E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Που πάνε άραγε όλες οι κάλτσες που χάνουμε κάθε χρόνο;

Κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος χάνει 15 κάλτσες τον χρόνο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2024 | 00:47

Που πάνε άραγε όλες οι κάλτσες που χάνουμε κάθε χρόνο;
Photo by Livi Po on Unsplash

Κάντε κάτι απλό. Κοιτάξτε στο συρτάρι με τις κάλτσες σας και δείτε πόσα ζευγάρια είναι μονά. Βάλατε και τις δυο στο πλυντήριο, αλλά μόνο η μια βγήκε. Μήπως το πλυντήριο τρέφεται με κάλτσες; Προσπαθώντας να το καταλάβετε μπορεί να τα παίξετε.

Μπορεί να κρατήστε και τη μονή κάλτσα, μήπως παρ’ ελπίδα εμφανιστεί κάποια στιγμή και η άλλη. Και να ξέρετε ότι σε όλο αυτό δεν είστε μόνοι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο χάνει 15 κάλτσες, δηλαδή 1.254 κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Που πάνε όλες αυτές οι χαμένες κάλτσες; μήπως όντως τις τρώει ή τις τηλεμεταφέρει το πλυντήριο; Ή μήπως της διαλύει;

O ψυχολόγος Simon Moore και ο ειδικός σε θέματα στατιστικής Geoff Ellis κατέληξαν, μετά από πληθώρα ερευνών, στο συμπέρασμα ότι ορισμένες κάλτσες χάνονται πριν φτάσουν στο πλυντήριο: πέφτουν πίσω από καλοριφέρ ή κάτω από έπιπλα χωρίς κανείς να το καταλάβει.

Εδώ εμφανίζονται και διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η οπτική επίγνωση ή οι ευρετικές μέθοδοι, «νοητικές συντομεύσεις που χρησιμοποιούμε για την επίλυση προβλημάτων, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια».

Δηλαδή ότι όταν χάνουμε κάτι τείνουμε να το ψάχνουμε στο πιο πιθανό μέρος και αν δεν το βρούμε, το θεωρούμε αυτομάτως χαμμένο. Εδώ στην εξίσωση μπαίνουν και οι πιο δύσκολες δουλειές του σπιτιού και η προσοχή που τους δίνουμε, που συνήθως είναι μικρή ή μηδαμινή.

Οι επιστήμονες λοιπόν έφτιαξαν έναν μαθηματικό τύπο που βρίσκει πόσες κάλτσες χάνουμε ανάλογα με ορισμένους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κύκλων του πλυντηρίου που εκτελούμε την εβδομάδα, ο αριθμός των ατόμων που ζουν μαζί κάτω από την ίδια στέγη και η πολυπλοκότητα των πλύσεων, δηλαδή αν διαχωρίζουμε τα λευκά ρούχα από τα χρωματιστά κ.λπ.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Whirlpool Institute of Science επιβεβαίωσε αυτό που πάντα υποπτευόμασταν: τα πλυντήρια ρούχων καταπίνουν τις κάλτσες.

Όπως λέει η εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών, οι κάλτσες είναι σε είδος λήθαργου, στο χώρο μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού περιβλήματος των πλυντηρίων ρούχων άνω φόρτωσης ή κάτω από το λάστιχο στην περίπτωση των πλυντηρίων εμπρόσθιας φόρτωσης. Όλα αυτά τα μέρη είναι εκτός οπτικού πεδίου και έτσι οδηγούν στο μυστήριο της χαμένης κάλτσας.

Η Cathy Hind, έχει μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια στις ΗΠΑ μαζί με τον σύζυγό της μοιράστηκε την εμπειρία της στο διαδίκτυο. Όταν αποσυναρμολόγησαν μερικά από τα πλυντήρια τους για να τα επισκευάσουν, βρήκαν δεκάδες κάλτσες που θεωρούνταν χαμένες.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε εάν είναι δυνατόν να βάλουμε τέλος στην κατάρα της χαμένης κάλτσας μια για πάντα, αρκεί να διαβάσετε την μέθοδο της Bego, la Ordenatriz, μια influencer της καθαριότητας στο Instagram, όπως ακριβώς την διηγήθηκε στην εφημερίδα El Pais.

Η ειδικός έχει μια απλή λύση: «το να έχεις μια πειθαρχημένη ρουτίνα» είναι το κλειδί. Στην περίπτωσή της, με επτά παιδιά, το καθένα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των βρώμικων ρούχων του, πηγαίνοντάς τα ένα προς ένα στο καλάθι με τα άπλυτα. Για να είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζεται ο ιδιοκτήτης της κάλτσας μετά το πλύσιμο, το καθένα έχει ένα μικρό δίχτυ πλυντηρίου στο οποίο τοποθετούνται οι κάλτσες και τα εσώρουχα.

Με αυτόν τον τρόπο, τα ζευγάρια είναι μαζί και προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου πλύσης, ώστε να μη χαθεί κάποιο στη διαδικασία. Η ειδικός πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και αναγράφει σε όλες τις κάλτσες το όνομα του ιδιοκτήτη τους.

Δεν συνιστά, ωστόσο, να δέσετε έναν κόμπο για να τις βάλετε στο πλυντήριο, διότι «δεν θα πλυθούν καλά, καθώς ο κόμπος δεν επιτρέπει στο νερό και το σαπούνι να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Χρησιμοποιείτε πάντα το δίχτυ πλυσίματος», λέει. Επομένως, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα μείνουν άλλες κάλτσες χωρίς το ζευγάρι τους, δώστε μεγαλύτερη προσοχή κατά το πλύσιμο και την αποθήκευση των ρούχων και πλύνετε τα πάντα σε ειδικό πλέγμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίκυ Παγιατάκη: Έσπασε on air για τον Γιώργο Μαρίνο – «Μου είχε κάνει πρόταση γάμου!»

Tabloid 11.03.2026
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο έχει προκαλέσει από το πρωί της Τετάρτης 11 Μαρτίου η είδηση του θανάτου του Γιώργου Μαρίνου

Σάλος στα social media για το αδυνατισμένο πρόσωπο της Μάργκοτ Ρόμπι

Social 11.03.2026
«Γιατί να αποστεωθεί αυτή η κούκλα;» γράφουν

Μάρτζυ Λαζάρου: «Πήγα στη διατροφολόγο και έφυγα κλαίγοντας»

Tabloid 11.03.2026
Η γνωστή δημοσιογράφος σχολιάζοντας την αλλαγή στην εμφάνισή της, μίλησε για την απώλεια 20 κιλών.

Ακης Δείξιμος για Κώστα Δόξα: Ο αδερφός μου θα δικαιωθεί, γνωρίζω την αλήθεια

Tabloid 11.03.2026
Tι είπε και για την απομάκρυνσή του αδερφού από το J2US

Η κίνηση του Αντόνιο Μπαντέρας που συγκίνησε τον πλανήτη

Celebrity Stories 11.03.2026
Ο διάσημος ηθοποιός ενώνει τη φωνή και τους πόρους του με κορυφαίο επιστήμονα σε μια μάχη ζωής, χρηματοδοτώντας έρευνα που μπορεί να αλλάξει το μέλλον της ογκολογίας

Bruno Mars: Ιστορική επιστροφή στην κορυφή του Billboard 200 μετά από 13 χρόνια

Media Χτες
Ο Bruno Mars επέστρεψε δυναμικά στην κορυφή του Billboard 200 με το νέο του άλμπουμ «The Romantic», το οποίο έκανε το ντεμπούτο του απευθείας στο Νο.1

Έξαλλος ο Τσαλίκης: «Η Χαρά Τσιώλη βρίζει κάτω από τις αναρτήσεις μου ‑ Γράφει ξεπεσμένος, κλέφτης»

Tabloid Χτες
Ένα νέο beef ξεκίνησε στην ελληνική σόουμπιζ, ανάμεσα στον Γιώργο Τσαλίκη και τη Χαρά Τσιώλη και μάλιστα δημόσια θέα

Thylane Blondeau: «Το πιο όμορφο κορίτσι του κόσμου» αρραβωνιάστηκε στην Ελλάδα

Tabloid Χτες
Η Γαλλίδα καλλονή και μοντέλο Thylane Blondeau, που έγινε παγκοσμίως γνωστή ως «το πιο όμορφο κορίτσι στον κόσμο», ανακοίνωσε ότι αρραβωνιάστηκε

Ο YouTuber Γιάννης Αεράκης ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο: «Ξεκινάω χημειοθεραπείες, σύντομα θα με δείτε καραφλό»

Tabloid Χτες
O νεαρός αποκάλυψε τη διάγνωση σε βίντεο στο TikTok - «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε στους followers του

Ανδρέας Μικρούτσικος: Όσα είχε αποκαλύψει για τον γάμο του, πριν από έναν μήνα στο «Buongiorno»

Tabloid Χτες
«Εγώ δεν μπορώ τους παπατζήδες της θρησκείας», είχε σημειώσει ο γνωστός παρουσιαστής που φέρεται ότι θα ενώσει τη ζωή του με τη σύντροφό του, Έλενα Μαστραγγελή

Σούπερ Κική: Η σχέση με τους γονείς, η φυλακή και η Ζήνα Κουτσελίνη – «Γιατί να ζητήσω συγγνώμη;»

Tabloid Χτες
Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Super Κική στην διαδικτυακή εκπομπή του Παντελή Τουτουντζή

Γκουέν Στέφανι: Μίλησε για το θαύμα που συνέβη στην ζωή της

Tabloid Χτες
«Ο γιος μου παρακαλούσε τον Θεό κάθε βράδυ, ήταν θαύμα», είπε η τραγουδίστρια