E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

Δημοσίευση 29/3/2024 | 08:07

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ
Φωτογραφία από Marcin Jozwiak

Νέα ηλεκτρονικά όπλα ρίχνει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου. Στα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα κοντέινερ που εισέρχονται στην Ελλάδα θα τοποθετούνται συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου, αλλά και άλλων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στη χώρα.

Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν online τη διακίνηση των αγαθών σε όλα τα στάδια.

Το έργο «Σύστημα παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» προϋπολογισμού 80,06 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Απριλίου με το χρόνο να πιέζει καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Τα τελωνεία εισόδου θα εφοδιαστούν με 10.740 συσκευές GPS Trackers οι οποίες θα τοποθετούνται σε φορτηγά και κοντέινερ κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν την πορεία των φορτηγών και θα ελέγχουν τη διακίνηση αγαθών σε όλα τα στάδια. Κάθε όχημα που θα επιλέγεται από την τελωνειακή υπηρεσία, ανάλογα με την επικινδυνότητα του φορτίου ή το τελωνειακό ή μη παραστατικό, θα εφοδιάζεται με GPS-Tracker, το οποίο θα χρεώνεται ο οδηγός του με κατάθεση εγγύησης και την υποχρέωση της παράδοσής του στον προορισμό, είτε αυτό είναι εσωτερικό τελωνείο είτε τελωνείο εξόδου, για να του επιστραφεί η εγγύηση.

Πέραν του ελέγχου ολοκλήρωσης του δρομολογίου θα ελέγχεται μέσω της Επιχειρησιακής Αίθουσας της ΑΑΔΕ η πορεία του οχήματος, η τυχόν εκτροπή του από τη φυσιολογική διαδρομή κ.λπ., ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται πληροφορίες -μέσω διαλειτουργικότητας- μέσω των σταθμών διοδίων που θα μεταδίδουν επίσης εικόνα διελεύσεων των φορτηγών.

Το νέο σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ ενώ θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης, 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυρκαγιά καταστρέφει κτήριο στο Μανχάταν: Πυκνό σύννεφο καπνού πάνω από τη συνοικία της Νέας Υόρκης

Κόσμος Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον τελευταίο όροφο ενός εξαώροφου κτιρίου, στη συνοικία Απερ Γουέστ Σάιντ

Διορία Τραμπ στον Ζελένσκι για να απαντήσει για το σχέδιο, λένε οι FT: Πιέζει για συμφωνία ως τα Χριστούγεννα

Κόσμος Χτες
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στην αμερικανική πλευρά ότι χρειάζεται χρόνο για να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους συμμάχους

Πληθαίνουν τα σενάρια στην Τουρκία για πόλεμο με το Ισραήλ: Πώς εμπλέκουν Ελλάδα και Κύπρο

Ελλάδα Χτες
Όταν η Τουρκία βλέπει παντού «εχθρούς»: Η Ελλάδα και η Κύπρος ξαφνικά γίνονται YPG

Ζωγράφου: Στο νοσοκομείο οδηγός λεωφορείου μετά από ξυλοδαρμό ‑ «Αρχισε να με χτυπά»

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του λεωφορείου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ, για πρώτες βοήθειες

Στο «μικροσκόπιο» 1.469 εφοριακοί

Ελλάδα Χτες
Η ΑΑΔΕ ερευνά περιουσίες και κινήσεις λογαριασμών

Μίνα Αρναούτη: «Έχω κάνει 17 χειρουργεία» ‑ «Ο Παντελίδης όταν βγήκε από το σπίτι ήταν μια χαρά»

Ελλάδα Χτες
Οι τίτλοι τέλους στην πολυσυζητημένη υπόθεση έμελλε να πέσουν σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια μετά το δυστύχημα του Παντελή Παντελίδη

Θλίψη στη Λάρισα: Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Βασίλης Βάιλας

Ελλάδα Χτες
Ο Βασίλης Βάιλας μεγάλωσε πολλές γενιές μέσα από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές

Χολαργός: Τα μηνύματα του ανήλικου με την 20χρονη κοπέλα πριν το μοιραίο ραντεβού

Ελλάδα Χτες
Για να τον προσεγγίσουν οι δράστες του έστησαν μια παγίδα, χρησιμοποιώντας την 20χρονη κοπέλα ως δόλωμα.

Επίθεση Τραμπ κατά της Ευρώπης: Η ήπειρος αποσυντίθεται και οι ηγέτες της είναι αδύναμοι

Κόσμος Χτες
Σκληρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη σε συνέντευξη στο Politico