E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O ιχθυέμπορος που πρωτοπούλησε σούσι και έκανε την αρχή για ένα γαστρονομικό φαινόμενο

Εθεσε τα θεμέλια για μια παγκόσμια τάση

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/4/2024 | 00:00

O ιχθυέμπορος που πρωτοπούλησε σούσι και έκανε την αρχή για ένα γαστρονομικό φαινόμενο
collage

Στους πολυσύχναστους δρόμους της Ιαπωνίας της εποχής Έντο, ανάμεσα στα αρώματα των ψημένων κρεάτων και της σούπας που σιγοβράζει, εμφανίστηκε ένας γαστρονομικός καινοτόμος του οποίου η κληρονομιά θα ξεπερνούσε τα σύνορα και τους πολιτισμούς.

Το όνομά του ήταν Hanaya Yohei, ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας που πιστώθηκε πως εισήγαγε το σούσι στις μάζες και έθεσε τα θεμέλια για ένα παγκόσμιο γαστρονομικό φαινόμενο.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, το Τόκιο, τότε γνωστό ως Έντο, ήταν μια ζωντανή μητρόπολη γεμάτη εμπόρους, τεχνίτες και σαμουράι. Σε αυτή τη ζωντανή ατμόσφαιρα ήταν που η Hanaya Yohei, ένας ταπεινός ιχθυέμπορος, άρπαξε μια ευκαιρία που θα άλλαζε για πάντα το γαστρονομικό τοπίο.

Το σούσι, στην αρχαιότερη μορφή του, ήταν μια τεχνική συντήρησης όπου τα ψάρια ζυμώνονταν με ρύζι και αλάτι, μια μέθοδος που αναπτύχθηκε για τη διατήρηση των ψαριών πριν από την κατάψυξη. Ωστόσο, καταναλωνόταν κυρίως από την αριστοκρατία και τους εύπορους λόγω της εντατικής εργασίας παρασκευής του και των ακριβών συστατικών του.

Ο Hanaya Yohei, με οξυδερκή επιχειρηματική αίσθηση και όρεξη για καινοτομία, αναγνώρισε τις δυνατότητες του σούσι πέρα από τα ελιτίστικά του όρια. Αντλώντας έμπνευση από την απλότητα και την πρακτικότητα αυτού του παραδοσιακού πιάτου, οραματίστηκε έναν τρόπο να το κάνει προσιτό στις μάζες.

Σε μια τολμηρή κίνηση που αψήφησε τη σύμβαση, δημιούργησε έναν από τους πρώτους πάγκους σούσι στους πολυσύχναστους δρόμους του Edo. Αποφεύγοντας τις τυπικότητες των παραδοσιακών καταστημάτων εστίασης, ο ταπεινός πάγκος του πρόσφερε μια νέα εμπειρία – φρέσκο, χειροποίητο σούσι σερβίρεται γρήγορα και οικονομικά.

Αυτό που ξεχώρισε το σούσι του Hanaya Yohei δεν ήταν μόνο η προσβασιμότητα αλλά και η έμφαση στη φρεσκάδα και την ποιότητα. 

Η είδηση για το απολαυστικό σούσι του Hanaya Yohei εξαπλώθηκε αστραπιαία, προσελκύοντας πελάτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 φυλακές που αν μπεις είναι σαν να καταδικάστηκες σε θάνατο

Stories 26.12.2025
Σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, η τιμωρία ξεπερνά κατά πολύ τον εγκλεισμό

Γιατί ένας Ρώσος κατέληξε στη φυλακή λόγω του Αγίου Γεωργίου

Stories 26.12.2025
Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2024, αλλά τώρα έγινε γνωστό ευρέως

Οι μεγαλύτερες απατεωνιές και ψέματα που άφησαν ιστορία στις ειδήσεις

Stories 26.12.2025
Περίεργες ιστορίες που δεν έληξαν καλά

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 26.12.2025
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Ποια χώρα θέλει οι πολίτες να δουλεύουν λιγότερο και εκείνοι αρνούνται

Stories 26.12.2025
Αρνούνται πεισματικά την 4ημερη εργασία

Το μοναδικό μέρος της Ευρώπης όπου μπορείς να ζήσεις και να εργαστείς χωρίς βίζα

Νέα Εποχή Χτες
Αιώνιο σκοτάδι τον χειμώνα, ήλιος που δεν δύει το καλοκαίρι και μια ζωή εκτός συστήματος. Κι όμως, είναι Ευρώπη

Νέο DNA, παλιά αντικείμενα και μια υπόθεση‑φάντασμα: Γιατί η δολοφονία της JonBenét Ramsey ξανανοίγει τώρα

Stories Χτες
29 χρόνια μετά, κάτι αλλάζει: Ο πατέρας της JonBenét Ramsey λέει πως η αλήθεια είναι πιο κοντά από ποτέ

Ουρανοξύστης 65 ορόφων: Η Ελβετία λύνει το στεγαστικό πρόβλημα των πλουσίων

Stories Χτες
Ένας ουρανοξύστης 260 μέτρων, με 62 ορόφους

Η θρυλική Wine and Eggs Diet: Η πιο παράξενη δίαιτα που δημοσίευσε ποτέ η Vogue

Stories Χτες
Η Vogue δίαιτα που έκανε τις γυναίκες να πίνουν κρασί αντί για νερό

Το μυστικό του Βεζούβιου: Ο πάπυρος που αποκάλυψε μια αρχαία ελληνική λέξη

Ιστορικά Χτες
Η ελληνική λέξη που ανακάλυψαν μελετητές σε πάπυρο που διασώθηκε από το το 79 μ.Χ.