E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/4/2024 | 00:17

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι
Φωτογραφία από Italo Melo

To Πάσχα συνεχίζει να κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές εκατομμυρίων, υπερβαίνοντας τα σύνορα και τις πεποιθήσεις.

Το Πάσχα, μια από τις σημαντικότερες χριστιανικές γιορτές, γιορτάζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, αν και με διαφορετικές παραδόσεις και έθιμα. 

Χώρες με χριστιανική πλειοψηφία

Η πλειονότητα των χωρών όπου γιορτάζεται ευρέως το Πάσχα είναι εκείνες με σημαντικό χριστιανικό πληθυσμό. Αυτό περιλαμβάνει έθνη στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και τμήματα της Ασίας! Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική γιορτάζουν το Πάσχα.

Στη Γερμανία, το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορες παραδόσεις και έθιμα, που συνδυάζουν θρησκευτικά και κοσμικά στοιχεία. Παρόμοια με τις χριστουγεννιάτικες αγορές, οι αγορές του Πάσχα εμφανίζονται σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη Γερμανία τις εβδομάδες πριν από το Πάσχα. Αυτές οι αγορές διαθέτουν πάγκους που πωλούν πασχαλινές διακοσμήσεις, χειροτεχνίες και παραδοσιακά φαγητά, διακόσμηση πασχαλινών αυγών, ενώ σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας, οι άνθρωποι στολίζουν δέντρα με πολύχρωμα πασχαλινά αυγά! Σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές, ανάβουν οι φωτιές του Πάσχα το Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα. Αυτές οι φωτιές συμβολίζουν το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης.

cottonbro

Ανατολικές Ορθόδοξες Χώρες

Στην Ανατολική Ευρώπη και σε μέρη της Μέσης Ανατολής, το Πάσχα γιορτάζεται από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, συνήθως σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή του Δυτικού Χριστιανισμού λόγω διαφορών στο ημερολόγιο. Χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία έχουν πλούσιες παραδόσεις παρόμοιες με τις δικές μας, που συνδέονται με το Ορθόδοξο Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων μοναδικών τελετουργιών και γαστρονομικών απολαύσεων.

cottonbro

Χώρες Λατινικής Αμερικής

Σε όλη τη Λατινική Αμερική, το Πάσχα είναι μια σημαντική θρησκευτική γιορτή που χαρακτηρίζεται από περίτεχνες πομπές, τελετές και εορταστικές συγκεντρώσεις. Χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Κολομβία συνδυάζουν τις αυτόχθονες παραδόσεις με τα καθολικά τελετουργικά κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα, καθιστώντας το μια ζωντανή και πολιτιστικά σημαντική εποχή του χρόνου.

Στην Κολομβία το Πάσχα, ή "Semana Santa" (Μεγάλη Εβδομάδα), είναι μια σημαντική θρησκευτική εορτή. Καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Κολομβία πραγματοποιούν θρησκευτικές πομπές αναπαράγοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στη σταύρωση και την ανάσταση του Ιησού Χριστού. Αυτές οι πομπές συχνά διαθέτουν περίτεχνα άρματα που μεταφέρουν αγάλματα που απεικονίζουν σκηνές από τα Πάθη του Χριστού, και μερικές πραγματοποιούν αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και των Σταθμών του Σταυρού.

RDNE Stock project

Μη χριστιανικές χώρες

Σε χώρες όπου ο Χριστιανισμός δεν είναι η κυρίαρχη θρησκεία, το Πάσχα μπορεί να μην τηρείται ευρέως ως θρησκευτική γιορτή, αλλά μπορεί να εξακολουθεί να αναγνωρίζεται πολιτιστικά ή εμπορικά. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, το Πάσχα μερικές φορές γιορτάζεται περισσότερο ως πολιτιστικό γεγονός με πασχαλινά αυγά και στολίδια, παρά ως θρησκευτική εορτή.

Μοναδικά έθιμα του Πάσχα

Κάθε χώρα φέρνει τη δική της γεύση στους εορτασμούς του Πάσχα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, πραγματοποιούνται περίτεχνες πομπές γνωστές ως "Semana Santa" (Μεγάλη Εβδομάδα), με άρματα με θρησκευτικά αγάλματα. Στις Φιλιππίνες, πιστοί Χριστιανοί συμμετέχουν σε αναπαραστάσεις της σταύρωσης του Ιησού Χριστού. Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πάσχα συνδέεται με το easter bunny, δλδ το λαγουδάκι του Πάσχα και το κυνήγι πολύχρωμων αυγών, το egg hunt!

Eren Li

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αστροναύτες αποκαλύπτουν: Πως μυρίζει το διάστημα;

Stories 14.05.2024
Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις, που όμως συμφωνούν σε κάτι

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της υπογονιμότητος

Απόψεις 14.05.2024
Ποιες λύσεις προτείνονται

Τι θα γινόταν αν δεν βυθιζόταν ο Τιτανικός;

Ιστορικά 14.05.2024
Οι πολλές συνέπειες του ναυαγίου

TikTok: Πώς ξοδεύουν εκατομμύρια κάθε μέρα οι χρήστες του;

Νέα Εποχή Χτες
Οι χρήστες ξοδεύουν πάνω από 11 εκατ. δολάρια την ημέρα

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά Προχτές
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Ο «Δολοφόνος των Αυτόματων Πωλητών» που δεν έπιασε ποτέ η αστυνομία

Stories Προχτές
Σκότωσε 12 ανυποψίαστα θύματα στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του ’80

Αμφιλεγόμενα έργα τέχνης που προκάλεσαν σάλο και αντιδράσεις

Stories Προχτές
Η τέχνη ήταν πάντα ένας καθρέφτης που αντανακλά τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τις αντιπαραθέσεις της κοινωνίας.

Ποιος έφτιαξε τα πρώτα πόστερ;

Ιστορικά Προχτές
Ο Jules Chéret και η ιστορία της καλλιτεχνικής αφίσας

Yφεση της φιλίας: Tι είναι αυτό το φαινόμενο που εμφανίστηκε τελευταία

Πρόσωπα Προχτές
Πώς τα social media και το YouTube έκαναν μια γενιά να πιστέψει ότι έχει φίλους