E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε ελέγχους, δηλώσεις, ενημερότητες, χρόνο παραγραφής

Κομβικός ρόλος της τεχνολογίας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση 20/3/2024 | 08:42

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε ελέγχους, δηλώσεις, ενημερότητες, χρόνο παραγραφής

Μόνο ψηφιακά και με ηλεκτρονικά μηνύματα θα γίνεται πλέον η επικοινωνία των φορολογουμένων με την εφορία, ενώ οι έλεγχοι θα ολοκληρώνονται κατά ανώτατο όριο σε ένα έτος.

Αυτά θα προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που θεσπίστηκε το 2013.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» με τις αλλαγές που επέρχονται εισάγεται η τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διενέργεια ελέγχων, ενώ θα εκδίδεται ταχύτερα η φορολογική ενημερότητα μέσω διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς του Δημοσίου. Παράλληλα θα συμπεριληφθεί διάταξη που θα προβλέπει την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το σχέδιο νόμου παρουσιάζεται αύριο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο στις αρχές Απριλίου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει:

  • Τέλος η επικοινωνία στο γκισε φορολογουμένων με εφοριακούς. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης αυτών των συναλλαγών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος ψηφιακά. Το μόνο που μένει είναι να επισπευσθούν και οι χρόνοι της επικοινωνίας.
  • Διαλειτουργικότητα. Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας (λ.χ. με ΟΤΑ που έχουν βεβαιώσει απαιτήσεις εις βάρος φορολογουμένων), αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην ταχύτερη έκδοση της φορολογικής ενημερότητας.
  • Οι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, кαθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
  • Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις. Με τη διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικότητας καθίστανται πλέον ει δυνατές η αυτόματη σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνοντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη ση φόρων και μείωση του βάρους συμμόρφωσης των υπόχρεων.
  • Πρακτικά, μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, δεν θα απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αφού το εισόδημά τους θα είναι γνωστό στην ΑΑΔΕ και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα. Από το 2025 η κυβέρνηση στάση σχεδιάζει τη μη υποβολή δηλώσεων για το σύνολο των φορολογουμένων (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων). Ουσιαστικά απομένει η προσθήκη και του Ε2 στα προσυμπληρωμένα έντυπα.
  • Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, του πλήρους και του απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών, και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνουν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους και υπό προϋποθέσεις θα δίνεται παράταση. Με την επιβολή μέγιστης διάρκειας επιτυγχάνεται η ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων καθώς και η αύξηση των εσόδων από τους ελέγχους. Όσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται ένας έλεγχος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εισπραχθούν χρήματα από τους ελεγχόμενους στην περίπτωση που τους καταλογιστούν παραβάσεις και πρόστιμα. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η προσθήκη της νέας τεχνολογίας στο ελεγκτικό μηχανισμό μπορεί να οδηγήσει στη σημαντική μείωση της διάρκειας των- ελέγχων, χωρίς να λειτουργεί όμως εις βάρος της ποιότητα
  • Οι χρόνοι παραγραφής φορολογικών υποθέσεων δεν αλλάζουν, αλλά το διάστημα παραγραφής, μετά την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων, θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πρά- ξης στον φορολογούμενο αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής. Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εναρμονίζονται με τις αποφάσεις του ΣτΕ, το οποίο με τρεις αποφάσεις έκρινε ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα δεν διακόπτεται πλέον με την έκδοση των σχετικών καταλογιστικών πράξεων, αλλά από την κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει δώσει εδώ και καιρό εντολή η κοινοποίηση των καταλογιστικών πράξεων να γίνεται πριν από τη λήξη του έτους παραγραφής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που η έκδοση των καταλογιστικών πράξεων αλλά από την καταλογιστικής πράξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλαμάτα: Μεμονωμένη στιγμή, λέει ο γιος του 76χρονου για την επίθεση του ροτβάιλερ

Ελλάδα 01.11.2025
Η ανάρτηση του γιου του 76χρονου που τον δάγκωσε το ροτβάιλερ

Κορωπί: Συγκλονίζει φίλη της 40χρονης – «Δεν ξέρει ότι η κανονική αγάπη δεν πονάει, θα τον αθωώσει πανηγυρικά»

Ελλάδα 01.11.2025
«Και αυτό που λέει ότι δεν θυμάται, ψεύδεται. Είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα»

Ποιες είναι οι πρώτες επίσημες υποχρεώσεις της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την επόμενη εβδομάδα

Ελλάδα 01.11.2025
Πότε θα υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον Κωνσταντίνο Τσούλα

Ρωσία: Η αποστολή των αμερικανικών πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία δε θα βοηθήσει

Κόσμος 01.11.2025
Η Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε την αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δε θα βοηθήσει στη διευθέτηση της σύγκρουσης

Σκηνές οδύνης στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, συγγενείς θρηνούν τους ανθρώπους τους από τη βεντέτα

Ελλάδα 01.11.2025
Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς συγγενείς και κάτοικοι του χωριού έχουν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο, περιμένοντας νέα για τους τραυματίες και τους νεκρούς - Αστυνομική δύναμη στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων

Συντριβή μικρού αεροσκάφους έξω από σπίτι στη Σαρατόγκα Νέας Υόρκης ‑ Βίντεο

Κόσμος 01.11.2025
Το τετραθέσιο αεροσκάφος 1964 Mooney M20E προσέκρουσε σε ένα δέντρο και κατέληξε στην αυλή σπιτιού

«Γίνεται πόλεμος» ‑ Κάτοικος στα Βορίζια μαθαίνει on air τον θάνατο συγχωριανού της και σοκάρεται, δείτε το βίντεο

Ελλάδα 01.11.2025
«Υπάρχουν δύο νεκροί, είμαι τρομοκρατημένη» είπε η κάτοικος, που δεν έκρυψε την ταραχή της όταν ενημερώθηκε για την ταυτότητα του ενός νεκρού

Δύο νεκροί και πάρα πολλοί τραυματίες στην κρητική βεντέτα στα Βορίζια

Ελλάδα 01.11.2025
Χωρισμένες στα δύο οι οικογένειες - Πάνοπλοι αστυνομικοί στα νοσοκομεία

Βήμα πίσω από τα ΕΛΤΑ μετά τις αντιδράσεις – Θα μείνουν ανοικτά τα καταστήματα στην περιφέρεια

Ελλάδα 01.11.2025
Τα καταστήματα ΕΛΤΑ στην περιφέρεια, περίπου 100, θα συνεχίσουν να λειτουργούν τη Δευτέρα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γρηγόρης Σκλήκας

Βόλος: Ο 44χρονος Κωνσταντίνος κατέρρευσε και ξεψύχησε στα χέρια της μητέρας του

Ελλάδα 01.11.2025
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς

Αρχιλοχίας στη Βρετανία παρενόχλησε 19χρονη στρατιωτικό η οποία μετά αuτοκτόνησε

Κόσμος 01.11.2025
Είχε καταγγείλει δύο φορές τον αρχιλοχία, αλλά ο στρατός δεν έκανε τίποτα

Κρήτη: Στον ανακριτή με αλεξίσφαιρο γιλέκο ο 23χρονος που δολοφόνησε 52χρονο

Ελλάδα 01.11.2025
Ο 23χρονος δηλώνει μετανιωμένος και συγκλονισμένος και φέρεται να υποστηρίζει ότι έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε, γιατί φοβήθηκε το θύμα