E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο τραπέζι της κυβέρνησης ξανά η κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία

Το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους ανέδειξε τα κενά στην ασφάλεια

Δημοσίευση 3/4/2024 | 11:10

Στο τραπέζι της κυβέρνησης ξανά η κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία

Τροπολογία κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας το θέμα της αναγνώρισης του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά

Πολιτική διάσταση έχει λάβει το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης του όρου γυναικοκτονία, με την κοινωνία να εμφανίζεται συγκλονισμένη μετά την εν ψυχρώ δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της λίγα μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Το τραγικό περιστατικό έφερε στην επιφάνεια τα ζητήματα βίας κατά γυναικών και το κατά πόσο οι κρατικές αρχές δύνανται να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους αυτά τα φαινόμενα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του χθες εξήγησε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος, συμφωνούν με τον όρο γυναικοκτονία συμπληρώνοντας ότι ως προς την ποινική μεταχείριση απαιτείται σοβαρή, ουσιώδης και ψύχραιμη συζήτηση. «Θα πρέπει ποινικολόγοι μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης να “καθίσουν κάτω”, να δούμε αν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας το θέμα της αναγνώρισης του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά και της ενσωμάτωσης του όρου «γυναικοκτονία» στην ελληνική έννομη τάξη.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης επί νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και, με αφορμή ένα ακόμα ειδεχθές έγκλημα με θύμα νέα γυναίκα, επισημαίνεται ότι η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τα τελευταία έτη είναι κατακόρυφη, ενώ η «διεθνής εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τα εν λόγω ζητήματα είναι άκρως αποθαρρυντική». Από πλευράς της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, θα τοποθετηθεί σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα στη Βουλή, εξηγώντας ότι με τις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα αυστηροποιήθηκαν οι ποινές και πλέον επιβάλλεται μόνο ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας.

Ο υπουργός αναμένεται να εξηγήσει ότι πλέον έχουν αναβαθμιστεί σε κακουργήματα μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακά αδικήματα που είχαν υποβαθμιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί έχει συννεφιά ο ουρανός τη Μεγάλη Παρασκευή; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Καιρός 03.05.2024
Ο Θοδωρής Κολυδάς καταθέτει τα επιστημονικά δεδομένα για τον καιρό

Βούλα: Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε πεζή

Ελλάδα Χτες
Βαριά τραυματισμένος ο οδηγός

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες του Πάσχα

Ελλάδα Χτες
Με ειδικά προγράμματα δρομολογίων

Ο Μακρόν επιμένει: «Δεν πρέπει να αποκλείουμε χερσαία επέμβαση της Δύσης στην Ουκρανία»

Κόσμος Χτες
«Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο διότι ο στόχος μας είναι να μην καταφέρει ποτέ η Ρωσία να κερδίσει», ανέφερε ξανά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Πέννυ Ρόγκα ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο

Αθλητικά Νέα Χτες
Στην πιο μεγάλη της μάχη, η Πέννυ θα νικήσει

Θεσσαλονίκη: Ανήλικες λήστεψαν και ξυλοκόπησαν 14χρονη

Ελλάδα Χτες
Η 15χρονη πλησίασε το θύμα και υπό την απειλή μαχαιριού της άρπαξε το κινητό της τηλέφωνο

Αγριο έγκλημα στη Βόρεια Ήπειρο ‑ Δυο Έλληνες νεκροί

Ελλάδα Χτες
Οι ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν νεκροί με χτυπήματα στα κεφάλια τους

ΗΠΑ: Ξυλοδαρμός μεταξύ μαμάδων στην Disneyland – Τα παιδιά τις έβλεπαν σαστισμένα

Κόσμος Χτες
Η Disneyland είναι ένα χαρούμενο μέρος όπου γονείς και παιδιά περνούν ξέγνοιαστες στιγμές, όμως όχι πάντα!