E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέση Ανατολή: Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Οι πιθανοί στόχοι εν αναμονή του «άρξατε πυρ»

Δημοσίευση 16/4/2024 | 09:52

Μέση Ανατολή: Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Φαίνεται ότι ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν μετράει αντίστροφα. Σε πλήρη ετοιμότητα η πολεμική αεροπορία της χώρας για να πραγματοποιήσει τα αντίποινα στο έδαφος της ισλαμικής δημοκρατίας.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως το Ισραήλ προετοιμάζει τα πολεμικά του αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα εναντίον του Ιράν.

Νωρίτερα, το νέο, πολεμικό, υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου άναψε το «πράσινο φως» για την εξαπόλυση των αντιποίνων για τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της 13ης Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το Channel 12 του Ισραήλ, η πολεμική αεροπορία που περιλαμβάνει μαχητικά F-16, F-15 και F-35, προετοιμάζεται, αν και δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα.

«Αξιολογούμε στενά την κατάσταση. Παραμένουμε στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητάς μας. Το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις ενέργειές του. Θα επιλέξουμε την αντίδρασή μας αναλόγως. Οι IDF παραμένουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν και τους τρομοκράτες πληρεξουσίους του, καθώς συνεχίζουμε την αποστολή μας να υπερασπιστούμε το κράτος του Ισραήλ», ανέφερε ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Χέρτζι Χαλεβί.

Στο ό,τι η πολεμική προπαρασκευή των Ισραηλινών είναι στην τελική της ευθεία συνηγορεί και η άρση των περιορισμών αναφορικά με χτυπήματα στο Ιράν.


«Λίστα πιθανών στόχων»

H «Jerusalem Post» έγραψε ότι υπάρχουν αναφορές ότι ο πρωθυπουργός, Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό «λίστα πιθανών στόχων» για μία επίθεση στο Ιράν.

«Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο», μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, μετά την ολοκλήρωση της νέας συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του εβραϊκού κράτους. Παράλληλα αναφέρεται ότι το Ισραήλ θέλει να δράσει κατά του Ιράν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Channel 12, συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει, επίσης, σε ένα χτύπημα το οποίο δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.

Ένας πιθανός στόχος στο έδαφος του Ιράν είναι το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Άλλος στόχος είναι μία από τις βασικές εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος. Στόχους επίσης αποτελούν εργοστάσια και αεροδρόμια που απογειώνονται τα drones.

Μπάιντεν: Θα εμποδίσουμε γενίκευση της σύρραξης

Από την Ουάσιγκτον, και τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει να αποφύγει μία ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο αρχηγός του Λευκού Οίκου επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για την ασφάλεια του Ισραήλ και παράλληλα και για τα δικά τους συμφέροντα και των εταίρων τους στην περιοχή, του Ιράκ συμπεριλαμβανομένου.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν ήταν «μία μεγάλη αποτυχία»

Η άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν «μία μεγάλη και ντροπιαστική αποτυχία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Είδα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ιρανοί είχαν σχεδιάσει να αποτύχουν, ότι αυτή η μεγάλη και ντροπιαστική αποτυχία ήταν σκόπιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.

«Είδα επίσης το Ιράν να λέει ότι σήμανε συναγερμό για να βοηθήσει το Ισραήλ να προετοιμάσει την άμυνά του και να περιορίσει κάθε πιθανή ζημιά», πρόσθεσε. «Όλα αυτά είναι κατηγορηματικά ψευδή», τόνισε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον όντως αντάλλαξε μηνύματα με την Τεχεράνη, αλλά ότι ποτέ δεν υπήρξαν μηνύματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή τους στόχους του Ιράν. Ξεκαθάρισε δε πως στόχος του Ιράν ήταν να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές με πολλαπλά χτυπήματα προς το Ισραήλ.

Η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά

«Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ αργά το Σάββατο 13 Απριλίου, σε αντίποινα για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

Διαφωνίες στο Ισραήλ

Η απάντηση του Ισραήλ είναι δεδομένη, όμως το εύρος φαίνεται πως έχει προκαλέσει νέες διαφωνίες μεταξύ των μελών του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι σε ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο Μπένι Γκαντζ και ο Γκάντι Άιζενκοτ του κόμματος Εθνικής Ενότητας, ήθελαν τα αντίποινα να ξεκινήσουν εκείνη τη στιγμή. Διαφώνησαν, όμως, εκτός από τον Νετανιάχου τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο επικεφαλής του στρατού, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αδυναμία στις προσπάθειες αναχαίτισης της ιρανικής επιθετικότητας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια προειδοποιεί τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές: «Διαλυθείτε οικειοθελώς…»

Κόσμος 29.04.2024
Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις, δεν κάνουν πίσω οι φοιτητές-διαδηλωτές

Νορβηγία: Θαλάσσιος ίππος πέθανε από γρίπη των πτηνών

Κόσμος 29.04.2024
Ήταν το πρώτο κρούσμα σε αυτά τα θηλαστικά

Οριστικό: Στο Πανθεσσαλικό ο τελικός του κυπέλλου

Αθλητικά Νέα 29.04.2024
Η ΕΠΟ ανακοίνωσε πως ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Αρη θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Δίκη Μάτι: Ελεύθεροι χωρίς καταβολή ούτε ενός ευρώ οι καταδικασθέντες

Ελλάδα 29.04.2024
Ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ βρίσκονται οι έξι καταδικασμένοι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 vεκρούς

Απίστευτη καταγγελία μητέρας για δασκάλες νηπιαγωγείου ‑ Εκφόβισαν και κούρεψαν τον 5χρονο γιο της

Ελλάδα 29.04.2024
Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η μητέρα ενός 5χρονου παιδιού για τις δασκάλες του νηπιαγωγείου που φοιτά ο γιος 5χρονος γιος της

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή

Οικονομία 29.04.2024
Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν «χειρόφρενο» τα μέσα μεταφοράς ‑ Χωρίς πλοία η χώρα

Ελλάδα 29.04.2024
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργiα της Μεγάλης Τετάρτης 1η Μαΐου που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Γιάννης Καλλιάνος: 145 αγγειοχειρούργοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Πολιτική 29.04.2024
Με μία σκληρή επιστολή όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα καταδικάζουν τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου

Ρένα Δούρου: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Ελλάδα 29.04.2024
Η πρώτη δήλωση της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση για το Μάτι