25η Μαρτίου: Κουρκούτι για μπακαλιάρο ‑ Τα 6 κόλπα της γιαγιάς για να σου βγει τραγανό κι όχι νιανιά
Για φανταστικό και επαγγελματικό αποτέλεσμα!
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2024 | 12:09

Η 25η Μαρτίου έρχεται γι' αυτό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο νόστιμη συνταγή για κουρκούτι. Ο μπακαλιάρος θα έχει φανταστικό και επαγγελματικό αποτέλεσμα στο τηγάνισμα!
Τι πρέπει να προσέξεις στο κουρκούτι μπακαλιαρου και πως θα παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Τι θα χρειαστείς για το κουρκούτι
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 330 ml σοδα αναψυκτικο
- 30 ml ούζο
- 2 μεγάλα παγάκια
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μέτριο μπολ.
- Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά με αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, ούζο και την σόδα.
- Ανακατεύουμε το κουρκουτι με την σοδα για λίγο με τον αυγοδάρτη.
- Γι’ αυτό αφού το ανακατέψουμε ρίχνουμε μέσα 2 μεγάλα παγάκια.
- Έτσι αραιώνει η σύσταση του και ταυτόχρονα παγώνει γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν λείο χυλό.
- Σε αυτή τη συνταγή γίνεται πάντα πολύ τραγανό.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στην συντήρηση του ψυγείου στο πιο κρύο ράφι για 20-30’.
- Εναλλακτικά βάζουμε το χυλό, σκεπασμένο, στην κατάψυξη για 5’.
- Το βγάζουμε παγωμένο από την ψύξη.
- Το αφήνουμε στον πάγκο για λίγα λεπτά και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
- Τώρα θα δείτε ότι αφού ξεκουράστηκε και κρύωσε έχει αλλάξει τελείως η σύσταση του.
- Δηλαδή είναι πιο αραιό και πιο ρευστό.
- Έτσι πρέπει να είναι το ιδανικό κουρκούτι μπακαλιάρου.
Για τραγανό αποτέλεσμα
- Πριν βουτήξουμε τον μπακαλιάρο ανακατεύουμε με το κουτάλι μία φορά, να σιγουρεύουμε ότι έλιωσαν τα παγάκια.
- Το λαδι πρεπει να ειναι καυτο..
- Αλευρώνουμε πρώτα και μετά βουτάμε στο κουρκούτι για να ντυθεί ολόγυρα.
- Για λεπτή και τραγανή κρούστα, τον στραγγίζουμε για μισό λεπτό πάνω από το μπολ.
- Πριν τηγανίσουμε στραγγίζουμε το πολύ κουρκούτι.
- Για χοντρή κρούστα , μόλις τον βουτήξουμε χωρίς καθυστέρηση τον βάζουμε στο καυτό λάδι στο τηγάνι.
- Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε με βότανα μυρωδικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
- Για να ροδίσει σωστά και να φουσκώσει, χρειάζεται προσοχή στις θερμοκρασίες.
- Η ένταση της φωτιάς να είναι μεσαία προς δυνατή.
Μυστικά για το τηγάνισμα
- Πρέπει το ψάρι να είναι στεγνό χωρίς καθόλου υγρασία.
- Πρέπει να τηγανιστεί σωστά με υπομονή.
- Πρέπει να βάζετε λίγα λίγα τα κομμάτια στο τηγάνι.
- Πρέπει να τηγανίζετε χωρίς να αναποδογυρίζετε συνεχώς στο τηγάνι τον μπακαλιαρο.
- Πρέπει να στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.
- Μην βάζετε ποτέ λεμόνι πάνω σε ένα τραγανό κομματι μπακαλιαρου μετά το τηγάνισμα γιατί θα μαλακώσει
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Φόρεσέ το όπως οι Olsen: Τα καλοκαιρινά look που δε θα θέλεις να βγάλεις ποτέ
Style
18.06.2025
Oversized πουκάμισα, «άσχημα» σανδάλια που έγιναν fashion statement και το πιο κομψό all-white look του καλοκαιριού
Το λευκό φόρεμα με φράουλες της Ευγενίας Σαμαρά είναι το απόλυτο summer crush
Style
18.06.2025
Δροσερό, girly και απόλυτα instagrammable, αυτό το φόρεμα έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί!
Ποιο πρωινό είναι ιδανικό για το πεπτικό σύστημα
Body+Mind
18.06.2025
Και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί...
Τα rooftop μπαρ της στο κέντρο της Αθήνας που θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι δουλεύεις αύριο
Eat + Drink
18.06.2025
Αν ψάχνεις το ιδανικό μέρος για να αφήσεις πίσω σου το άγχος της μέρας, αυτές οι ταράτσες είναι η απόλυτη λύση!
Μην βουρτσίζετε ποτέ τα δόντια σας αν πριν έχετε πιεί αυτά τα 4 ροφήματα
Body+Mind
18.06.2025
Για τουλάχιστον μια ώρα
Πώς η Jennifer Aniston έχει ΠΑΝΤΑ τέλεια μαλλιά; Το μυστικό δεν είναι στο κομμωτήριο
Body+Mind
Χτες
Έχει δικά της προϊόντα – αλλά δεν τα προωθεί όπως οι άλλες σταρ. Ξέρει γιατί.
Γιατί είναι σημαντική η λευκίνη και πού τη βρίσκουμε στη διατροφή μας;
Body+Mind
Χτες
Ενα από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα
Νέα έρευνα: Μπορείς να κερδίσεις έως και 6,5 χρόνια εγκεφαλικής νιότης απλά με έναν ... υπνάκο!
Body+Mind
Χτες
Η επιστήμη δικαιώνει τους υπναράδες – αλλά με μέτρο!
Mascara για καύσωνα, θάλασσα και ιδρώτα – οι 5 που αξίζουν κάθε ευρώ
Style
Χτες
Επένδυσε σε μία από αυτές τις μάσκαρα και απόλαυσε το καλοκαίρι σου χωρίς άγχος για το βλέμμα σου!
Η απόλυτη απόδραση του Ιουλίου είναι στη Λίμνη Πλαστήρα – Και έχει τρελό line up!
Ταξίδια
Χτες
Μουσική δίπλα στο νερό, camping μέσα στη φύση και το πιο δυνατό line-up του καλοκαιριού!
Πότε ένα καρπούζι μπορεί να είναι επικίνδυνο για κατανάλωση – Τι να προσέξετε
Food
Χτες
Πώς θα το καταλάβετε; Υπάρχει ένα απλό τρικ
Η σημασία της λεπτομέρειας στο μπουκάλι της μπύρας που δεν έχεις προσέξει
Food
Χτες
Πολλά πράγματα έχουν τη σημασία τους αλλά δεν τα προσέχουμε