E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μαρίνα Σάττι: Aπό την Eurovision στην Επίδαυρο σε τραγωδία του Αισχύλου

Η Μαρίνα Σάττι συμμετέχει στις Ικέτιδες του Αισχύλου που θα κλείσουν τα φετινά Επιδαύρια

Δημοσίευση 2/4/2024 | 14:55

Μαρίνα Σάττι: Aπό την Eurovision στην Επίδαυρο σε τραγωδία του Αισχύλου

H Μαρίνα Σάττι έρχεται στη σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2024, συμμετέχοντας στην παράσταση Ικέτιδες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Mαζί της και το φωνητικό σύνολο Chóres, το οποίο απαρτίζουν 50 νεαρά κορίτσια.

Σημειώνεται ότι οι Ικέτιδες θα κλείσουν την αυλαία στα φετινά Επιδαύρια, στις 23 και 24 Αυγούστου.

Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν τις Ικέτιδες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη: ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού για την έννοια του ασύλου σε μια δημοκρατική κοινωνία – ιδιαίτερα όταν στη θέση του διωκόμενου βρίσκονται οι γυναίκες.

Στο έργο (που είναι το πρώτο και το μοναδικό που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου «Δαναΐδες») πρωταγωνιστεί ο Χορός των πενήντα Δαναΐδων που μαζί με τον πατέρα τους τον Δαναό ζητούν άσυλο στο Άργος –τον τόπο που κάποτε εγκατέλειψε κυνηγημένη από τον «οίστρο» η πρόγονός τους η Ιώ– για να ξεφύγουν από τους εξαδέλφους τους, τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βiα. Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξιστορώντας παράλληλα το χρονικό της εγκατάστασης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων «Προελλήνων».

Οι Δαναΐδες Ικέτιδες μιλούν για τις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους, για την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις αρχές της δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα όμως μιλούν για τον αγώνα της Γυναίκας ενάντια στον Άνδρα που με τη βiα ζητά να της επιβληθεί.

Η παράσταση ενώνει λυτρωτικά τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών, μέσα από έναν εντυπωσιακό Χορό πενήντα νέων κοριτσιών από τη χορωδία Chóres, τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και τη χορευτική-ακροβατική ομάδα «Κι όμως κινείται».

Μετάφραση Ιωάννης Γρυπάρης • Επεξεργασία κειμένου και δραματουργίας – Σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη • Σκηνικά – Κοστούμια Χριστίνα Κάλμπαρη • Μουσική σύνθεση Χαράλαμπος Γωγιός • Χορογραφία Χριστίνα Σουγιουλτζή • Σχεδιασμός φωτισμών Στέλλα Κάλτσου • Βοηθός σκηνοθέτιδας Μαριλένα Μόσχου • Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου Κυριακή Φόρτη, Κατερίνα Κυρτάτου • Μουσική διδασκαλία Ειρήνη Πατσέα, Σιμέλα Εμμανουηλίδου • Συντονισμός παραγωγής CHÓRES Βερονίκη Κρικώνη • Διεύθυνση παραγωγής Μαρίνα Γαβριηλίδου • Παίζουν (αλφαβητικά) Λυδία Κονιόρδου (Πελασγός), Λουκία Μιχαλοπούλου (Αμυμώνη), Λένα Παπαληγούρα (Υπερμνήστρα), Άρης Σακελλαρίου (Δαναός), Γιάννης Τσορτέκης (Αιγύπτιος Κήρυκας) • Σολίστ Μαρίνα Σάττι • Κορυφαία χορεύτρια Χριστίνα Σουγιουλτζή •Κορυφαίες CHÓRES (αλφαβητικά) Ελένη Βασιλάκη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Φανή Λύκου, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Δάφνη Παγουλάτου, Ελένη Πούλιου, Ελίνα Σταμοπούλου, Δανάη Στεργίου, Νικολάια Τριανταφύλλου • Κορυφαίες Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης (αλφαβητικά) Νεφέλη Δοδοπούλου, Μυρτώ Καπώλη, Ρένια Κρητικού, Άννα Μωρόγιαννη • Συμπαραγωγή Θέατρο του Νέου Κόσμου – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάνω από 15 ευρώ τα αμνοερίφια στη Θεσσαλονίκη: «Αγοράστε σουβλάκια»

Ελλάδα 30.04.2024
Viral το κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη

ΕΦΕΤ: Aνακαλείται σταφίδα

Ελλάδα 30.04.2024
Η συγκεκριμένη σταφίδα την οποία έλεγξε ο ΕΦΕΤ, έχει ημερομηνία λήξεως 12/2024

Με τι καιρό θα φτάσουμε έως την Κυριακή του Πάσχα – Αναλυτική πρόγνωση

Καιρός 30.04.2024
Αέρας, σκόνη και τοπικές βροχές αναμένονται τις επόμενες ημέρες

Χανιά: Συνελήφθη 15χρονος που επιτέθηκε στη γιαγιά του

Ελλάδα 30.04.2024
Ο 15χρονος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία

Ισημερινός: Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο ‑ Σοκαριστικό βίντεο

Κόσμος 30.04.2024
Μερικούς μήνες νωρίτερα το όνομα της 23χρονης είχε συνδεθεί με διαβόητο εγκληματία που σκοτώθηκε στη φυλακή

POS: Για ποιες αγορές έως 10 ευρώ «κουρεύονται» οι τραπεζικές προμήθειες

Οικονομία 30.04.2024
Στη Βουλή η τροπολογία για τα POS - Ενεργοποιούνται απο 1η Μαΐου τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια προειδοποιεί τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές: «Διαλυθείτε οικειοθελώς…»

Κόσμος Χτες
Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις, δεν κάνουν πίσω οι φοιτητές-διαδηλωτές