E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι μπαίνουν ξανά σε 232.000 «χαμένες» ρυθμίσεις οφειλών της εφορίας

Βήμα βήμα η διαδικασία

Δημοσίευση 17/4/2024 | 09:01

Ποιοι μπαίνουν ξανά σε 232.000 «χαμένες» ρυθμίσεις οφειλών της εφορίας

Δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν σε 232.000 «χαμένες» ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία έχουν για λίγες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αναβίωση των ρυθμίσεων είναι η πληρωμή όλων εκπρόθεσμων δόσεων μέχρι τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο Πέμπτη (18/4) και ο χρόνος πιέζει ήδη ασφυκτικά τους φορολογούμενους που θέλουν να ξανακερδίσουν τις ρυθμίσεις.

Το άρθρο 78 του νομοσχεδίου, αφορά αναβίωση ρυθμίσεων οι οποίες δεν έχουν απωλεσθεί με πράξη του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. αλλά βρίσκονται σε μια «γκρίζα ζώνη» καθώς ούτε ενεργές είναι αλλά ούτε έχουν κλείσει οριστικά. Μάλιστα πολλοί φορολογούμενοι που ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν ότι έχουν χάσει τις ρυθμίσεις τους συνεχίζουν και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις. Η διάταξη αφορά ρυθμίσεις των 36,72,100,120 δόσεων ακόμη και την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Η ευνοϊκή διάταξη αφορά όσους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη, δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθμιση ή δημιούργησαν νέα χρέη καθώς δεν πλήρωναν τις τρέχουσες οφειλές ή δεν εξυπηρετούσαν άλλη ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί, ώστε να προχωρήσουν τη διαδικασία, να πληρώσουν τις εκπρόθεσμες οφειλές τους και να ξανακερδίσουν τις παλιές ρυθμίσεις. Σημειώνεται ότι η ευνοϊκή διάταξη δεν αφορά ρυθμίσεις που έχουν απωλεσθεί με πράξη του προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.

Εφορία

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Για να πληροφορηθούν οι φορολογούμενοι αν είναι μπορούν να ενταχθούν ξανά στις ρυθμίσεις ή όχι, πρέπει να επισκεφθούν την ειδική πλατφόρμα που άνοιξε χθες (16/4) η ΑΑΔΕ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναζητήσουν την πλατφόρμα που αφορά «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις» (aade.gr). Από εκεί θα μπορούν να ενημερωθούν για:

  • Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.
  • Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.
  • Το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν ως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.

Η διαδικασία

1. Η επανένταξη των οφειλετών μπορεί να γίνει εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι ρυθμίσεις τους, δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στη ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ αλλά παραμένουν «παγωμένες» στο σύστημα και ισχύει ο κωδικός πληρωμής τους, δηλαδή η Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.) της κάθε ρύθμισης
  • Σπεύσουν να πληρώσουν, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα οφειλής της κάθε χαμένης τους ρύθμισης, όλες τις μηνιαίες δόσεις που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.

2. Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεών καθώς και τα τυχόν ποσά επιστροφών φόρων και καταβολών που εκκρεμούν προς πίστωση.

Στην πλατφόρμα αποτυπώνονται:

  • Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχουν καταβάλει, οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων
  • Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων
  • Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις ενήμερες.

3. Σε ρυθμίσεις, που με βάση τις κείμενες διατάξεις συνεπάγονται την απώλειά τους, λόγω εκπρόθεσμων ανεξόφλητων δόσεων, πιστώνονται:

Όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου.

4. Η πληρωμή γίνεται αυτομάτως μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής . Δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.

Τόκος – προσαυξήσεις

5. Με βάση τις σχετικές διατάξεις, υπολογίζεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει. Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

6. Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Πανελλήνιες 2026: Στις 25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος 19.06.2026
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Δίκη για τον 11χρονο Μάριο: Ομόφωνα ένοχος ο βασικός κατηγορούμενος ‑ Ισόβια η ποινή του

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Στον βασικό κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό