E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΟΦ: Συναγερμός για «λιποδιαλυτικό» ‑ Έχει προκαλέσει 30 θανάτους

Το επικίνδυνο προϊόν κυκλοφορεί σαν «συμπλήρωμα διατροφής» για την απώλεια βάρους.

Δημοσίευση 2/4/2024 | 16:20

ΕΟΦ: Συναγερμός για «λιποδιαλυτικό» ‑ Έχει προκαλέσει 30 θανάτους

Σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και θάνατο, μπορεί να προκαλέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη χημική ουσία, η οποία περιέχεται σε προϊόν το οποίο προωθείται σαν συμπλήρωμα διατροφής για την απώλεια βάρους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, και σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, προειδοποιεί ότι το προϊόν DNP Dinitrophenol 250mg caps, το οποίο περιέχει την ουσία 2,4 Dinitrophenol, διακινείται και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το DNP είναι ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο ως λιποδιαλυτικό, αλλά δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012.

Η κατανάλωσης αυτής της τοξικής ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων, καρδιακές προσβολές, έντονους εμετούς, ταχεία αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτους. Το DNP είναι ένα εξαιρετικά ασταθές χημικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποσυντεθεί υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, προκαλώντας πυρκαγιά και εκρήξεις. Είναι τοξικό όταν εισπνέεται, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης. Είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον.

Η κυκλοφορία του προϊόντος στην Ελλάδα γίνεται και μέσω διαδικτύου, μέσω της ιστοσελίδας www.tradekey.com και προωθείται σαν συμπλήρωμα διατροφής. Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό. Τέλος, επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο 15χρονος που «σαρώνει» λαγοκέφαλους και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό αλιείας

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ο νεαρός Γιάννης Τσουκτουρίδης από το Παλαιό Φάληρο αναδείχθηκε νικητής στην παιδική κατηγορία, αλιεύοντας 158 λαγοκέφαλους σε μία μόνο εξόρμηση.

Λευκάδα: Μάχη για τη ζωή της δίνει 50χρονη ‑ Αποκολλήθηκε βράχος και έπεσε στο κεφάλι της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε επισκεφθεί μαζί με την παρέα της τους καταρράκτε στο Νυδρί

Οι Ρώσοι μαλώνουν στα βενζινάδικα ‑ Ελλείψεις καυσίμων πυροδοτούν ομηρικούς καυγάδες

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ουρές, τσακωμοί, ξυλοδαρμοί έξω από πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη Ρωσία, καθώς η έλλειψη γίνεται αισθητή

Σαρακίνικο Μήλου: Παραλίγο να πνιγεί γυναίκα που έδωσε μάχη με τα κύματα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η γυναίκα παρασυρόταν επανειλημμένα από τα κύματα ενώ προσπαθούσε να πιαστεί από τους βράχους για να βγει στη στεριά.

«Όσο ήταν ζωντανό εκείνο, θα ήμουν κι εγώ»: Συγκλονίζει η μητέρα που βγήκε ζωντανή από τα ερείπια στη Βενεζουέλα μαζί με το νεογέννητό της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η διάσωσή της άρχισε τη στιγμή που άκουσε τον αδερφό της να φωνάζει το όνομά της - «Είπα στον εαυτό μου: είναι η μόνη μου ευκαιρία, φώναξα με όλες μου τις δυνάμεις» - Δείτε το βίντεο της διάσωσής τους

Τι αλλάζει από τον Ιούλιο στις τιμές των σούπερ μάρκετ ‑ ποια η νέα συμφωνία του Μαξίμου

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η κυβέρνηση συμφώνησε με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ να παγώσουν οι τιμές σε ~2.000 προϊόντα για όλο το καλοκαίρι, με νέο κύκλο μειώσεων να προαναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Αιφνίδιος θάνατος για τη 41χρονη Αννα στα Χανιά – Βρέθηκε νεκρή σε τουριστικό κατάλυμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας

Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση - τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα

Αιματοκύλισμα σε fan zone του Μουντιάλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας από πυροβολισμούς

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση ως ανθρωποκτονία

Παραιτήθηκε η Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ‑ «Η συγκρότηση της ΕΛΑΣ δημιουργεί διέξοδο»

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να υπάρξει ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην ΕΛΑΣ», ανέφερε υπενθυμίζοντας ομιλία της στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι εισπράττουν πρώτοι τα 150 και ποιοι πρέπει να περιμένουν

Οικονομία 29.06.2026
Σε δύο φάσεις - έως 30 Ιουνίου και έως 31 Αυγούστου - η καταβολή του εφάπαξ ποσού των 150 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Δολοφονία στα Εξάρχεια: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης

Ελλάδα 29.06.2026
Στη σύλληψη ενός άνδρα ο οςποίος έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης της δολοφονίας του 25χρονου Τούρκου στα Εξάρχεια προχώρησαν οι Αρχές, το πρωί της Δευτέρας