E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To μυστικό για τέλεια τηγανητά καλαμαράκια

Τι κι αν έχουν αρκετές θερμίδες, τα καλαμαράκια είναι το φαγητό που δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί!

Δημοσίευση 17/3/2024 | 00:28

To μυστικό για τέλεια τηγανητά καλαμαράκια
Φωτ. αρχείου / pexels

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και όλοι θέλουμε να γευτούμε τα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα. Ένα από αυτά είναι και τα τηγανητά καλαμαράκια, που έιναι ένα αγαπημένο πιάτο για πολλούς. Πώς όμως θα μαγειρέψουμε στο σπίτι τραγανά καλαμαράκια που θα είναι μαλακά στο εσωτερικό τους;

Ένα πιάτο υπέροχα καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού δεν είναι αυτονόητο και απλό.

Πόσες φορές έχει τύχει αντί για τραγανά έξω και μαλακά μέσα, τα καλαμαράκια που τηγανίζουμε να είναι σκληρά ή πανιασμένα και λαστιχωτά;

Το πρόβλημα εστιάζεται στον τρόπο που τηγανίζουμε το καλαμάρι και ήρθε λοιπόν η στιγμή να μάθουμε το μυστικό για να πετύχετε ωραιότατα τηγανητά καλαμαράκια και σε γεύση και σε εμφάνιση.

Το μυστικό για μαλακά καλαμαράκια εσωτερικά με τραγανή κρούστα εξωτερικά είναι το καυτό λάδι, το αλάτι στο τέλος του τηγανίσματος και όχι πριν το τηγάνισμα, αλλά πρώτα και πάνω από όλα είναι ο χρόνος ψησίματος.

  • Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο με τρία λεπτά με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα! Μην τα αφήσεις ούτε ένα λεπτό περισσότερο.
  • Να βάζεις λίγα - λίγα τα καλαμαράκια στο καυτό λάδι για να μη «πέφτει» η θερμοκρασία του λαδιού και τελικά τα βράζεις αντί να τα τηγανίζεις. Επίσης, το λάδι πρέπει να καλύπτει καλά τα καλαμαράκια.
  • Τελος, τα καλαμάρια πρέπει να είναι τελείως στεγνά χωρίς καθόλου υγρασία επάνω τους. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καλά σκουπισμένα και να μην έχουν υπολείμματα νερού πάνω τους για να γίνουν τραγανά. Ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι για να στραγγίσουν και καλό απορροφητικό χαρτί για να τα ταμπονάρεις, είναι απαραίτητα. Το απορροφητικό χαρτί αν δεν είναι καλής ποιότητας διαλύεται και κολλάει πάνω στα καλαμάρια. Γι αυτό προσοχή, αλλιώς θα φας πολύ χρόνο για να βγάλεις το κομματάκια χαρτιού από πάνω τους.

 

Συνταγή:

Υλικά:

Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, αλεύρι, αλάτι, λεμόνι, σπορέλαιο για τηγάνισμα.

 

Εκτέλεση συνταγής:

1. Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα ή τα καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας (αν είναι ολόκληρα) ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης, αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

2. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Το λάδι πρέπει να σκεπάζει μια στρώση καλαμαράκια.

3. Σε μια νάιλον σακούλα, βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.

4. Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα - λίγα στο καυτό λάδι. Προτίμησε να είναι και σε βαθύ τηγάνι για να σκεπάζονται από το λάδι.

5. Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια για 3 λεπτά το πολύ.

6. Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε.

7. Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. Τον χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind 27.04.2024
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind 27.04.2024
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!