E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O ιχθυέμπορος που πρωτοπούλησε σούσι και έκανε την αρχή για ένα γαστρονομικό φαινόμενο

Εθεσε τα θεμέλια για μια παγκόσμια τάση

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/4/2024 | 00:00

O ιχθυέμπορος που πρωτοπούλησε σούσι και έκανε την αρχή για ένα γαστρονομικό φαινόμενο
collage

Στους πολυσύχναστους δρόμους της Ιαπωνίας της εποχής Έντο, ανάμεσα στα αρώματα των ψημένων κρεάτων και της σούπας που σιγοβράζει, εμφανίστηκε ένας γαστρονομικός καινοτόμος του οποίου η κληρονομιά θα ξεπερνούσε τα σύνορα και τους πολιτισμούς.

Το όνομά του ήταν Hanaya Yohei, ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας που πιστώθηκε πως εισήγαγε το σούσι στις μάζες και έθεσε τα θεμέλια για ένα παγκόσμιο γαστρονομικό φαινόμενο.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, το Τόκιο, τότε γνωστό ως Έντο, ήταν μια ζωντανή μητρόπολη γεμάτη εμπόρους, τεχνίτες και σαμουράι. Σε αυτή τη ζωντανή ατμόσφαιρα ήταν που η Hanaya Yohei, ένας ταπεινός ιχθυέμπορος, άρπαξε μια ευκαιρία που θα άλλαζε για πάντα το γαστρονομικό τοπίο.

Το σούσι, στην αρχαιότερη μορφή του, ήταν μια τεχνική συντήρησης όπου τα ψάρια ζυμώνονταν με ρύζι και αλάτι, μια μέθοδος που αναπτύχθηκε για τη διατήρηση των ψαριών πριν από την κατάψυξη. Ωστόσο, καταναλωνόταν κυρίως από την αριστοκρατία και τους εύπορους λόγω της εντατικής εργασίας παρασκευής του και των ακριβών συστατικών του.

Ο Hanaya Yohei, με οξυδερκή επιχειρηματική αίσθηση και όρεξη για καινοτομία, αναγνώρισε τις δυνατότητες του σούσι πέρα από τα ελιτίστικά του όρια. Αντλώντας έμπνευση από την απλότητα και την πρακτικότητα αυτού του παραδοσιακού πιάτου, οραματίστηκε έναν τρόπο να το κάνει προσιτό στις μάζες.

Σε μια τολμηρή κίνηση που αψήφησε τη σύμβαση, δημιούργησε έναν από τους πρώτους πάγκους σούσι στους πολυσύχναστους δρόμους του Edo. Αποφεύγοντας τις τυπικότητες των παραδοσιακών καταστημάτων εστίασης, ο ταπεινός πάγκος του πρόσφερε μια νέα εμπειρία – φρέσκο, χειροποίητο σούσι σερβίρεται γρήγορα και οικονομικά.

Αυτό που ξεχώρισε το σούσι του Hanaya Yohei δεν ήταν μόνο η προσβασιμότητα αλλά και η έμφαση στη φρεσκάδα και την ποιότητα. 

Η είδηση για το απολαυστικό σούσι του Hanaya Yohei εξαπλώθηκε αστραπιαία, προσελκύοντας πελάτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

Αρχιτεκτονική 27.12.2025
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

ΗΠΑ: Σβήνουν τα δικαιώματα των γυναικών από τις αναφορές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Stories 27.12.2025
Η σιωπηλή διαγραφή που αλλάζει τα πάντα: Τι κρύβει η νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το μικρότερο κράτος της Ευρώπης με μεγάλες φιλοδοξίες: Τι είναι το Βέρντις που ίδρυσε ένας 20χρονος;

Stories 27.12.2025
Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας, όμως το Βέρντις είναι μια πραγματική μικροχώρα

Το χωριό–φάντασμα που αναδύεται μια φορά τον χρόνο κάτω από τη λίμνη

Περιβάλλον 27.12.2025
Πέτρινα ερείπια, στοιχειωμένοι δρόμοι και ψίθυροι κάτω απ’ το νερό – το χωριό που επιστρέφει σαν φάντασμα κάθε καλοκαίρι!

Διατροφή: Τρώγαμε καλύτερα τη δεκαετία του ’80;

Stories 27.12.2025
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά 27.12.2025
Ένα τεράστιο πρότζεκτ που δεν ολοκληρώθηκε

Tο μοναδικό εργαστήριο κατασκευής στολιδιών στην Ελλάδα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Xmas 27.12.2025
Και είναι όπως το φανταζόμασταν

Η Παναγιώτα Διαμάντη από τη Φουρνά Ευρυτανίας στους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς παγκοσμίως<

Πρόσωπα Χτες
>Η δασκάλα που «ανέστησε» ένα σχολείο στο χωριό Φουρνά υποψήφια για το Global Teacher Prize 2025

5 φυλακές που αν μπεις είναι σαν να καταδικάστηκες σε θάνατο

Stories Χτες
Σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, η τιμωρία ξεπερνά κατά πολύ τον εγκλεισμό

Γιατί ένας Ρώσος κατέληξε στη φυλακή λόγω του Αγίου Γεωργίου

Stories Χτες
Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2024, αλλά τώρα έγινε γνωστό ευρέως