E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O ιχθυέμπορος που πρωτοπούλησε σούσι και έκανε την αρχή για ένα γαστρονομικό φαινόμενο

Εθεσε τα θεμέλια για μια παγκόσμια τάση

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/4/2024 | 00:00

O ιχθυέμπορος που πρωτοπούλησε σούσι και έκανε την αρχή για ένα γαστρονομικό φαινόμενο
collage

Στους πολυσύχναστους δρόμους της Ιαπωνίας της εποχής Έντο, ανάμεσα στα αρώματα των ψημένων κρεάτων και της σούπας που σιγοβράζει, εμφανίστηκε ένας γαστρονομικός καινοτόμος του οποίου η κληρονομιά θα ξεπερνούσε τα σύνορα και τους πολιτισμούς.

Το όνομά του ήταν Hanaya Yohei, ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας που πιστώθηκε πως εισήγαγε το σούσι στις μάζες και έθεσε τα θεμέλια για ένα παγκόσμιο γαστρονομικό φαινόμενο.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, το Τόκιο, τότε γνωστό ως Έντο, ήταν μια ζωντανή μητρόπολη γεμάτη εμπόρους, τεχνίτες και σαμουράι. Σε αυτή τη ζωντανή ατμόσφαιρα ήταν που η Hanaya Yohei, ένας ταπεινός ιχθυέμπορος, άρπαξε μια ευκαιρία που θα άλλαζε για πάντα το γαστρονομικό τοπίο.

Το σούσι, στην αρχαιότερη μορφή του, ήταν μια τεχνική συντήρησης όπου τα ψάρια ζυμώνονταν με ρύζι και αλάτι, μια μέθοδος που αναπτύχθηκε για τη διατήρηση των ψαριών πριν από την κατάψυξη. Ωστόσο, καταναλωνόταν κυρίως από την αριστοκρατία και τους εύπορους λόγω της εντατικής εργασίας παρασκευής του και των ακριβών συστατικών του.

Ο Hanaya Yohei, με οξυδερκή επιχειρηματική αίσθηση και όρεξη για καινοτομία, αναγνώρισε τις δυνατότητες του σούσι πέρα από τα ελιτίστικά του όρια. Αντλώντας έμπνευση από την απλότητα και την πρακτικότητα αυτού του παραδοσιακού πιάτου, οραματίστηκε έναν τρόπο να το κάνει προσιτό στις μάζες.

Σε μια τολμηρή κίνηση που αψήφησε τη σύμβαση, δημιούργησε έναν από τους πρώτους πάγκους σούσι στους πολυσύχναστους δρόμους του Edo. Αποφεύγοντας τις τυπικότητες των παραδοσιακών καταστημάτων εστίασης, ο ταπεινός πάγκος του πρόσφερε μια νέα εμπειρία – φρέσκο, χειροποίητο σούσι σερβίρεται γρήγορα και οικονομικά.

Αυτό που ξεχώρισε το σούσι του Hanaya Yohei δεν ήταν μόνο η προσβασιμότητα αλλά και η έμφαση στη φρεσκάδα και την ποιότητα. 

Η είδηση για το απολαυστικό σούσι του Hanaya Yohei εξαπλώθηκε αστραπιαία, προσελκύοντας πελάτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βασανιστήρια και σκλάβοι: Ο σκοτεινός κόσμος των στρατοπέδων απάτης της Μιανμάρ

Stories 11.09.2025
Εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται παρά τη θέλησή τους

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή 11.09.2025
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι 7 φορές που ενεργοποιήθηκε το Αρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Stories 11.09.2025
Η Πολωνία ζήτησε χθες την ενεργοποίησή του μετά από παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

5 fashion trends που στην πραγματικότητα κρύβουν… αρρώστιες!

Νέα Εποχή Χτες
Από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη βικτωριανή Αγγλία: πώς η υγεία «γέννησε» τις πιο iconic τάσεις

Από ποδοσφαιριστής… σε σταρ που θρηνούσε δύο αδέλφια: Η αληθινή ιστορία του Νίκου Κούρκουλου που σοκάρει!

Stories Χτες
Από ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σε αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου – η ζωή του Νίκου Κούρκουλου ανάμεσα στην λάμψη, το θέατρο και τις δύο τραγωδίες που τον σημάδεψαν

«Σταμάτησε το ρολόι στις 13:40» – Η τραγωδία με τις 21 μαθήτριες που σημάδεψε την Ελλάδα

Stories Προχτές
Το καΐκι «Δύο Γιώργηδες» και η εκδρομή που βάφτηκε με αίμα και δάκρυα

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

Stories Προχτές
«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα