E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Μόνος του έδρασε ο 40χρονος που μαχαίρωσε κόσμο στο εμπορικό κέντρο ‑ Δεν είχε τρομοκρατικό κίνητρο

Είναι η χειρότερη μαζική δολοφονία στην πολιτεία μετά τον εμπρησμό με τους 11 νεκρούς σε γηροκομείο το 2011

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2024 | 17:37

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Μόνος του έδρασε ο 40χρονος που μαχαίρωσε κόσμο στο εμπορικό κέντρο ‑ Δεν είχε τρομοκρατικό κίνητρο

Σε κατάσταση σοκ εξακολουθεί να βρίσκεται η κοινωνία του Σίδνεϊ από το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο μεγάλο εμπορικό κέντρο Bondi Junction Westfield, όταν ένας 40χρονος εισέβαλε σε αυτό και με απόλυτη ψυχραιμία, έβγαλε ένα μαχαίρι και άρχισε να επιτίθεται αδιάκριτα σε κόσμο που είχε βγει για τα ψώνια του.

Από την επίθεση αυτή, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εντός του εμπορικού κέντρου, ενώ μια 38χρονη μητέρα ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να προστατεύσει το 9 μηνών μωρό της από τη δολοφονική μανία του 40χρονου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Αστυνομίας και με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει πως ο δράστης, που φορούσε μια πράσινη μπλούζα μπέιζμπολ και ένα πράσινο σορτσάκι, είχε τρομοκρατικά κίνητρα ή ριζοσπαστική ιδεολογία.

Ο άνδρας, ο οποίος είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές, σκοτώθηκε από μια γυναίκα αστυνομικό στον τόπο του εγκλήματος. Η αστυνομία είναι βέβαιη ότι ενεργούσε μόνος του. «Δεν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε εξέλιξη» ανέφερε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας. «Αν είναι το πρόσωπο που πιστεύουμε, τότε δεν έχει κάποια ιδεοληψία. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, σημειώνοτνας πως είναι νωρίς ακόμα για να γίνει κάποιο σχόλιο για την ψυχολογική του κατάσταση.

Η σημερινή είναι η χειρότερη μαζική δολοφονία στην πολιτεία του Σίδνεϊ μετά τον εμπρησμό στο γηροκομείο Quakers Hill το 2011, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Έτσι αφόπλισε τον δράστη η αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στο εμπορικό κέντρο

Τον ρόλο που έπαιξε μια αστυνομικός, η οποία έτυχε να βρίσκεται κοντά στο εμπορικο κέντρο του Σίδνεϊ την ώρα της επίθεσης κατά πολιτών, περιέγραψε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στην ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους.

Σε αυτήν, ανέφερε πως ο δράστης, τα κίνητρα του οποίου δεν έχουν προσδιοριστεί, βρέθηκε αρχικά στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα), έφυγε και επέστρεψε μετά από 20 λεπτά, ξεκινώντας να μαχαιρώνει κόσμο αδιάκριτα. Μια αστυνομικός, που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο, κυνήγησε τον δράστη και όταν τον έφτασε, εκείνος πήγε να της επιτεθεί με το μαχαίρι που κρατούσε. Τότε, εκείνη τον πυροβόλησε και τον έριξε στο έδαφος, περιμένοντας ενισχύσεις.

Στην ίδια ενημέρωση, αναφέρθηκε πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης κινήθηκε μόνος του.

Για το τραγικό περιστατικό ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος ανέφερε στο Twitter: «Πρόκειται για τραγωδία. Έχουν αναφερθεί πολλαπλά θύματα και οι πρώτες σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι με τους πληγέντες και τους αγαπημένους τους. Οι καρδιές μας συμπονούν τους τραυματίες και προσφέρουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους τους φροντίζουν, καθώς και στους γενναίους αστυνομικούς και τους πρώτους ανταποκριτές μας».

Η Αυστραλία έχει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες για την κατοχή όπλων και μαχαιριών. Επιθέσεις όπως η σημερινή είναι εξαιρετικά σπάνιες στη χώρα. Τον Νοέμβριο του 2018 ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο σε δρόμο της Μελβούρνης πριν πέσει νεκρό από τα πυρά της αστυνομίας. Την ευθύνη για το έγκλημα αυτό ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Μαδούρο: Το τελεσίγραφο για παραίτηση

Κόσμος 01.12.2025
Οι διαβεβαιώσεις για προστασία του προέδρου της Βενεζουέλας και της οικογένειάς τους

Αυστραλία: 37χρονη καθηγήτρια ομολόγησε ότι έκανε επανειλημμένα σeξ με 15χρονο

Κόσμος 01.12.2025
Η 37χρονη ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι ο νεαρός ήταν ανήλικος, παρά το γεγονός ότι ήταν μαθητής στο σχολείο της, όπως αναφέρουν μέσα της Αυστραλίας

Πονοκέφαλος οι αγροτικές κινητοποιήσεις για την κυβέρνηση ‑ Πώς θέλει να ηρεμήσει την κατάσταση

Ελλάδα 01.12.2025
Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις που φουντώνουν σε όλη την Ελλάδα

Επιστροφή ενοικίου: Πώς θα την πάρετε ολόκληρη ‑ Βήμα‑βήμα η διαδικασία στο Ε1

Οικονομία 01.12.2025
Τι διορθώνεται, πώς επανυπολογίζεται η ενίσχυση, ποιες ημερομηνίες «κλειδώνουν» τις πληρωμές

Έφυγε από τη ζωή με υποβοηθούμενο θάvατo ο άνθρωπος που νομιμοποίησε την πρακτική στην Ελβετία

Κόσμος Χτες
Ο Λούντβιχ Μινέλι, ιδρυτής της ελβετικής οργάνωσης Dignitas, πέθανε λίγες ημέρες πριν από τα 93α γενέθλιά του

Αυστραλία: Ακτιβιστές παραλύουν το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο

Κόσμος Χτες
Μέχρι την Κυριακή, τρία πλοία είχαν αναγκαστεί να αλλάξουν πορεία, ενώ έχουν γίνει 141 συλλήψεις

Απεργία: Χωρίς ταξί η χώρα για δύο ημέρες

Ελλάδα Χτες
Ποιες ημέρες τραβούν χειρόφρενο οι οδηγοί ταξί

IRIS: Υποχρεωτικό από αύριο για όλες τις επιχειρήσεις ‑ Τι αλλάζει

Οικονομία Χτες
Καθιερώθηκαν και τα όρια των συναλλαγών με IRIS - Τι αλλάζει από αύριο

Τέλος εποχής για το ταχυδρομείο της Δανίας – Διακόπτεται η διανομή γραμμάτων

Κόσμος Χτες
Από τις 30 Δεκεμβρίου, η Δανία θα σταματήσει εντελώς τη συλλογή και διανομή επιστολών, βάζοντας τέλος σε μια παράδοση περίπου 400 ετών

Χονγκ Κονγκ: Στους 146 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών

Κόσμος Χτες
Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (26/11) στο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court στην βόρεια περιοχή Tai Po

Πλοίο 500 ετών αναδύεται μέσα από την άμμο: Αποκαλύπτει 2.000 χρυσά νομίσματα

Κόσμος Χτες
Ένα ναυάγιο που χάθηκε το 1533 αποκαλύπτεται στη Ναμίμπια, φέρνοντας στο φως χρυσό και πολύτιμα φορτία

Diddy: Xρηματοδότησε γεύμα για περίπου 1.000 συγκρατουμένους του

Κόσμος Χτες
Αγόρασαν επίσης, επιπλέον τρόφιμα από το κυλικείο των φυλακών και τα μοίρασαν στους υπόλοιπους εγκλείστους