E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα

Η πολύτιμη ανακάλυψη από Ιταλούς ερευνητές

Δημοσίευση 23/4/2024 | 15:23

Ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα

Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη με παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας, έφερε στο φως η έρευνα ιταλικού ιδρύματος, καθώς εντοπίστηκε το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα.

Η έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος, που αφορά στο σημείο ταφής του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου, του Πλάτωνα, βασίστηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στη Νάπολη.

Τα εύσημα ανήκουν στον Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, σύμφωνα με τον οποίο ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, σύμφωνα με ό,τι έγινε γνωστό, οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας».

Οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο, παρά το ότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. η οποία κατέστρεψε και την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες, χρησιμότατες αυτές πληροφορίες. Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

Η Ακαδημία Πλάτωνος

Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από τη νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωνας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάvατο του Σωκράτη». Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

H σημασία των παπύρων του Ερκολάνο

Ο εντοπισμός του σημείου ταφής του Πλάτωνα, στην Ακαδημία της Αθήνας, έγινε χάρη σε βιονική ανάγνωση παπύρων που βρίσκονταν στο Ερκολάνο της Κάτω Ιταλίας και απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ..

Πρόκειται συνολικά για πάνω από 1.800 παπύρους, με φιλοσοφικά κείμενα, κυρίως του Φιλοδήμου του Επικούρειου. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και δεν εκτίθενται στο κοινό διότι θεωρούνται ιδιαίτερα «ευαίσθητα» αρχαιολογικά ευρήματα. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, πρόκειται για 1.814 παπύρους και αποσπάσματα, οι 1.756 από τους οποίους ανακαλύφθηκαν το 1855. Χάρη στις προσπάθειες των παπυρολόγων, μέχρι τώρα 340 έχουν αναγνωστεί, 970 θεωρούνται μερικώς κατεστραμμένοι, ενώ περίπου 500 είναι απανθρακωμένα αποσπάσματα.

Ο πάπυρος του Ερκολάνο, που φέρεται να αποκαλύπτει τον χώρο ταφής του Πλάτωνα, περιέχει και άλλα σημαντικά ιστορικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Πρόκειται για αναφορές στην τελευταία νύχτα του Πλάτωνα πριν από τον θάvατό του, στη διαφθoρά του Μαντείου των Δελφών από τον Ηρακλείδη και στην ακριβή απόδοση του ονόματος του φιλοσόφου Φίλωνα του Λαρισαίου, ο οποίος απεβίωσε στην Ιταλία, εξαιτίας πανδημίας, το 83 π.Χ..

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με μηνύσεις απειλεί η δασκάλα από το Λουτράκι που κατήγγειλε τον 6χρονο μαθητή για θωπεία

Ελλάδα 01.12.2025
Η 55χρονη εικαστικός παραμένει εκτός σχολείων μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ

Κυρανάκης: Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φταίνε τα μπλόκα και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Πολιτική 01.12.2025
Προκλητικές δηλώσεις από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών εναντίον των δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων που η κυβέρνηση αντιμετώπισε με αστυνομική βία.

«Φραπές»: Θα πάω στην Εξεταστική, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα – Θα τρέχουν πολλοί

Ελλάδα 01.12.2025
Ο Γιώργος Ξυλούρης ή «Φραπές», αφού έγινε «λαγός» στην Εξεταστική, τώρα απειλεί με «αποκαλύψεις» στις 11 Δεκεμβρίου - «Όλα νόμιμα» επιμένει για τα λαχεία ο Ανδρέας Στρατάκης ή «Χασάπης»

Χαλκιδική: Νεκρός 79χρονος που καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου

Ελλάδα 01.12.2025
Ο άτυχος άνδρας δε φαίνεται να ήταν επαγγελματίας υλοτόμος, αλλά να επιχείρησε να κόψει ξύλα για προσωπική χρήση

Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει την χώρα από Τετάρτη ‑ «Χαμηλό που μπορεί να είναι επικίνδυνο»

Καιρός 01.12.2025
Ποιες ημέρες θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία και η Αττική

Θεσσαλονίκη: Έφτασε στην πόλη η Ολυμπιακή Φλόγα – Δείτε βίντεο

Ελλάδα 01.12.2025
Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή Φλόγα

Σάλος στη Νότια Κορέα: Χάκαραν χιλιάδες κάμερες ασφαλείας για υλικό «ερωτικής εκμετάλλευσης»

Κόσμος 01.12.2025
Περισσότερες από 120.000 κάμερες ασφαλείας (IP), που συνδέονται με το διαδίκτυο, έγιναν στόχος δραστών - Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα

Η Αθήνα αντιμετωπίζει τη χειρότερη λειψυδρία τριών δεκαετιών μετά τη μεγάλη μείωση αποθεμάτων νερού

Ελλάδα 01.12.2025
Σύμφωνα με τις νεότερες μετρήσεις, ο Μόρνος έχει χάσει περισσότερο από το 40% των αποθεμάτων του σε διάστημα δύο ετών!

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί στραγγιστό γιαούρτι που περιείχε ακατάλληλη ουσία

Ελλάδα 01.12.2025
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι

Έλληνες χόρεψαν συρτάκι στην Αγία Σοφία ‑ «Πρόκληση και προσβολή» βλέπουν οι Τούρκοι

Κόσμος 01.12.2025
Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά πως το βίντεο επρόκειτο για προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Αυτή είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για αγορά εξοχικής κατοικίας

Κόσμος 01.12.2025
Έρευνα αποκάλυψε ποια χώρα προτιμούν οι Βρετανοί για την αγορά εξοχικής κατοικίας