E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στεγαστική κρίση: «Η εξέγερση των αυτοκόλλητων»

Η κατασταση με τα ενοίκια είναι πλέον ένα χάος

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 2/4/2024 | 00:01

Στεγαστική κρίση: «Η εξέγερση των αυτοκόλλητων»
pexels

Σε κάθε πόλη της Ευρώπης αυτή τη στιγμή δύο είναι τα μόνιμα θέματα συζήτησης. Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και η στεγαστική κρίση.

Αν υπάρχουν σπίτια για ενοικίαση, αυτά θα έχουν τέτοιο αντίτιμο που θα είναι απλησίαστα για τον μέσο Ευρωπαίο. Λονδίνο, Μαδρίτη, Αθήνα και Παρίσι είναι οι πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα, χωρίς αυτο να σημαίνει πως στις μικρότερες πόλεις δεν αναγκάζονται ενοικιαστές ετών, να μετακομίσουν είτε γιατί τους έγινε μια παράλογη αύξηση στο ενοίκιο, είτε γιατί το σπίτι που έμεναν, θα χρησιμοποιηθεί για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Ντάνι Ρομέρο, από τη Μάλαγα, που εκδιώχθηκε από το σπίτι που έμενε για δέκα χρόνια, γιατί ο ιδιοκτήτης θα το κάνει τουριστικό κατάλυμα.

Μέσω του διαδικτύου και των social media, αποφάσισε να κάνει κάτι, καθώς κανείς από το κράτος δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί.

Οργανώθηκε με άλλους πολίτες που είχαν την ίδια τύχη, και αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

Έξω από κάθε πολυκατοικία όπου ενοικιαστές εκδιώχθηκαν, κολλάνε αυτοκόλλητα, όπυ λένε εδώ κάποτε έμενε κάποιος, που τώρα είναι στο δρόμο για περνάνε καλά οι τουρίστες.

Αυτό που ακολούθησε γρήγορα μετατράπηκε σε ένα κίνημα, καθώς οι κάτοικοι στη Μάλαγα άρχισαν να κολλούν αυτοκόλλητα – που έγραφαν «Μια οικογένεια ζούσε εδώ παλιά» ή «Πηγαίντε σπίτια σας» – έξω από τουριστικά καταλύματα σε όλη τη νότια ισπανική πόλη.

Η κατασταση έχει ξεφύγει τόσο πολύ που σπίτια ισόγεια, χωρίς παράθυρα, θέρμανση κοστίζουν πλέον όσο ένα ρετιρέ με όλες τις ανέσεις πριν 6-7 χρόνια.

Κάποιοι ιδιοκτήτες ζητούν μέχρι και λεφτά για να δείξουν απλά τα σπίτια ενώ η προκαταβολή ενός έτους τείνει να παγιωθεί.

Ενδεικτικά στη Μάλαγα, 80% των ενοικιαστών δίνουν το 60% του εισοδήματός τους για στέγαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι ο... πυρετός της μπλε κουκίδας που τρομοκρατεί τη μουσική βιομηχανία

E-Daily 1.Hero 17.06.2026
Γιατί ακυρώνονται τόσες συναυλίες; Η κρυφή κρίση που χτυπά τη μουσική βιομηχανία

Πόσες ακόμη; Η Ελλάδα μετρά ήδη 6 γυναικοκτονίες μέσα στο 2026 και ο εφιάλτης συνεχίζεται

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Από τις 19 γυναικοκτονίες του 2025 στις 6 που έχουν ήδη καταγραφεί φέτος. Κάπου ανάμεσα στους αριθμούς, υπάρχουν γυναίκες που δεν πρόλαβαν να ζήσουν.

Γιατί η Starbucks θα κλείσει προσωρινά 2.000 καταστήματα στην Κορέα;

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Το χρονικό της μοιραίας «σύμπτωσης»

Πως προέκυψε ο όρος σκυλάδικα για τα νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα;

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Οι εκδοχές για το πως βγήκε ο όρος

Explainer: Γιατί δεν γεννιούνται πια παιδιά σε εκατοντάδες περιοχές της Ελλάδας;

E-Daily 3.Left Χτες
Η σιωπή στα μαιευτήρια της επαρχίας τρομάζει περισσότερο από τα στατιστικά

Η Keke Palmer έχει το τέλειο σπίτι που θα πρωταγωνιστούσε σε δική του σειρά

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια ξεναγεί το κοινό σε έναν χώρο όπου κάθε αντικείμενο κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία

Οι πιο στιλάτοι ποδοσφαιριστές του κόσμου έρχονται από το Κονγκό

E-Daily 3.Left Χτες
Οι «Λεοπαρδάλεις» του Κονγκό τίμησαν την ιστορία τους

Η ποιήτρια που σόκαρε την Ιαπωνία: Η γυναίκα που τόλμησε να μιλήσει για τον έρωτα όταν όλες έπρεπε να σιωπούν

E-Daily 3.Left Προχτές
Την αποκάλεσαν ανήθικη, την κατηγόρησαν ότι «διαφθείρει τα ήθη», όμως η Yosano Akiko άλλαξε για πάντα τον τρόπο που οι γυναίκες μιλούν για τον εαυτό τους, τον έρωτα και την ελευθερία.