E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος: Τι συνέπειες είχε για τον πλανήτη

Ένας μήνας που έσπασε ρεκόρ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 5/4/2024 | 00:02

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος: Τι συνέπειες είχε για τον πλανήτη
Φωτογραφία από Markus Spiske

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Όμως αυτό δε συνέβη μόνο στην Ελλάδα - ο πλανήτης είδε μια ανησυχητική κλιμάκωση των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Τον Μάρτιο του 2024, ο κόσμος είδε μια ανησυχητική κλιμάκωση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, σημειώνοντας νέα ρεκόρ και υπογραμμίζοντας την εντεινόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η άνευ προηγουμένου άνοδος δεν χρησιμεύει μόνο ως έντονη υπενθύμιση της κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης, αλλά σηματοδοτεί επίσης μια επείγουσα έκκληση για άμεση παγκόσμια δράση.

Ένας μήνας που έσπασε ρεκόρ

Ο Μάρτιος του 2024 έχει καταγραφεί επίσημα ως ο θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων για την παγκόσμια θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν στα ύψη, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ με σημαντική διαφορά. Αυτή η άνοδος των θερμοκρασιών είναι μέρος μιας μεγαλύτερης τάσης κλιμάκωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και οι βιομηχανικές διαδικασίες που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η δραματική άνοδος της θερμοκρασίας τον Μάρτιο του 2024 μπορεί επίσης να αποδοθεί στο φυσικό κλιματικό φαινόμενο γνωστό ως El Niño, το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό στα τέλη του 2023.

Τα γεγονότα του El Niño χαρακτηρίζονται από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό, οδηγώντας σε εκτεταμένες επιπτώσεις στα καιρικά μοτίβα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ενώ το Ελ Νίνιο συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του καιρού, η μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθοδηγείται αναμφίβολα από ανθρωπογενείς παράγοντες.

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος τα τελευταία 15 χρόνια στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Ο φετινός Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας.

Οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας τον Μάρτιο του 2024 ήταν βαθιές και εκτεταμένες. Πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο υπέστησαν ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες, που είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, τη γεωργία, τους υδάτινους πόρους και την ανθρώπινη υγεία.

Η έντονη ζέστη και τα μεταβαλλόμενα κλιματικά πρότυπα έχουν διαταράξει τα οικοσυστήματα, οδηγώντας σε απώλεια οικοτόπων και επηρεάζοντας την άγρια ζωή. Τα φαινόμενα λεύκανσης των κοραλλιών, τα οποία είναι επιζήμια για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, έχουν γίνει πιο συχνά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των ωκεανών.

Οι απρόβλεπτες και ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει επίσης αρνητικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε πολλά μέρη του κόσμου, αποτελώντας σημαντική απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την προσαρμογή τους στις ταχέως μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, επηρεάζοντας τόσο τα μέσα διαβίωσης όσο και τις προμήθειες τροφίμων.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επιδεινώσει επίσης ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη και εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. 

Και τώρα;

Η διεθνής συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Οι χώρες καλούνται να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών και τις επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δεύτερη Σφίγγα στη Γκίζα; Ιταλική ομάδα εντόπισε θαμμένη δομή κάτω από λόφο 30 μέτρων

Ιστορικά 28.03.2026
Γεωμετρικές ευθυγραμμίσεις και δορυφορικά δεδομένα ραντάρ οδηγούν σε θεωρία με 80% βεβαιότητα - η επιστήμη απαιτεί επιτόπια επιβεβαίωση

Κίνα: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υπαίθριο σύστημα κυλιόμενων σκαλών στον κόσμο – Σχεδόν 1 χλμ. μήκος

Αρχιτεκτονική 28.03.2026
Το εντυπωσιακό έργο «Goddess» στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ χρειάστηκε τέσσερα χρόνια κατασκευής και κοστολογείται στα 23 εκατ. δολάρια.

Από τον καφενέ στο scroll: Η γενιά που κάνει ψηφιακή επανάσταση... και στην Ελλάδα

Νέα Εποχή 28.03.2026
Από τα ΚΑΠΗ στο internet: Η ζήτηση που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη

Το παράξενο σατιρικό έθιμο ενός χωριού ‑ Βάζουν πολιτικούς σε κλουβί και τους βουτάνε στο ποτάμι

Νέα Εποχή 28.03.2026
Ένας αιώνιος καλοκαιρινός θεσμός συνδυάζει γέλιο, σατιρική δικαιοσύνη και… παγωμένα νερά

Καταπίνουμε πλαστικό χωρίς να το βλέπουμε: Το αόρατο ταξίδι των μικροπλαστικών

Περιβάλλον 28.03.2026
Η Ευρώπη σκληραίνει το παιχνίδι: νέοι κανόνες για να κοπεί η ρύπανση στην πηγή

Γιατί οι Ισπανοί έχουν βαλθεί να αγοράζουν δέματα που δεν ξέρουν τι έχουν μέσα

Stories 28.03.2026
Οι αγοραστές μπορεί να βρουν μέσα στα δέματα, τα πιο πιο απίθανα πράγματα

Πώς έφτασε η τσάντα της Jane Birkin να κοστίζει 10 εκατ. ευρώ;

Stories 28.03.2026
Δεν θα πιστέψεις τι είχε πάνω της η τσάντα που έγινε η πιο ακριβή στην ιστορία

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

Stories 28.03.2026
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Explainer: Τι είναι οι incels και πώς η ιδεολογία τους έγινε κίνημα μίσους;

Νέα Εποχή 28.03.2026
Aμναφέρονται πολύ συχνά από τότε που έγινε και πάλι ο Donald Trump Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η λύση στη μοναξιά: Τα κλαμπ φιλίας που φέρνουν κοντά δεκάδες γυναίκες

Stories 28.03.2026
Η Caitlin Ball, 23 ετών, ίδρυσε το Social Girls Club

violet76 – is that horror? Η παράσταση που μετατρέπει τη σκηνή σε εφιάλτη!

Πρόσωπα Χτες
Η Χριστίνα Σκουτέλα μιλά για ένα dancegig που ισορροπεί ανάμεσα σε punk ένταση, σώμα και τρόμο