E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος: Τι συνέπειες είχε για τον πλανήτη

Ένας μήνας που έσπασε ρεκόρ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 5/4/2024 | 00:02

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος: Τι συνέπειες είχε για τον πλανήτη
Φωτογραφία από Markus Spiske

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Όμως αυτό δε συνέβη μόνο στην Ελλάδα - ο πλανήτης είδε μια ανησυχητική κλιμάκωση των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Τον Μάρτιο του 2024, ο κόσμος είδε μια ανησυχητική κλιμάκωση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, σημειώνοντας νέα ρεκόρ και υπογραμμίζοντας την εντεινόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η άνευ προηγουμένου άνοδος δεν χρησιμεύει μόνο ως έντονη υπενθύμιση της κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης, αλλά σηματοδοτεί επίσης μια επείγουσα έκκληση για άμεση παγκόσμια δράση.

Ένας μήνας που έσπασε ρεκόρ

Ο Μάρτιος του 2024 έχει καταγραφεί επίσημα ως ο θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων για την παγκόσμια θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν στα ύψη, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ με σημαντική διαφορά. Αυτή η άνοδος των θερμοκρασιών είναι μέρος μιας μεγαλύτερης τάσης κλιμάκωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και οι βιομηχανικές διαδικασίες που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η δραματική άνοδος της θερμοκρασίας τον Μάρτιο του 2024 μπορεί επίσης να αποδοθεί στο φυσικό κλιματικό φαινόμενο γνωστό ως El Niño, το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό στα τέλη του 2023.

Τα γεγονότα του El Niño χαρακτηρίζονται από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό, οδηγώντας σε εκτεταμένες επιπτώσεις στα καιρικά μοτίβα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ενώ το Ελ Νίνιο συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του καιρού, η μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθοδηγείται αναμφίβολα από ανθρωπογενείς παράγοντες.

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος τα τελευταία 15 χρόνια στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Ο φετινός Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας.

Οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας τον Μάρτιο του 2024 ήταν βαθιές και εκτεταμένες. Πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο υπέστησαν ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες, που είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, τη γεωργία, τους υδάτινους πόρους και την ανθρώπινη υγεία.

Η έντονη ζέστη και τα μεταβαλλόμενα κλιματικά πρότυπα έχουν διαταράξει τα οικοσυστήματα, οδηγώντας σε απώλεια οικοτόπων και επηρεάζοντας την άγρια ζωή. Τα φαινόμενα λεύκανσης των κοραλλιών, τα οποία είναι επιζήμια για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, έχουν γίνει πιο συχνά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των ωκεανών.

Οι απρόβλεπτες και ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει επίσης αρνητικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε πολλά μέρη του κόσμου, αποτελώντας σημαντική απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την προσαρμογή τους στις ταχέως μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, επηρεάζοντας τόσο τα μέσα διαβίωσης όσο και τις προμήθειες τροφίμων.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επιδεινώσει επίσης ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη και εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. 

Και τώρα;

Η διεθνής συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Οι χώρες καλούνται να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών και τις επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή 02.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories 02.05.2024
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά 02.05.2024
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories 02.05.2024
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια

Γιατί ο Χριστός στη σπανιότερη απεικόνισή του φορά σκουλαρίκι

Stories 02.05.2024
Στην Ιερά Μονή Παναγίας του Αρακα, υπάρχει μια σπανιότατη τοιχογραφία

Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του: Είχα σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω

Αθλητισμός Χτες
Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του προπονητή της ΑΕΚ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα Χτες
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά Χτες
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories Χτες
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας