E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O ιχθυέμπορος που πρωτοπούλησε σούσι και έκανε την αρχή για ένα γαστρονομικό φαινόμενο

Εθεσε τα θεμέλια για μια παγκόσμια τάση

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/4/2024 | 00:00

O ιχθυέμπορος που πρωτοπούλησε σούσι και έκανε την αρχή για ένα γαστρονομικό φαινόμενο
collage

Στους πολυσύχναστους δρόμους της Ιαπωνίας της εποχής Έντο, ανάμεσα στα αρώματα των ψημένων κρεάτων και της σούπας που σιγοβράζει, εμφανίστηκε ένας γαστρονομικός καινοτόμος του οποίου η κληρονομιά θα ξεπερνούσε τα σύνορα και τους πολιτισμούς.

Το όνομά του ήταν Hanaya Yohei, ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας που πιστώθηκε πως εισήγαγε το σούσι στις μάζες και έθεσε τα θεμέλια για ένα παγκόσμιο γαστρονομικό φαινόμενο.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, το Τόκιο, τότε γνωστό ως Έντο, ήταν μια ζωντανή μητρόπολη γεμάτη εμπόρους, τεχνίτες και σαμουράι. Σε αυτή τη ζωντανή ατμόσφαιρα ήταν που η Hanaya Yohei, ένας ταπεινός ιχθυέμπορος, άρπαξε μια ευκαιρία που θα άλλαζε για πάντα το γαστρονομικό τοπίο.

Το σούσι, στην αρχαιότερη μορφή του, ήταν μια τεχνική συντήρησης όπου τα ψάρια ζυμώνονταν με ρύζι και αλάτι, μια μέθοδος που αναπτύχθηκε για τη διατήρηση των ψαριών πριν από την κατάψυξη. Ωστόσο, καταναλωνόταν κυρίως από την αριστοκρατία και τους εύπορους λόγω της εντατικής εργασίας παρασκευής του και των ακριβών συστατικών του.

Ο Hanaya Yohei, με οξυδερκή επιχειρηματική αίσθηση και όρεξη για καινοτομία, αναγνώρισε τις δυνατότητες του σούσι πέρα από τα ελιτίστικά του όρια. Αντλώντας έμπνευση από την απλότητα και την πρακτικότητα αυτού του παραδοσιακού πιάτου, οραματίστηκε έναν τρόπο να το κάνει προσιτό στις μάζες.

Σε μια τολμηρή κίνηση που αψήφησε τη σύμβαση, δημιούργησε έναν από τους πρώτους πάγκους σούσι στους πολυσύχναστους δρόμους του Edo. Αποφεύγοντας τις τυπικότητες των παραδοσιακών καταστημάτων εστίασης, ο ταπεινός πάγκος του πρόσφερε μια νέα εμπειρία – φρέσκο, χειροποίητο σούσι σερβίρεται γρήγορα και οικονομικά.

Αυτό που ξεχώρισε το σούσι του Hanaya Yohei δεν ήταν μόνο η προσβασιμότητα αλλά και η έμφαση στη φρεσκάδα και την ποιότητα. 

Η είδηση για το απολαυστικό σούσι του Hanaya Yohei εξαπλώθηκε αστραπιαία, προσελκύοντας πελάτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αποκαλύπτει έρευνα στο αρχαιότερο DNA της Αιγύπτου

Stories 04.07.2025
Το αρχαιότερο αιγυπτιακό DNA

Νόμιζε πως ήταν ο Ιησούς – Τώρα θα περάσει 12 χρόνια στη φυλακή

Πρόσωπα 04.07.2025
Η σοκαριστική καταδίκη που τον τελείωσε

Γιατί οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα;

Περιβάλλον 04.07.2025
Η New World Screwworm είναι ο σιωπηλός εχθρός

Τουριστική «καταστροφή» στη Σαντορίνη: «Ο Μάιος ήταν απελπιστικά κακός»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Τι λέει ο κύριος Γιώργος Τσολακάκης συνιδιοκτήτης της Aqua Vista Hotels για τη φετινή τουριστική σεζόν της Σαντορίνης

Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Η Αγγελική Παρασχά, restaurant manager σε γνωστό κατάστημα στη Λευκάδα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της κατάστασης:

Το μυστηριώδες σπήλαιο που γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη

Νέα Εποχή Χτες
150 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, μια ανεπανάληπτη ακουστική εμπειρία και συναυλίες μέσα στη γη

Gen Z και ταρό: Μια ολόκληρη γενιά ερωτεύτηκε τη μαγεία και δεν ντρέπεται καθόλου

Stories Χτες
Γιατί η Gen Z γουστάρει τα ταρό, τα ζώδια και τις ενεργειακές πέτρες περισσότερο από την εκκλησία

Οι δύο ταφές της Τζούντι Γκάρλαντ – Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της σταρ του Χόλιγουντ

Πρόσωπα Χτες
Η Τζούντι Γκάρλαντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εκεχειρίας των 60 ημερών στη Γάζα

Stories Προχτές
Τι περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή Προχτές
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε