E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα

Η πολύτιμη ανακάλυψη από Ιταλούς ερευνητές

Δημοσίευση 23/4/2024 | 15:23

Ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα

Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη με παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας, έφερε στο φως η έρευνα ιταλικού ιδρύματος, καθώς εντοπίστηκε το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα.

Η έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος, που αφορά στο σημείο ταφής του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου, του Πλάτωνα, βασίστηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στη Νάπολη.

Τα εύσημα ανήκουν στον Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, σύμφωνα με τον οποίο ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, σύμφωνα με ό,τι έγινε γνωστό, οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας».

Οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο, παρά το ότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. η οποία κατέστρεψε και την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες, χρησιμότατες αυτές πληροφορίες. Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

Η Ακαδημία Πλάτωνος

Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από τη νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωνας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάvατο του Σωκράτη». Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

H σημασία των παπύρων του Ερκολάνο

Ο εντοπισμός του σημείου ταφής του Πλάτωνα, στην Ακαδημία της Αθήνας, έγινε χάρη σε βιονική ανάγνωση παπύρων που βρίσκονταν στο Ερκολάνο της Κάτω Ιταλίας και απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ..

Πρόκειται συνολικά για πάνω από 1.800 παπύρους, με φιλοσοφικά κείμενα, κυρίως του Φιλοδήμου του Επικούρειου. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και δεν εκτίθενται στο κοινό διότι θεωρούνται ιδιαίτερα «ευαίσθητα» αρχαιολογικά ευρήματα. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, πρόκειται για 1.814 παπύρους και αποσπάσματα, οι 1.756 από τους οποίους ανακαλύφθηκαν το 1855. Χάρη στις προσπάθειες των παπυρολόγων, μέχρι τώρα 340 έχουν αναγνωστεί, 970 θεωρούνται μερικώς κατεστραμμένοι, ενώ περίπου 500 είναι απανθρακωμένα αποσπάσματα.

Ο πάπυρος του Ερκολάνο, που φέρεται να αποκαλύπτει τον χώρο ταφής του Πλάτωνα, περιέχει και άλλα σημαντικά ιστορικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Πρόκειται για αναφορές στην τελευταία νύχτα του Πλάτωνα πριν από τον θάvατό του, στη διαφθoρά του Μαντείου των Δελφών από τον Ηρακλείδη και στην ακριβή απόδοση του ονόματος του φιλοσόφου Φίλωνα του Λαρισαίου, ο οποίος απεβίωσε στην Ιταλία, εξαιτίας πανδημίας, το 83 π.Χ..

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη: Το «ΕΛΥΡΟΣ» ενεπλάκη σε σύγκρουση στο λιμάνι της Σούδας ‑ δείτε βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο εντός του λιμένα, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι λιμενικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος.

Επίθεση στην Ακρόπολη: Με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ο δράστης που φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι σε ένα ζευγάρι τουριστών στην περιοχή της Ακρόπολης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ είναι γνωστός στις Αρχές.

Τι έγραψε τουρίστας για το πιτόγυρο στην Αθήνα και πώς αντέδρασαν οι Έλληνες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Φιλανδός επισκέπτης αποθέωσε την τιμή του πιτόγυρου των 4 ευρώ, πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων από Έλληνες που θυμούνται φθηνότερες εποχές.

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Στην πολυετή λογοτεχνική του διαδρομή κυκλοφόρησε συνολικά 34 βιβλία - Ήταν γιος της ηθοποιού Μπέτυς Αρβανίτη - Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Εύα Σιμάτου, με την οποία απέκτησε έναν γιο

Τρόμος σε zipline στην Ινδία: Δείτε τι συνέβη σε τουρίστα κατά τη διάρκεια της βόλτας του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ο μηχανισμός ασφαλείας έσπασε εν ώρα χρήσης και ο τουρίστας έπεσε από ύψος 12 μέτρων, υποστηρίζοντας πολλαπλά κατάγματα και νευρολογικές βλάβες.

Πλαταμώνας: Κάρφωσαν μαχαίρι στο πόδι 16χρονου που μπήκε στη μέση για να σταματήσει καβγά

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ένα αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον Πλαταμώνα Πιερίας, όταν ένας 16χρονος τραυματίστηκε στο πόδι από αιχμηρό

Τρόμος στην Ακρόπολη: Ανδρας με μαχαίρι τραυμάτισε τουρίστες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Συναγερμός έχει σημάνει το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου στην Ακρόπολη.

Κυψέλη: Αγνωστη παραμένει η ταυτότητα της γυναίκας

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες σχετικά με τον εντοπισμό της σορού που βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη μέσα σε βαλίτσα, σε εγκαταλελειμμένο

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών – Η χώρα θα χρειαστεί 25.000 κατοικίες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Η υπηρεσιακή πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες δεσμεύτηκε για παράδοση 4.000 νέων κατοικιών στους πληγέντες έως τον Δεκέμβριο

«Χτυπήσαμε δεξαμενόπλοια στο Ορμούζ», λέει η Τεχεράνη – Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στον πόλεμο ΗΠΑ‑Ιράν

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Το πλήρωμα δεξαμενόπλοιου εγκατέλειψε το σκάφος έπειτα από αναφορές για πλήγμα από βλήμα

Ηράκλειο: Σοκαριστικό βίντεο επίθεσης 3 ανήλικων κοριτσιών σε 15χρονη

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Μια ακόμη ανήλικη κατέγραφε την επίθεση με το κινητό της τηλέφωνο