Υπουργείο Παιδείας: Έρχονται ποινές για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία
Τέλος τα κινητά στα σχολεία - Αυστηροποιούνται οι κανόνες
Δημοσίευση 27/3/2024 | 08:39

Αυστηροί γίνονται οι κανόνες στα σχολεία για τη χρήση κινητών τηλεφώνων με το υπουργείο Παιδείας να ετοιμάζει μια σειρά από νέους κανόνες και ποινές, που θα φτάνουν μέχρι και την οριστική αποβολή από το σχολείο.
Συγκεκριμένα για όσους μαθητές αναρτούν περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα που εκθέτουν και διακωμωδούν συμμαθητές τους θα αποβάλλονται από το σχολείο και αυτή θα είναι η αυστηρότερη ποινή.
Παράλληλα προβλέπεται η εφαρμογή της υποχρεωτικής παράδοσης των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο με την έναρξη του μαθήματος, ώστε να μην τα χρησιμοποιούν οι μαθητές όσο βρίσκονται εκεί.
Σε περίπτωση που ο μαθητής πιαστεί με κινητό στα χέρια θα του επιβάλλεται ωριαία αποβολή ενώ αν υπάρχει υποτροπή θα αποβάλλεται για όλη την ημέρα.
Τι ισχύει στα σχολεία μέχρι σήμερα για τα κινητά τηλέφωνα
- Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
- Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.
- Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α'/2006).
- Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α ́ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).
- Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β ́/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανατιμήσεις κατά 12% σε φρούτα και λαχανικά στα σούπερ μάρκετ κρατούν «ζωντανό» τον πληθωρισμό
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Σε χαμηλό επταμήνου καταγράφεται ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, αξιοσημείωτες είναι οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά
Ναύπακτος: Μητέρα έσωσε την τελευταία στιγμή το παιδί της από αυτοκίνητο που καρφώθηκε σε κατάστημα
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Το βίντεο από τη στιγμή του συμβάντος πραγματικά σοκάρει
Θερμαϊκός: Νέα έξαρση φυτοπλαγκτόν καλύπτει τη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Έχει καλυφθεί μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου
Η Δήλος βυθίζεται ένα εκατοστό τον χρόνο
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελέτης
Καλαμάτα: Με GPS, κοριούς και ψεύτικα προφίλ παρακολουθούσε τη Βασιλική ο 41χρονος
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Ζητούσε καθημερινά και επίμονα από τον σύζυγό της έναν ειρηνικό χωρισμό
Πανζουρλισμός για Σπανούλη: Έπεσε το σάιτ της ΚΑΕ Αρης όταν ανακοινώθηκε ο «Kill Bill»!
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Η εποχή Βασίλη Σπανούλη στον Αρη ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο
Καλλιάνος ‑ Κακοκαιρία express και μετά 36άρια ‑ Ποιες περιοχές θα είναι στο «κόκκινο»
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Μπόρες και καταιγίδες από την Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται από το Σάββατο
Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας ‑ Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Θα διεξαχθεί ο «6ος Αγώνας RUN BIKE CARE 2026»
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σαλάτα γνωστής εταιρείας ‑ Μην την καταναλώσετε
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Listeria monocytogenes
Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις στα δύο κοριτσάκια της οικογένειας
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Τα δύο αδελφάκια βρίσκονται ακόμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, έχοντας δίπλα τους ειδικούς για ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα
Είδε τον Χάρο με τα μάτια του: Φάλαινα παραλίγο να καταπιεί δύτη που κινηματογραφούσε ψάρια στη Νότια Αφρική, βίντεο
E-Daily 3.Left
03.06.2026
Συγκλονιστικές εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας
Εποχή Βασίλη Σπανούλη στον Αρη – Οριστική συμφωνία με τον σπουδαίο Έλληνα προπονητή
E-Daily 2.TopNews
03.06.2026
Η «βόμβα» ενεργοποιήθηκε






