E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

Δημοσίευση 29/3/2024 | 08:07

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ
Φωτογραφία από Marcin Jozwiak

Νέα ηλεκτρονικά όπλα ρίχνει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου. Στα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα κοντέινερ που εισέρχονται στην Ελλάδα θα τοποθετούνται συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου, αλλά και άλλων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στη χώρα.

Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν online τη διακίνηση των αγαθών σε όλα τα στάδια.

Το έργο «Σύστημα παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» προϋπολογισμού 80,06 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Απριλίου με το χρόνο να πιέζει καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Τα τελωνεία εισόδου θα εφοδιαστούν με 10.740 συσκευές GPS Trackers οι οποίες θα τοποθετούνται σε φορτηγά και κοντέινερ κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν την πορεία των φορτηγών και θα ελέγχουν τη διακίνηση αγαθών σε όλα τα στάδια. Κάθε όχημα που θα επιλέγεται από την τελωνειακή υπηρεσία, ανάλογα με την επικινδυνότητα του φορτίου ή το τελωνειακό ή μη παραστατικό, θα εφοδιάζεται με GPS-Tracker, το οποίο θα χρεώνεται ο οδηγός του με κατάθεση εγγύησης και την υποχρέωση της παράδοσής του στον προορισμό, είτε αυτό είναι εσωτερικό τελωνείο είτε τελωνείο εξόδου, για να του επιστραφεί η εγγύηση.

Πέραν του ελέγχου ολοκλήρωσης του δρομολογίου θα ελέγχεται μέσω της Επιχειρησιακής Αίθουσας της ΑΑΔΕ η πορεία του οχήματος, η τυχόν εκτροπή του από τη φυσιολογική διαδρομή κ.λπ., ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται πληροφορίες -μέσω διαλειτουργικότητας- μέσω των σταθμών διοδίων που θα μεταδίδουν επίσης εικόνα διελεύσεων των φορτηγών.

Το νέο σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ ενώ θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης, 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά το Κατάρ κλείνει κάνουλες και το Κουβέιτ: Το ντόμινο από τους μεγάλους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο

Οικονομία Χτες
Τα πρώτα σημάδια περικοπών και ο κορεσμός των αποθηκών δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι χρήστες του ChatGPT το «ξεφορτώνονται» μαζικά: Οι απεγκαταστάσεις της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 295% σε μία μόνο ημέρα

Tech + Science Χτες
Χάνει χρήστες το ChatGPT ή είναι η έξαρση στις απεγκαταστάσεις μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση; Τα σενάρια της «μαζικής φυγής»

Εντυπωσιακό βίντεο από τον απόπλου της φρεγάτας Κίμων από Λιμένα Λεμεσού

Ελλάδα Χτες
Οι δυνατότητες της φρεγάτας «Κίμων»

Ανησυχητική εξέλιξη στο Ισραήλ: Κατηγορούν το Ιραν πως ρίχνει βόμβες διασποράς

Κόσμος Χτες
Πως λειτουργεί το απαγορευμένο αμφιλεγόμενο όπλο

Η στιγμή που βόμβα πέφτει κοντά στο συνεργείο του Mega στον Λίβανο: Η αντίδραση της δημοσιογράφου

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστικά πλάνα από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε ότι έχει εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό

Ένας Έλληνας μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη μετά Μαδούρο Βενεζουέλα

Κόσμος Χτες
Ο εφοπλιστής Τσάκος και το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έφυγε από τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ιρανοί παρακρατικοί ντύνονται γυναίκες για να κρυφτούν από τα ισραηλινά drone

Κόσμος Χτες
Ιρανοί αξιωματούχοι ντύνονται με τσαντόρ και γυναικεία ρούχα για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά drone, με τον αρχηγό της Μπασίτζ στην Τεχεράνη να κρύβεται πίσω από το ίδιο σύμβολο καταπίεσης των Ιρανών γυναικών

Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εργαστούν για να «κάνουν το Ιράν μεγάλο ξανά»