E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε ελέγχους, δηλώσεις, ενημερότητες, χρόνο παραγραφής

Κομβικός ρόλος της τεχνολογίας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση 20/3/2024 | 08:42

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε ελέγχους, δηλώσεις, ενημερότητες, χρόνο παραγραφής

Μόνο ψηφιακά και με ηλεκτρονικά μηνύματα θα γίνεται πλέον η επικοινωνία των φορολογουμένων με την εφορία, ενώ οι έλεγχοι θα ολοκληρώνονται κατά ανώτατο όριο σε ένα έτος.

Αυτά θα προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που θεσπίστηκε το 2013.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» με τις αλλαγές που επέρχονται εισάγεται η τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διενέργεια ελέγχων, ενώ θα εκδίδεται ταχύτερα η φορολογική ενημερότητα μέσω διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς του Δημοσίου. Παράλληλα θα συμπεριληφθεί διάταξη που θα προβλέπει την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το σχέδιο νόμου παρουσιάζεται αύριο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο στις αρχές Απριλίου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει:

  • Τέλος η επικοινωνία στο γκισε φορολογουμένων με εφοριακούς. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης αυτών των συναλλαγών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος ψηφιακά. Το μόνο που μένει είναι να επισπευσθούν και οι χρόνοι της επικοινωνίας.
  • Διαλειτουργικότητα. Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας (λ.χ. με ΟΤΑ που έχουν βεβαιώσει απαιτήσεις εις βάρος φορολογουμένων), αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην ταχύτερη έκδοση της φορολογικής ενημερότητας.
  • Οι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, кαθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
  • Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις. Με τη διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικότητας καθίστανται πλέον ει δυνατές η αυτόματη σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνοντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη ση φόρων και μείωση του βάρους συμμόρφωσης των υπόχρεων.
  • Πρακτικά, μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, δεν θα απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αφού το εισόδημά τους θα είναι γνωστό στην ΑΑΔΕ και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα. Από το 2025 η κυβέρνηση στάση σχεδιάζει τη μη υποβολή δηλώσεων για το σύνολο των φορολογουμένων (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων). Ουσιαστικά απομένει η προσθήκη και του Ε2 στα προσυμπληρωμένα έντυπα.
  • Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, του πλήρους και του απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών, και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνουν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους και υπό προϋποθέσεις θα δίνεται παράταση. Με την επιβολή μέγιστης διάρκειας επιτυγχάνεται η ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων καθώς και η αύξηση των εσόδων από τους ελέγχους. Όσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται ένας έλεγχος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εισπραχθούν χρήματα από τους ελεγχόμενους στην περίπτωση που τους καταλογιστούν παραβάσεις και πρόστιμα. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η προσθήκη της νέας τεχνολογίας στο ελεγκτικό μηχανισμό μπορεί να οδηγήσει στη σημαντική μείωση της διάρκειας των- ελέγχων, χωρίς να λειτουργεί όμως εις βάρος της ποιότητα
  • Οι χρόνοι παραγραφής φορολογικών υποθέσεων δεν αλλάζουν, αλλά το διάστημα παραγραφής, μετά την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων, θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πρά- ξης στον φορολογούμενο αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής. Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εναρμονίζονται με τις αποφάσεις του ΣτΕ, το οποίο με τρεις αποφάσεις έκρινε ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα δεν διακόπτεται πλέον με την έκδοση των σχετικών καταλογιστικών πράξεων, αλλά από την κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει δώσει εδώ και καιρό εντολή η κοινοποίηση των καταλογιστικών πράξεων να γίνεται πριν από τη λήξη του έτους παραγραφής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που η έκδοση των καταλογιστικών πράξεων αλλά από την καταλογιστικής πράξης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί την εγκατάλειψη μεταναστών στη Σαχάρα

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες συνελήφθησαν και εγκαταλείφθηκαν στην έρημο

Singapore Airlines: Βρετανός 73 ετών ο νεκρός από ανακοπή στην πτήση τρόμου

Κόσμος Χτες
Πρόκειται για τον Βρετανό Τζόφρι Κίτσεν, παραγωγό μουσικής και παραστάσεων από το Μπρίστολ

Η διπλή απόφαση του ΣτΕ «πάγωσε» την αγορά ακινήτων

Οικονομία Χτες
Μεγαλώνει το «κίνημα» των δήμων ενάντια στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

«Γιατί έτσι μας αρέσει»: Εικόνες ντροπής από εν κινήσει κακοποίηση σκύλου στο Ναύπλιο

Ελλάδα Χτες
Αυτοκίνητο εν κινήσει με τον σκύλο να τρέχει στο πλάι και τον συνοδηγό να κρατάει το λουρί

Ρωσία: Ανακοίνωσε ότι άρχισε τις στρατιωτικές ασκήσεις στη χρήση πυρηνικών όπλων

Κόσμος Χτες
Τα γυμνάσια είναι μια απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές μεμονωμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της χώρας, εξηγεί το υπουργείο Αμυνας

Μάριο Χεζόνια: Ο Φλορεντίνο Πέρεθ με «απειλεί» για να παραμείνω στη Ρεάλ Μαδρίτης

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μάριο Χεζόνια αναμένεται να είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα του φετινού καλοκαιριού, με τις φήμες να θέλουν τον Παναθηναϊκό να τον προσεγγίζει

Παναθηναϊκός ‑ Αρης: Γυναίκα διαιτητής για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ θα διευθύνει το τελικό του κυπέλλου Ελλάδας

Έρχεται «καπέλο» 10 λεπτών στη βενζίνη ‑ Πού και πότε μπαίνει

Οικονομία Χτες
Έρχεται νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, που θα ξεπεράσει τα 10 λεπτά

Αίγυπτος: Τουλάχιστον 10 vεκροί από πτώση λεωφορείου στον ποταμό Νείλο

Κόσμος Χτες
Ένα μίνι λεωφορείο έπεσε μέσα στον ποταμό Νείλο στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άτομα μετά την πτώση

Λαμία: Εικόνες – σοκ από τα χαλασμένα γεύματα – Τρίχες, σκουλήκια και… πούπουλα μέσα στις μερίδες

Ελλάδα Χτες
Κάμπιες, σκουλήκια, τρίχες και άψητα μπιφτέκια φαίνονται σε φωτογραφίες από μερίδες γευμάτων που μοιράζονταν σε δημοτικά σχολεία της Λαμίας

Κηφισιά: «Όλα συνέβησαν μπροστά στα μάτια μου ‑ Οι γονείς έπεσαν πάνω στους διασώστες»

Ελλάδα Χτες
Όσα είπε ο αυτόπτης μάρτυρας του ατυχήματος που σημειώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

Κηφισιά: Πόρτα καταπλάκωσε μαθητές σε δημοτικό σχολείο ‑ Σοβαρά τραυματισμένος ένας ανήλικος

Ελλάδα Χτες
Παραλίγο να έχουμε θύματα σε σχολείο στην Κηφισιά όταν η πόρτα καταπλάκωσε μαθητές δημοτικού