωματίου τους! Οι υπνόσακοι είναι εξοπλισμένοι με ιμάντες Velcro για να εμποδίζουν τους αστροναύτες να επιπλέουν ενώ κοιμούνται. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας, οι αστροναύτες εξακολουθούν να είναι σε θέση να βιώσουν έναν ξεκούραστο ύπνο λόγω της έλλειψης σημείων πίεσης στη μικροβαρύτητα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από που βγήκε η λέξη «Τρελοκαμπέρω» που χρησιμοποιούμε

Πρόσωπα 16.05.2024
Η ιστορία πίσω από τη γνωστή έκφραση

Πώς η κλιματική αλλαγή άλλαξε την άνοιξη όπως την ξέρουμε

Νέα Εποχή 16.05.2024
Σαν να παραξένεψε ο καιρός

Τι απάντησε η AI όταν τη ρώτησαν πως μοιάζουν τα όνειρα

Νέα Εποχή 16.05.2024
Το αποτέλεσμα μπορεί να μη μοιάζει με όνειρο αλλά είναι εντυπωσιακό

Γιατί έχουμε το πιο αργό ίντερνετ στην Ευρώπη;

Νέα Εποχή Χτες
Ποιες είναι οι χώρες με το ταχύτερο ίντερνετ στην Ευρώπη

Οι 3 αρχαιότερες πόλεις που κατοικούνται ακόμα

Ιστορικά Χτες
Δεν θα μπορούσε να λείψει πόλη από την Ελλάδα

Οι αστροναύτες αποκαλύπτουν: Πως μυρίζει το διάστημα;

Stories Προχτές
Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις, που όμως συμφωνούν σε κάτι