E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς εντοπίστηκε η διαρροή των email των αποδήμων από το ΥΠΕΣ προς την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Οι απόδημοι που έδωσαν ένα καινούριο email ΜΟΝΟ στο υπουργείο Εξωτερικών έλαβαν ξαφνικά newsletter της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου

Δημοσίευση 15/3/2024 | 18:13

Πώς εντοπίστηκε η διαρροή των email των αποδήμων από το ΥΠΕΣ προς την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Μία παραίτηση και δύο αποπομπές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός για το σκάνδαλο με τα προεκλογικά email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε αποδήμους, ενόψει ευρωεκλογών 2024.

Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου, μετά τη ψήφιση του νόμου 4648/2019. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί εφαρμογές με πληροφορίες για τους εκλογείς (e-mail, τηλεφωνικοί αριθμοί) που ωστόσο δεν διατίθενται στα αντίτυπα των εκλογικών καταλόγων που λαμβάνουν τα κόμματα, λόγω της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Κατά την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να συμμετάσχει κάτοικος του εξωτερικού στις ελληνικές εκλογές, κάποιοι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ένα e-mail το οποίο έφτιαξαν αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό. Έτσι, όταν έλαβαν προεκλογικό e-mail από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ήξεραν ακριβώς από που διέρρευσαν τα προσωπικά τους δεδομένα. Επίσης, e-mail αποδήμων τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαφές με το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών, κατέληξαν στα χέρια της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο Γενικός Κανονισμός για τα Προσωπικά Δεδομένα GDPR (General Data Protection Regulation), είναι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που καθορίζει και εναρμονίζει την χρήση των προσωπικών δεδομένων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορίζει ρητά πως η αποστολή email σε άτομα που δεν έχουν δώσει την ενεργή συγκατάθεσή τους, είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Σαφή εξήγηση για το γεγονός ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η διαρροή από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, είχε δώσει από τις 2 Μαρτίου ο κάτοικος εξωτερικού Μανόλης Μαυραντωνάκης, με ανάρτησή του στα social media. Συγκεκριμένα, είχε εξηγήσει τα εξής:

«Αν εγώ έχω ένα email πχ [email protected] μπορώ όταν το μοιράζομαι με διάφορες υπηρεσίες να το διαφοροποιήσω ώστε να ξέρω ποια υπηρεσία μου στέλνει τί.
Μπορώ δηλαδή όταν κάνω λογαριασμό στην british gas, να το κάνω με το email [email protected]. Αν κάνω λογαριασμό στην amazon ξέρω γω, μπορώ να το κάνω [email protected]. Αν λοιπόν κάποιος άσχετος μου στείλει email στο [email protected] ξέρω αυτόματα πως αυτό το email έγινε διαρροή από την amazon.

» Όταν λοιπόν κάναμε register στο υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές, κάποιοι από εμάς το κάναμε με το email [email protected] ή [email protected] ή [email protected]. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν λάβαμε τα emails από την Ασημακοπούλου να ξέρουμε ακριβώς και πέραν πάσης αμφιβολίας από που έγινε η διαρροή της λίστας. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τοποθετούνται απινιδωτές στους σταθμούς του Μετρό – Ξεκινά πρόγραμμα και για τα ταξί

Ελλάδα Χτες
Οι απινιδωτές θα συνδέονται με κεντρικό τεχνικό σύστημα άμεσης βοήθειας

Οι επιστήμονες καθησυχάζουν για τα ελληνικά αυγά: «Τα αιώνια χημικά βρίσκονται σε όλες τις τροφές»

Ελλάδα Χτες
«Τα αυγά που πωλούνται από πιστοποιημένους παραγωγούς και μεγάλες μονάδες υπόκεινται ήδη σε ελέγχους, τόσο από τους ίδιους όσο και από τον ΕΦΕΤ»

Diddy: Δικαστική νίκη για τον μουσικό παραγωγό ‑ Απορρίφθηκε αγωγή εις βάρος του για σeξoυαλική κακoπoίηση

Κόσμος Χτες
Η υπόθεση είχε κατατεθεί το 2023 για περιστατικό του 2015, αλλά η παραγραφή των πέντε ετών καθιστά την αγωγή άκυρη

«Ήταν λάθος μου, έπρεπε να τον πάρω μαζί μου», λέει η αδελφή του 5χρονου που ήταν μόνος σε μπαλκόνι στα Καμίνια

Ελλάδα Χτες
Το λάθος της να αφήσει μόνο τον 5χρονο αδελφό της, με αποτέλεσμα να βγει μόνος σε μπαλκόνι πολυκατοικίας στα Καμίνια, αναγνώρισε η 19χρονη αδελφή του

AstraZeneca: Επάνοδος μετά το σκάνδαλο με αντικαρκινικά – Ανέκαμψε πουλώντας φάρμακο για τον καρκίνο

Κόσμος Χτες
Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο οι πωλήσεις έπεσαν 10%

Εντοπίστηκε ιός που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη

Tech + Science Χτες
Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη διευκολύνει τη δημιουργία πειστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

Ρικάρντο Ντα Κόστα: «Θα ήταν ζωντανός αν δεν τα έκαναν όλα λάθος στο νοσοκομείο» – Ξεσπά η σύζυγος

Ελλάδα Χτες
Ερωτήματα για τον θάνατο του Βραζιλιάνου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, Ρικάρντο Ντα Κόστα, στη Σαντορίνη

Βόλος: Ρομά απειλεί αστυνομικό ‑ «Έχουμε καλύτερα όπλα από τα δικά σας»

Ελλάδα Χτες
Ο ενήλικος οδηγήθηκε τελικά στη δικαιοσύνη, ενώ για τον ανήλικο συνεργό του ακολουθήθηκε ξεχωριστή διαδικασία από την Εισαγγελία Βόλου

Ματωμένος γάμος στην Τουρκία ‑ Γαμπρός σκοτώθηκε από εορταστικούς πυροβολισμούς

Κόσμος Χτες
Ο 23χρονος γαμπρός υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το πρωί, την επομένη του γάμου του σε ένα χωριό στη βόρεια επαρχία Κερασούντα

Οργή Τουρκίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας Ποντίων ‑ Αρμενίων από τον Νετανιάχου: Κοίτα ποιος μιλάει

Κόσμος Χτες
«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσπαθεί να συγκαλύψει τα δικά του εγκλήματα» τονίζει η Αγκυρα

Αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε μπαλκόνι πρώτου ορόφου στα Καμίνια και έσωσαν 5χρονο αγοράκι

Ελλάδα Χτες
Το παιδί ήταν μόνο του στο μπαλκόνι χωρίς την παρουσία κάποιου ενήλικα στο εσωτερικό του σπιτιού