Στεγαστική κρίση: «Η εξέγερση των αυτοκόλλητων»
Η κατασταση με τα ενοίκια είναι πλέον ένα χάος
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 2/4/2024 | 00:01

Σε κάθε πόλη της Ευρώπης αυτή τη στιγμή δύο είναι τα μόνιμα θέματα συζήτησης. Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και η στεγαστική κρίση.
Αν υπάρχουν σπίτια για ενοικίαση, αυτά θα έχουν τέτοιο αντίτιμο που θα είναι απλησίαστα για τον μέσο Ευρωπαίο. Λονδίνο, Μαδρίτη, Αθήνα και Παρίσι είναι οι πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα, χωρίς αυτο να σημαίνει πως στις μικρότερες πόλεις δεν αναγκάζονται ενοικιαστές ετών, να μετακομίσουν είτε γιατί τους έγινε μια παράλογη αύξηση στο ενοίκιο, είτε γιατί το σπίτι που έμεναν, θα χρησιμοποιηθεί για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Ντάνι Ρομέρο, από τη Μάλαγα, που εκδιώχθηκε από το σπίτι που έμενε για δέκα χρόνια, γιατί ο ιδιοκτήτης θα το κάνει τουριστικό κατάλυμα.
Μέσω του διαδικτύου και των social media, αποφάσισε να κάνει κάτι, καθώς κανείς από το κράτος δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί.
Οργανώθηκε με άλλους πολίτες που είχαν την ίδια τύχη, και αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.
Έξω από κάθε πολυκατοικία όπου ενοικιαστές εκδιώχθηκαν, κολλάνε αυτοκόλλητα, όπυ λένε εδώ κάποτε έμενε κάποιος, που τώρα είναι στο δρόμο για περνάνε καλά οι τουρίστες.
Αυτό που ακολούθησε γρήγορα μετατράπηκε σε ένα κίνημα, καθώς οι κάτοικοι στη Μάλαγα άρχισαν να κολλούν αυτοκόλλητα – που έγραφαν «Μια οικογένεια ζούσε εδώ παλιά» ή «Πηγαίντε σπίτια σας» – έξω από τουριστικά καταλύματα σε όλη τη νότια ισπανική πόλη.
Η κατασταση έχει ξεφύγει τόσο πολύ που σπίτια ισόγεια, χωρίς παράθυρα, θέρμανση κοστίζουν πλέον όσο ένα ρετιρέ με όλες τις ανέσεις πριν 6-7 χρόνια.
Κάποιοι ιδιοκτήτες ζητούν μέχρι και λεφτά για να δείξουν απλά τα σπίτια ενώ η προκαταβολή ενός έτους τείνει να παγιωθεί.
Ενδεικτικά στη Μάλαγα, 80% των ενοικιαστών δίνουν το 60% του εισοδήματός τους για στέγαση.
Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει
Το διάσημο ιταλικό νησί που βάζει αυστηρότατους κανόνες στους τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι
Ο λόγος που ο βρετανικός στρατός έφτιαξε ένα ψεύτικο χωριό στην Αγγλία
Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές
Η Δούκισσα της Πλακεντίας επιστρέφει! Η αληθινή ιστορία πίσω από την παράσταση που θα συζητηθεί φέτος
Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα
Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε
Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 15.02.2026
Τα αεροπλάνα που θα πετάνε καίγοντας μουστάρδα
Τι συνέβη στον Καναδά όταν η θερμοκρασία έφτασε τους ‑63 βαθμούς Κελσίου
Ο σταρ του NBA που έκανε τεράστια καριέρα ενώ είχε ύψος 1.60μ.
«Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες»: Το έθιμο της Tσικνοπέμπτης που έφερε αντιδράσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες






