E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εικόνες Αποκάλυψης στην Ταϊβάν: Σεισμός 7,5 ρίχτερ ‑ Τουλάχιστον 26 τα κτήρια που έγειραν ή κατέρρευσαν

Κίνδυνος για δεκάδες παγιδευμένους

Δημοσίευση 3/4/2024 | 07:58

Εικόνες Αποκάλυψης στην Ταϊβάν: Σεισμός 7,5 ρίχτερ ‑ Τουλάχιστον 26 τα κτήρια που έγειραν ή κατέρρευσαν

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί είναι ο νεώτερος απολογισμός από τον σεισμό που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στην Ταϊβάν με 26 κτήρια, κατά τον ίδιο απολογισμό να έχουν γείρει ή να έχουν καταρρεύσει στην κομητεία Χουάλιεν.

 Από τον σεισμό υπήρξαν έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για τσουνάμι τόσο στη νήσο όσο και σε γειτονικές χώρες, ιδίως στη νότια Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες, συναγερμοί που ήρθησαν λίγο μετά τις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

Μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν μεταδίδουν πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί σε κτίρια τα οποία κατέρρευσαν στην πόλη Χουάλιεν της νήσου έπειτα από τον πολύ ισχυρό σεισμό 7,5 Ρίχτερ που καταγράφτηκε λίγο πριν από τις 08:00 (ώρα Ταϊπέι· 09:00 ώρα Τόκιο· 03:00 ώρα Ελλάδας).

«Δυο κτίρια κατέρρευσαν και μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι. Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της Χουάλιεν.

Ο σεισμός, μεγέθους 7,5 βαθμών, σημειώθηκε αρκετά κοντά στη νήσο, πυροδοτώντας την έκδοση έκτακτων προειδοποιητικών δελτίων για τσουνάμι στην ίδια την Ταϊβάν και στα ιαπωνικά νησιά στον νομό Οκινάουα (νοτιοδυτικά).

Έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι εκδόθηκε και στις Φιλιππίνες.

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία κατά τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν ισχύος 7,5 βαθμών, σημειώθηκε στα ανοικτά της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, μεταδίδει το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν 7,4 Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στα 12 χιλιόμετρα νότια της Ταϊβάν.

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,5 βαθμών, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ότι ήταν 7,2 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί. Δεκάδες μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι —τουλάχιστον 25—, οι πέντε περίπου 5 βαθμών, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

Οι αρχές του αεροδρομίου στη Νάχα, τη μεγαλύτερη πόλη στην Οκινάουα, ανέστειλαν τα δρομολόγια μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι στα νησιά.

Η κίνηση των αεροσκαφών έχει ανασταλεί από τις 09:25 (03:25 ώρα Ελλάδας) προληπτικά, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών στη Νάχα, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, προσθέτοντας πως «οι πτήσεις που θα προσγειώνονταν (στη Νάχα) θα εκτραπούν».

Στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς διαπίστωσε πως η ηλεκτροδότηση κόπηκε σε τομείς της πόλης. Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την ανατολική ακτή της Ταϊβάν είναι «ο πιο ισχυρός εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, ο Γου Τσιεν-φου.

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (...) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 7,6 του Σεπτεμβρίου του 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανοιξε ξανά για το κοινό το ανακαινισμένο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός 11.11.2025
Εγκαινιάστηκε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ ανήμερα της 87ης επετείου του θανάτου του και έπειτα από μήνες εργασιών είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες

Ισραηλινοί στρατιώτες αποκαλύπτουν: Κάθε Παλαιστίνιος ήταν νόμιμος στόχος

Κόσμος 11.11.2025
«Αν περπατούν πολύ γρήγορα, είναι ύποπτοι. Αν περπατούν πολύ αργά, είναι ύποπτοι»

Επίδομα θέρμανσης: «Συνωστισμός» στην πλατφόρμα myΘέρμανση

Οικονομία 11.11.2025
Πάνω από 50.000 αιτήσεις μέσα σε λίγες ώρες

Η πρώτη εκτίμηση Τσατραφύλλια για τον καιρό των Χριστουγέννων – Πότε θα έχουμε οριστική εικόνα

Καιρός 11.11.2025
Οι θερμοκρασίες θα είναι κατά μέσο όρο 1 έως 2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα

Μάβερικς ‑ Μπακς 114‑116: Απόδραση με... 30άρη Γιάννη

Αθλητικά Νέα 11.11.2025
Οι Μπακς άντεξαν και επικράτησαν με 116-114 των Μάβερικς. Στους 30 σταμάτησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Βοιωτία: Σε 27χρονο Αλβανό φέρεται να ανήκει η καμένη σορός που βρέθηκε σε αυτοκίνητο

Ελλάδα 11.11.2025
Το μυστήριο αναμένεται να λυθεί σήμερα, καθώς οι συγγενείς του έχουν δώσει δείγμα DNA και πρόκειται να βγουν τα αποτελέσματα

Λέσβος: Προβλήματα από την κακοκαιρία ‑ Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια σε Καλλονή και Σκάλα

Ελλάδα 11.11.2025
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο ποταμός Τσικνιάς «έσπασε» με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να κατακλύσουν το λεκανοπέδιο της Καλλονής με το νερό να φτάνει σε ορισμένα σημεία το μισό μέτρο

Αγγελούδης ‑ Θεσσαλονίκη: Δεν δίνουμε ούτε ευρώ για τη συναυλία του Ρέμου

Ελλάδα 11.11.2025
Με δωρεάν Αντώνη Ρέμο θα ανοίξουν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης.

Επιμένουν οι καταιγίδες και σήμερα, πού θα «ανοίξουν οι ουρανοί»

Καιρός 11.11.2025
Παραμένει και η κακοκαιρία και σήμερα