E-Daily

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

17/4/2024 | 13:38

Φωτογραφία από Lukáš Dlutko

Είναι χρέος όλων μας να αφυπνιστούμε και να βοηθήσουμε στη σωτηρία του πλανήτη μας, όχι μόνο σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα της γης, αλλά καθημερινά μέσα από ατομικές και συλλογικές δράσεις.

Η 22α Απριλίου αναδείχθηκε για πρώτη φορά ως παγκόσμια ημέρα της Γης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1970, ένα χρόνο μετά από μια πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα που σκότωσε περισσότερους από 10.000 θαλάσσιους οργανισμούς και αναγνωρίζεται ευρέως ως η επέτειος της γέννησης του σύγχρονου περιβαλλοντικού πολιτισμού.

To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

Η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί τα τελευταία 120 χρόνια λόγω των αυξημένων επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Πώς θα αλλάξει το κλίμα τα επόμενα 120 χρόνια; 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΗ ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη» 17/4/2024

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο υπηρετούν ως μέρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Αυτοί οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι από το 1900 έως το 2020, η θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια του κόσμου αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,1° Κελσίου (σχεδόν 2°F) λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν μεγάλη αλλαγή, αλλά αυτή η θέρμανση είναι άνευ προηγουμένου σε περισσότερα από 2000 χρόνια ρεκόρ.

Ακόμη και ένας βαθμός μπορεί να επηρεάσει τον πλανήτη με πολλούς τρόπους. Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί επιπλέον 4 ° C (7,2 ° F) κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, εάν τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται στα σημερινά επίπεδαΧωρίς ταχεία δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα μοντέλα προβλέπουν ότι η διατήρηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε μια αύξηση 1,5-2,0°C (2,7-3,6°F) ενδέχεται να μην είναι πλέον δυνατή.

CENTER FOR SCIENCE EDUCATION

Μια υψηλότερη μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα προκαλέσει τον κύκλο του νερού να «επιταχύνει» λόγω υψηλότερου ρυθμού εξάτμισης. Περισσότεροι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσουν σε περισσότερες βροχοπτώσεις.ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΠώς η κλιματική αλλαγή φέρνει καύσωνες που θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή μαςΡΕΠΟΡΤΑΖ 23/6/2022 Η μέση παγκόσμια βροχόπτωση μπορεί να αυξηθεί κατά 7% για κάθε βαθμό θέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι κοιτάμε ένα μέλλον με πολύ περισσότερες βροχές και χιόνια και υψηλότερο κίνδυνο πλημμύρας σε ορισμένες περιοχές. Με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2°C, τα φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων αναμένεται να γίνουν 1,7 φορές πιο πιθανά και 14% πιο έντονα. Ωστόσο, οι αλλαγές στη βροχόπτωση δεν θα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες. Ορισμένες τοποθεσίες θα έχουν περισσότερες και άλλες θα έχουν λιγότερες.

CENTER FOR SCIENCE EDUCATION

Λιώσιμο χιονιού και πάγου

Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, το χιόνι και ο πάγος λιώνουν. Προβλέπεται ότι το λιώσιμο των παγετώνων, των στρωμάτων πάγου και άλλων χιονιών και πάγων στην ξηρά το καλοκαίρι θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα της βροχόπτωσης που πέφτει το χειμώνα, πράγμα που σημαίνει μείωση της συνολικής ποσότητας χιονιού και πάγου στον πλανήτη.

Τα τελευταία 100 χρόνια, οι ορεινοί παγετώνες σε όλες τις περιοχές του κόσμου έχουν μειωθεί σε μέγεθος, όπως και η ποσότητα του μόνιμου παγετού στην Αρκτική. Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας λιώνει επίσης πιο γρήγορα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΟ φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος: Τι συνέπειες είχε για τον πλανήτη 5/4/2024

Η ποσότητα του θαλάσσιου πάγου (παγωμένο θαλασσινό νερό) που επιπλέει στον Αρκτικό Ωκεανό και γύρω από την Ανταρκτική αναμένεται να μειωθεί. Ήδη το καλοκαιρινό πάχος του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική είναι περίπου το μισό από αυτό που ήταν το 1950. Οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν πιο γρήγορα από τους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής. Το λιώσιμο των πάγων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στην κυκλοφορία των ωκεανών. Αν και υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την ποσότητα του τήγματος, το καλοκαίρι στον Αρκτικό Ωκεανό πιθανότατα θα είναι απαλλαγμένο από πάγους μέχρι το τέλος του αιώνα.

Αύξηση της στάθμης της θάλασσας

Ένα θερμότερο κλίμα προκαλεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέσω δύο μηχανισμών: 

  • Οταν λιώνουν οι παγετώνες και τα κομμάτια πάγου (πάγοι στην ξηρά) , αμέσως προσθέτουν νερό στους ωκεανούς, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας.
  • Το νερό των ωκεανών διαστέλλεται καθώς θερμαίνεται, αυξάνοντας τον όγκο του και άρα και ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.

Από το 1880, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει περίπου 0,10 έως 0,20 μέτρα (0,3 έως 0,75 πόδια) ανάλογα με την περιοχή και την τοποθεσία.

Η θερμική διαστολή και το λιώσιμο των πάγων συνέβαλαν το καθένα περίπου το ήμισυ της αύξησης, αν και υπάρχει κάποια αβεβαιότητα ως προς το ακριβές μέγεθος της συμβολής από κάθε πηγή.

Μέχρι το 2050, τα μοντέλα προβλέπουν ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει επιπλέον 0,25 έως 0,30 μέτρα και μέχρι το 2100, χωρίς άμεσες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η παγκόσμια άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να είναι της τάξης του 1,1 μέτρα.

Ορισμένες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα, απειλώντας τις παράκτιες κοινότητες, τους υγροτόπους και το παγκόσμιο εμπόριο. Ακόμη και αν υπάρξουν γρήγορες μειώσεις των εκπομπών, τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θα εξακολουθήσουν πιθανότατα να έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 0,6 μέτρα άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το τέλος του αιώνα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πρόσωπα 04.05.2024
Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πρόσωπα 04.05.2024
Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός Χτες
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά Χτες
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories Χτες
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή Χτες
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα Χτες
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα Χτες
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια