E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O ιχθυέμπορος που πρωτοπούλησε σούσι και έκανε την αρχή για ένα γαστρονομικό φαινόμενο

Εθεσε τα θεμέλια για μια παγκόσμια τάση

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/4/2024 | 00:00

O ιχθυέμπορος που πρωτοπούλησε σούσι και έκανε την αρχή για ένα γαστρονομικό φαινόμενο
collage

Στους πολυσύχναστους δρόμους της Ιαπωνίας της εποχής Έντο, ανάμεσα στα αρώματα των ψημένων κρεάτων και της σούπας που σιγοβράζει, εμφανίστηκε ένας γαστρονομικός καινοτόμος του οποίου η κληρονομιά θα ξεπερνούσε τα σύνορα και τους πολιτισμούς.

Το όνομά του ήταν Hanaya Yohei, ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας που πιστώθηκε πως εισήγαγε το σούσι στις μάζες και έθεσε τα θεμέλια για ένα παγκόσμιο γαστρονομικό φαινόμενο.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, το Τόκιο, τότε γνωστό ως Έντο, ήταν μια ζωντανή μητρόπολη γεμάτη εμπόρους, τεχνίτες και σαμουράι. Σε αυτή τη ζωντανή ατμόσφαιρα ήταν που η Hanaya Yohei, ένας ταπεινός ιχθυέμπορος, άρπαξε μια ευκαιρία που θα άλλαζε για πάντα το γαστρονομικό τοπίο.

Το σούσι, στην αρχαιότερη μορφή του, ήταν μια τεχνική συντήρησης όπου τα ψάρια ζυμώνονταν με ρύζι και αλάτι, μια μέθοδος που αναπτύχθηκε για τη διατήρηση των ψαριών πριν από την κατάψυξη. Ωστόσο, καταναλωνόταν κυρίως από την αριστοκρατία και τους εύπορους λόγω της εντατικής εργασίας παρασκευής του και των ακριβών συστατικών του.

Ο Hanaya Yohei, με οξυδερκή επιχειρηματική αίσθηση και όρεξη για καινοτομία, αναγνώρισε τις δυνατότητες του σούσι πέρα από τα ελιτίστικά του όρια. Αντλώντας έμπνευση από την απλότητα και την πρακτικότητα αυτού του παραδοσιακού πιάτου, οραματίστηκε έναν τρόπο να το κάνει προσιτό στις μάζες.

Σε μια τολμηρή κίνηση που αψήφησε τη σύμβαση, δημιούργησε έναν από τους πρώτους πάγκους σούσι στους πολυσύχναστους δρόμους του Edo. Αποφεύγοντας τις τυπικότητες των παραδοσιακών καταστημάτων εστίασης, ο ταπεινός πάγκος του πρόσφερε μια νέα εμπειρία – φρέσκο, χειροποίητο σούσι σερβίρεται γρήγορα και οικονομικά.

Αυτό που ξεχώρισε το σούσι του Hanaya Yohei δεν ήταν μόνο η προσβασιμότητα αλλά και η έμφαση στη φρεσκάδα και την ποιότητα. 

Η είδηση για το απολαυστικό σούσι του Hanaya Yohei εξαπλώθηκε αστραπιαία, προσελκύοντας πελάτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί όλοι μιλάνε για το Soft Life; Το trend που φέρνει ηρεμία στην καθημερινότητα

Νέα Εποχή 08.12.2025
7 βήματα για να μπεις κι εσύ στη νέα, ήρεμη εποχή της ζωής σου

Σε ποια χώρα τα Χριστούγεννα χαρίζουν μόνο βιβλία;

Stories 08.12.2025
Από τη δεκαετία του ’40, κάθε Νοέμβρη και Δεκέμβρη κυκλοφορούν μαζικά νέες εκδόσεις, και το πιο συνηθισμένο δώρο για τα Χριστούγεννα είναι ένα βιβλίο

Η πιο ήρεμη χώρα στον κόσμο για το 2025

Stories 08.12.2025
Ειρηνική και ασφαλής για όλους

Η χώρα που έκανε τους φυλακισμένους να διαβάζουν περισσότερο και ...μείωσαν τις ποινές τους

Νέα Εποχή Χτες
Μια πρωτοβουλία που ενισχύει την παιδεία, την ενσυναίσθηση και την πραγματική επανένταξη

Αυτή είναι η μοναδική χώρα που συνταγογραφεί... τα ταξίδια

Νέα Εποχή Χτες
Η πρώτη χώρα που εντάσσει επισήμως τη «θεραπεία μέσω ταξιδιών» στο σύστημα υγείας της

Υπήρξε μούσα σχεδιαστών, πάλεψε με τους εθισμούς της: Πώς είναι σήμερα η Debbie Harry

Πρόσωπα Χτες
Η δεκαετία του `80 ήταν για τη Debbie Harry επική

Κόντρες, διαμάχες και σκάνδαλα της Victoria`s Secret που άφησαν ιστορία

Stories Χτες
Οι ακυρώσεις εμφανίσεων και εντάσεις με συνεργάτες - Οι εντάσεις ανάμεσα στα μοντέλα

Το ζευγάρι που έχει βγάλει μια περιουσία από τα σκουπίδια

Stories Χτες
Σκέψου το καλά πριν πετάξεις κάτι...

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Το πιο μυστικό νησί του κόσμου

Stories Χτες
Ακόμα και το όνομά του το λέει