E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Γιατί τα πουλιά πετούν προς τον νότο τον χειμώνα;

Πώς προσανατολίζονται;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2024 | 00:19

Σήμερα έμαθα: Γιατί τα πουλιά πετούν προς τον νότο τον χειμώνα;
Photo by Barth Bailey on Unsplash

Κάθε φθινόπωρο, εκατομμύρια πουλιά ανεβαίνουν στον ουρανό για ένα μακρύ ταξίδι. Δεν ταξιδεύουν όλα προς τον ίδιο προορισμό, αλλά πολλά κατευθύνονται προς την ίδια κατεύθυνση: προς τα νότια. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα αποδημητικά πουλιά εγκαταλείπουν τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη μόλις αρχίσουν να πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Τα μεταναστευτικά αντανακλαστικά και οι δεξιότητες πλοήγησης φαίνεται να είναι γραμμένες στα γονίδιά τους. Τα αιχμάλωτα πουλιά έχουν παρατηρηθεί να ανησυχούν αρκετά και να αλλάζουν τον ύπνο τους ακριβώς πριν από τη φυσική τους μετανάστευση. Αυτοί που μελετούν τη συμπεριφορά των ζώων, αποκαλούν αυτή τη συμπεριφορά των πτηνών zugunruhe («μεταναστευτική ανησυχία»).

Τα αιχμάλωτα πουλιά εμφανίζουν zugunruhe ακόμα κι αν δεν εκτίθενται στο φυσικό φως ή σε εποχιακές αλλαγές θερμοκρασίας. Πολλά από αυτά τα πουλιά θα προσανατολιστούν προς την κατεύθυνση που κανονικά θα ταξίδευαν εκείνη την εποχή του χρόνου. Οι ερευνητές λένε πως το γεγονός ότι τα πουλιά γνωρίζουν πότε και πού να μεταναστεύσουν χωρίς περιβαλλοντικές ενδείξεις υποδηλώνει ότι τα γονίδια και ένα βιολογικό ημερολόγιο που είναι γραμμένο σε αυτά, παίζουν μεγάλο ρόλο στη μετανάστευση.

Τα γονίδια είναι αρκετά για να ξεκινήσουν, αλλά πώς πλοηγούνται τα πουλιά μόλις σηκωθούν στον αέρα; Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης παίζει μεγάλο ρόλο. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μικροσκοπικά κομμάτια μαγνητίτη (ένα μαγνητικό ορυκτό) στον εγκέφαλο πολλών ζωικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των πουλιών, των νυχτερίδων, των φαλαινών και των δελφινιών.

Ο μαγνητίτης θα μπορούσε να επιτρέψει στα ζώα να χρησιμοποιήσουν τα μαγνητικά πεδία της Γης ως οδηγό μετανάστευσης, αλλά η έρευνα δεν ερευνά σε βάθος το θέμα. Τώρα που γνωρίζουμε ότι τα πουλιά και άλλα ζώα θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν μαγνητικά πεδία και έχουν εξερευνήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους θα μπορούσαν να το κάνουν, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να αντιμετωπίσει το ερώτημα πώς τα ζώα συλλέγουν πληροφορίες από το μαγνητικό πεδίο, τις επεξεργάζονται και τις χρησιμοποιούν, ώστε να πλοηγηθούν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποδημητικά πουλιά χρησιμοποιούν επίσης ουράνια πλοήγηση για να βρουν το δρόμο τους στο σκοτάδι. Τα αιχμάλωτα πουλιά που τοποθετήθηκαν σε ένα πλανητάριο άλλαξαν τον προσανατολισμό τους όταν το μοτίβο των αστεριών στην οροφή μετατοπίστηκε και μπερδεύτηκαν όταν οι εικόνες των αστεριών ήταν σκοτεινές, υποδηλώνοντας ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν τη διάταξη των αστερισμών στον ουρανό ως πυξίδα.

Αλλά γιατί μεταναστεύσουν; Και γιατί τα πουλιά κάνουν τον κόπο να πετάξουν προς τα βόρεια; Είναι η αναζήτηση τροφής. Ενώ τα πουλιά μπορεί να είναι δύσκολο να μεταναστεύσουν σε ορισμένες περιόδους του έτους, μια μελέτη του 2007 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα κάνουν το ταξίδι χωρίς ορισμένα φυσιολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, με το πιο σημαντικό να είναι η έλλειψη τροφής. Τα πουλιά πετούν νότια το χειμώνα αναζητώντας εναλλακτικές πηγές τροφής, και παρόλο που το καλοκαιρινό τους σπίτι μπορεί να είναι πιο ωραίο, επιστρέφουν στο βόρειο σπίτι τους την άνοιξη όταν αναπληρώνονται τα συνηθισμένα τους αποθέματα τροφής. Εάν υπάρχει ακόμα τροφή σε οποιοδήποτε μέρος, ωστόσο, ορισμένα πουλιά θα καθυστερήσουν τη μετανάστευση ή δεν θα κάνουν τον κόπο να φύγουν καθόλου, επιλέγοντας αντ 'αυτού να συγκεντρωθούν σε κοπάδια για να αναζητήσουν τροφή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαν σήμερα: Ο πόλεμος του Βιετνάμ φτάνει στο τέλος του μετά από 20 χρόνια

Σαν Σήμερα 30.04.2024
Η κατάληψη της Σαϊγκόν από τις κομμουνιστικές δυνάμεις σήμανε και το τέλος του πολέμου

Σήμερα έμαθα: Τι είναι το Βόρειο Σέλας;

Σήμερα έμαθα 30.04.2024
Πως δημιουργείται;

Σαν σήμερα: Πέθανε ο «μάστερ του σασπένς»

Σαν Σήμερα Χτες
Στις 29 Απριλίου του 1980

Σήμερα έμαθα: Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;

Σήμερα έμαθα 26.04.2024
Το φως, το άζωτο και το οξυγόνο

Σαν σήμερα: Η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ

Σαν Σήμερα 26.04.2024
Στις 26 Απριλίου του 1986

Σήμερα έμαθα: Ποια ακριβώς εποχή ονομάζεται «Βικτωριανή»;

Σήμερα έμαθα 25.04.2024
Δεν αφορούσε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο για ένα πολύ σημαντικό λόγο

Σαν σήμερα: Πέθανε ο εμπνευστής του ΕΣΥ, Γιώργος Γεννηματάς

Σαν Σήμερα 25.04.2024
Ένας πολιτικός που αγαπήθηκε όσο λίγοι

Σήμερα έμαθα: Γιατί οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα

Σήμερα έμαθα 24.04.2024
Ένα πανάρχαιο ερώτημα

Σήμερα έμαθα: Το είδος πάπιας που πετάει σαν λάσο το πeος για να προσελκύσει ταίρι

Σήμερα έμαθα 23.04.2024
Φτάνει σε μέγεθος όσο το υπόλοιπο κορμί της

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Σαν Σήμερα 23.04.2024
Στις 23 Απριλίου του 1998

Σήμερα έμαθα: Γιατί τρώμε σοκολατένια λαγουδάκια το Πάσχα

Σήμερα έμαθα 22.04.2024
Ένα ακόμα παγανιστικό έθιμο που εντάχθηκε σε χριστιανική εορτή