E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Μόνος του έδρασε ο 40χρονος που μαχαίρωσε κόσμο στο εμπορικό κέντρο ‑ Δεν είχε τρομοκρατικό κίνητρο

Είναι η χειρότερη μαζική δολοφονία στην πολιτεία μετά τον εμπρησμό με τους 11 νεκρούς σε γηροκομείο το 2011

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2024 | 17:37

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Μόνος του έδρασε ο 40χρονος που μαχαίρωσε κόσμο στο εμπορικό κέντρο ‑ Δεν είχε τρομοκρατικό κίνητρο

Σε κατάσταση σοκ εξακολουθεί να βρίσκεται η κοινωνία του Σίδνεϊ από το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο μεγάλο εμπορικό κέντρο Bondi Junction Westfield, όταν ένας 40χρονος εισέβαλε σε αυτό και με απόλυτη ψυχραιμία, έβγαλε ένα μαχαίρι και άρχισε να επιτίθεται αδιάκριτα σε κόσμο που είχε βγει για τα ψώνια του.

Από την επίθεση αυτή, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εντός του εμπορικού κέντρου, ενώ μια 38χρονη μητέρα ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να προστατεύσει το 9 μηνών μωρό της από τη δολοφονική μανία του 40χρονου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Αστυνομίας και με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει πως ο δράστης, που φορούσε μια πράσινη μπλούζα μπέιζμπολ και ένα πράσινο σορτσάκι, είχε τρομοκρατικά κίνητρα ή ριζοσπαστική ιδεολογία.

Ο άνδρας, ο οποίος είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές, σκοτώθηκε από μια γυναίκα αστυνομικό στον τόπο του εγκλήματος. Η αστυνομία είναι βέβαιη ότι ενεργούσε μόνος του. «Δεν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε εξέλιξη» ανέφερε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας. «Αν είναι το πρόσωπο που πιστεύουμε, τότε δεν έχει κάποια ιδεοληψία. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για τρομοκρατικό περιστατικό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, σημειώνοτνας πως είναι νωρίς ακόμα για να γίνει κάποιο σχόλιο για την ψυχολογική του κατάσταση.

Η σημερινή είναι η χειρότερη μαζική δολοφονία στην πολιτεία του Σίδνεϊ μετά τον εμπρησμό στο γηροκομείο Quakers Hill το 2011, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Έτσι αφόπλισε τον δράστη η αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στο εμπορικό κέντρο

Τον ρόλο που έπαιξε μια αστυνομικός, η οποία έτυχε να βρίσκεται κοντά στο εμπορικο κέντρο του Σίδνεϊ την ώρα της επίθεσης κατά πολιτών, περιέγραψε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στην ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους.

Σε αυτήν, ανέφερε πως ο δράστης, τα κίνητρα του οποίου δεν έχουν προσδιοριστεί, βρέθηκε αρχικά στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα), έφυγε και επέστρεψε μετά από 20 λεπτά, ξεκινώντας να μαχαιρώνει κόσμο αδιάκριτα. Μια αστυνομικός, που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο, κυνήγησε τον δράστη και όταν τον έφτασε, εκείνος πήγε να της επιτεθεί με το μαχαίρι που κρατούσε. Τότε, εκείνη τον πυροβόλησε και τον έριξε στο έδαφος, περιμένοντας ενισχύσεις.

Στην ίδια ενημέρωση, αναφέρθηκε πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης κινήθηκε μόνος του.

Για το τραγικό περιστατικό ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος ανέφερε στο Twitter: «Πρόκειται για τραγωδία. Έχουν αναφερθεί πολλαπλά θύματα και οι πρώτες σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι με τους πληγέντες και τους αγαπημένους τους. Οι καρδιές μας συμπονούν τους τραυματίες και προσφέρουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους τους φροντίζουν, καθώς και στους γενναίους αστυνομικούς και τους πρώτους ανταποκριτές μας».

Η Αυστραλία έχει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες για την κατοχή όπλων και μαχαιριών. Επιθέσεις όπως η σημερινή είναι εξαιρετικά σπάνιες στη χώρα. Τον Νοέμβριο του 2018 ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο σε δρόμο της Μελβούρνης πριν πέσει νεκρό από τα πυρά της αστυνομίας. Την ευθύνη για το έγκλημα αυτό ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ναυάγησε» η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό – Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για απόπειρα διάσπασης

Ελλάδα Χτες
«Παγώνει» ο διάλογος με ευθύνη της κυβέρνησης – Η στρατηγική των δύο ραντεβού δυναμίτισε το κλίμα, μιλούν για πολιτικό παιχνίδι με τα μπλόκα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραυματισμό γυναίκας από πτώση οροφής

Ελλάδα Χτες
Δικογραφία για παραβίαση κανόνων οικοδομικής και κοινώς επικίνδυνη βλάβη – Έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα εστίασης

Fast track πόρισμα ζητά η κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στο FIR

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά ερωτήματα για τη βιασύνη της κυβέρνησης και την επιλογή να μη συμμετάσχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στη διερεύνηση

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν θα ανεχθώ όποιον στηλιτεύει τον αγώνα μου» – Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στις εκλογές

Ελλάδα Χτες
Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν της ζητηθεί, απαντά στις εσωτερικές αντιδράσεις και επιβεβαιώνει τη δημιουργία πολιτικού κινήματος.

Μαρινάκης: Στόχος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη να αρθούν τα μπλόκα – «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα»

Ελλάδα Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος με τους αγρότες θα γίνει χωρίς όρους και πιέσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Σέρρες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» επιμένει ο 16χρονος

Ελλάδα Χτες
Εμπλοκή δεύτερου ατόμου εξετάζουν οι Αρχές

Πέθανε ο θηλυκός χιμπατζής Ai σε ηλικία 49 ετών

Κόσμος Χτες
Χαρακτηρίστηκε «ιδιοφυΐα» λόγω υψηλού IQ

Βόλος: Θρίλερ με θάνατο βρέφους λίγο πριν τη γέννα ‑ Στο εδώλιο ο γιατρός

Ελλάδα Χτες
Ο γιατρός αρνείται οποιαδήποτε αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα και προέβη σε όλες τις ενέργειες που όφειλε

Αγρια επίθεση καρχαρία σε γυναίκα στη Βραζιλία: «Ήξερα ότι με είχε δαγκώσει», δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Η επίθεση καταγράφηκε καρέ καρέ από υποβρύχια κάμερα με το θύμα τελικά να γλιτώνει με αρκετά ράμματα

Πιερία: Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης που σκότωσε κι έθαψε στην αυλή του σπιτιού της τον 58χρονο σύντροφό της

Ελλάδα Χτες
Για πέντε μήνες η 34χρονη προσποιούνταν πως τον αναζητούσε εναγωνίως, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αγριος ελέφαντας σε αμόκ στην Ινδία: 20 νεκροί σε εννέα ημέρες, μεταξύ τους πατέρας με παιδιά 6 και 8 ετών

Κόσμος Χτες
Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τη νύχτα, όταν οι κάτοικοι φυλάσσουν το ρύζι στα χωράφια και τις αποθήκες

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα Χτες
Eμπορικοί σύλλογοι και ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι οι εκπτώσεις πρέπει να είναι διαφανείς και αληθείς, με την αρχική και τη μειωμένη τιμή να αναγράφονται ξεκάθαρα στις ετικέτες, ώστε οι αγορές να είναι ασφαλείς και συμφέρουσες για όλους