E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι το Σύνδρομο του Βαμπίρ

Τα βαμπίρ είναι αληθινά ...κάποιες φορές!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 28/3/2024 | 00:23

Τι είναι το Σύνδρομο του Βαμπίρ
Unsplash

Το σύνδρομο Renfield, γνωστό και ως κλινικός βαμπιρισμός, είναι μια σπάνια ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονη γοητεία για το αίμα, εξαναγκασμό να το πιεις και μερικές φορές ακόμη και επιθυμία να εμπλακείς σε πράξεις βίας για να το αποκτήσεις.

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον R.M. Renfield, ενός χαρακτήρα από το μυθιστόρημα του Bram Stoker, «Δράκουλας», που εκδηλώνει παρόμοιες συμπεριφορές υπό την επιρροή του βαμπίρ Count.

Ομοίως, ένα άτομο με κλινικό βαμπιρισμό εκδηλώνει αρχικά τον καταναγκασμό να καταναλώσει έντομα, ζωντανά ζώα ή να πιει αίμα ζώων. Στα χειρότερα στάδια της πάθησης, το άτομο αισθάνεται τον εξαναγκασμό να πιει ανθρώπινο αίμα. Δείγματα περιπτώσεων περιλαμβάνουν μια γυναίκα που πίνει το αίμα του συζύγου της από το κομμένο χέρι του πριν από το σeξ και έναν εγκληματία που δoλοφόνησε ένα κορίτσι, ήπιε το αίμα της, έφαγε μέρος της καρδιάς της και ακρωτηρίαsε τα γεννητικά της όργανα.

woman with brown hair and red lipstick

Τα άτομα με σύνδρομο Renfield συχνά εμφανίζουν συμπτώματα όπως:

Εμμονή με το αίμα: Μπορεί να έχουν μια συνεχή ενασχόληση με το αίμα, να το βρίσκουν συναρπαστικό ή ακόμα και σeξουαλικά διεγερτικό.

Επιθυμία για κατανάλωση αίματος: Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο μπορεί να αισθάνονται μια έντονη επιθυμία να πιουν αίμα, είτε δικό τους είτε άλλων.

Ταύτιση με βρικόλακες: Μπορεί να ταυτίζονται έντονα με βρικόλακες, πιστεύοντας ότι είναι βαμπίρ ή επιθυμώντας να γίνουν.

Φαντασιώσεις για αθανασία: Όπως οι βρικόλακες, μπορεί να φαντασιώνονται την επίτευξη της αθανασίας μέσω της κατανάλωσης αίματος.

Επιθετική συμπεριφορά: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με σύνδρομο Renfield μπορεί να εμπλακούν σε βίαιες ενέργειες για την απόκτηση αίματος, αν και αυτό είναι σχετικά σπάνιο.

birds on sky

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύνδρομο Renfield θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο και δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως ψυχιατρική διαταραχή σε διαγνωστικά εγχειρίδια όπως το DSM-5 (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών). Αντίθετα, συχνά θεωρείται ως εκδήλωση άλλων υποκείμενων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η σχιζοφρένεια, οι ψυχωτικές διαταραχές ή οι σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας.

Η θεραπεία για το σύνδρομο Renfield συνήθως περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των υποκείμενων ψυχιατρικών ζητημάτων μέσω ψυχοθεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής και υποστήριξης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Δεδομένου ότι το σύνδρομο είναι τόσο σπάνιο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα για τα αίτια και τις αποτελεσματικές θεραπείες του και κάθε περίπτωση μπορεί να απαιτεί μια προσαρμοσμένη προσέγγιση με βάση τα συγκεκριμένα συμπτώματα και τις περιστάσεις του ατόμου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χρώμα στα ρούχα που φορά τώρα όλη η ελληνική showbiz

Style 22.10.2024
Φόρεσε το όπως η Φαίη, η Σταματίνα ή η Κατερίνα Καινούργιου.

Εναλλακτικά μέρη για εκδρομή το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Ταξίδια 22.10.2024
Πού θα περάσεις μοναδικό και εναλλακτικό 3ήμερο

Glam Goth: To trend στα νύχια που έγινε μόδα αλλά δεν είναι για όλες

Body+Mind 22.10.2024
Eχει αυξητική τάση στις αναζητήσεις της Google

Μήπως είσαι θύμα του σύνδρομου Rebecca;

Σχέσεις 22.10.2024
Απειλή για τη σχέση σου

Οι πιο καλοντυμένες στo Academy Museum Gala

Style Χτες
Kendall Jenner, Demi Moore και άλλες

Ποια είδη κατσαρίδας βρίσκονται στην Ελλάδα και ποιο συναντάμε σπίτι μας

Σπίτι Χτες
Η Ελλάδα φιλοξενεί τρία κύρια είδη κατσαρίδων, τα οποία συναντώνται συνήθως σε οικιακούς και βιομηχανικούς χώρους

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού

Body+Mind Χτες
Το άρωμα που θα σε ηρεμήσει

Τα μυστικά ευτυχίας των Δανών που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις

Body+Mind Χτες
Ψάξαμε να τα βρούμε και σου τα παρουσιάζουμε!

Mascara: Ποιες λατρεύουν οι κορυφαίοι makeup artists

Body+Mind Χτες
Υπάρχουν πολλές, αλλά ποιες είναι οι καλύτερες;