E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2024 | 00:23

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις
@wikipedia.org

Είναι ένα ήσυχο φθινοπωρινό βράδυ. Οι κατασκηνωτές έχουν περπατήσει πολύ έως μια ελκυστική πηγή. Αποφασίζουν να κάνουν μια βουτιά. Αλλά ένα αθώο κολύμπι αποδεικνύεται ότι είναι άκρως επικίνδυνο, με την «πορτοκαλί » απειλή που φέρνει θανατηφόρες δυνάμεις στον κολπίσκο. Όχι, δεν είναι η πλοκή μιας ταινίας slasher της δεκαετίας του 1980, είναι μια προειδοποιητική ιστορία για να μην πλησιάσετε πολύ στην Pumpkin Spring.

Αυτό το γραφικό αλλά απαίσιο σημείο στο Εθνικό Πάρκο Grand Canyon πήρε το όνομά του από τον παράξενο πορτοκαλί βράχο που είναι πάνω από την πηγή. Σύμφωνα με τον Atlas Obscura, ο βράχος είναι ένα κοίτασμα ασβεστόλιθου. Καθώς το νερό βγάζει φυσαλίδες, παίρνει μια πρασινωπή απόχρωση, ενισχύοντας περαιτέρω την όψη του πορτοκαλι βράχου. Τελικά, όταν η πηγή ξεχειλίζει, το νερό τρέχει κάτω από τη βραχώδη λεκάνη της, προς τον ποταμό Κολοράντο.

Είναι μια φιλόξενη εικόνα, αλλά οι υποθετικοί κατασκηνωτές μας θα ήταν φρόνιμο να μην πλησιάσουν πολύ, γιατί τα νερά της Pumpkin Spring περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τεσσάρων διαφορετικών τοξινών.

Σύμφωνα με το Atlas Obscura, το νερό της Pumpkin Spring περιέχει ψευδάργυρο, χαλκό, μόλυβδο και αρσενικό. Μια έρευνα του USGS διαπίστωσε ότι το επίπεδο του αρσενικού την άνοιξη ήταν 87,5 φορές πάνω από εκείνο για το πόσιμο νερό. Η πιο πιθανή πηγή της χημικής ουσίας είναι η γεωθερμική δραστηριότητα στην περιοχή του Grand Canyon. Αν και είναι αυξημένα, τα επίπεδα αρσενικού στο Pumpkin Spring δεν είναι τόσο υψηλά όσο σε άλλες τοποθεσίες υπόγειων υδάτων στην Αριζόνα και η περιορισμένη έκθεση στα πράσινα νερά δεν θα σας σκότωνε.

Ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη πηγή για μια βουτιά και είναι χειρότερη για να πιεις νερό. Τα τουριστικά γκρουπ όπως το Western River Expeditions κάνουν το καθήκον τους για να αποθαρρύνουν τους τουρίστες να μπουν στην Pumpkin Spring. Η εταιρεία περιγράφει το νερό ως «χλιαρό στην καλύτερη περίπτωση» και προωθεί την πηγή μόν για μια επίσκεψη. Ωστόσο, όλες οι προφυλάξεις δεν μπορούν να υπερισχύσουν της περιέργειας για μερικούς ανθρώπους. Το ιστολόγιο του Colorado Kayak Supply περιλαμβάνει φωτογραφίες ενός επισκέπτη που κάνει μια σύντομη βουτιά στην Pumpkin Spring. Η κριτική είναι μονολεκτική: «άθλια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν η τραγωδία γίνεται content: Το βίντεο του τροχαίου και η βία που προσπερνάμε με ένα scroll

Απόψεις 28.01.2026
Το βίντεο από το τροχαίο των φιλάθλων του ΠΑΟΚ άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τη βία, τον αποτροπιασμό και το πόσο απροστάτευτοι είμαστε απέναντι στις εικόνες που μας σερβίρουν τα social media

Το νησί που κανείς δεν επιτρέπεται να πατήσει: Η φυλή που διώχνει τους ξένους με τόξα και βέλη

Νέα Εποχή 28.01.2026
Στο Βόρειο Σέντινελ ζει η πιο απομονωμένη φυλή του κόσμου και το κράτος την προστατεύει με αυστηρούς νόμους

Το μάθημα που έσωσε ζωές: Πώς ένα 10χρονο κορίτσι διέσωσε 100 ανθρώπους από φονικό τσουνάμι

Stories 28.01.2026
Η μικρή Τίλι αναγνώρισε τα «σημάδια του θανάτου» στη θάλασσα από το σχολείο της και πρόλαβε την καταστροφή δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει

Το μυστικό πείραμα της Δανίας στη Γροιλανδία

Stories 28.01.2026
Πώς 22 παιδιά έγιναν εργαστήριο ενός κράτους

Η απίστευτη ιστορία του «ζητιάνου εκατομμυριούχου» της Ινδίας

Stories Χτες
Ο φτωχός που σερνόταν στους δρόμους ήταν πάμπλουτος

Η Ισπανία «αδειάζει», αλλά σε πληρώνει για να πας: Χωριά‑φαντάσματα δίνουν έως 10.800€ για μια νέα αρχή

Νέα Εποχή Χτες
Επιδοτήσεις για αγορά σπιτιού, φοροελαφρύνσεις, μηνιαία επιδόματα και χωριά που αναζητούν κατοίκους

Κράτησε μόλις 38 λεπτά ‑ Ο συντομότερος πόλεμος στην Ιστορία

Ιστορικά Χτες
Η Αγγλο-Ζανζιβαρινή Σύγκρουση του 1896 και το ωμό μήνυμα ισχύος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην καρδιά της Αφρικής

Στα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη το ελληνικό – Σαρώνει στις κατατάξεις για το 2026

Νέα Εποχή Προχτές
Με ελεύθερη είσοδο σε 185 χώρες, το ελληνικό διαβατήριο συγκαταλέγεται ξανά στα κορυφαία παγκοσμίως σύμφωνα με τον δείκτη Henley