E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To μυστικό για τέλεια τηγανητά καλαμαράκια

Τι κι αν έχουν αρκετές θερμίδες, τα καλαμαράκια είναι το φαγητό που δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί!

Δημοσίευση 17/3/2024 | 00:28

To μυστικό για τέλεια τηγανητά καλαμαράκια
Φωτ. αρχείου / pexels

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και όλοι θέλουμε να γευτούμε τα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα. Ένα από αυτά είναι και τα τηγανητά καλαμαράκια, που έιναι ένα αγαπημένο πιάτο για πολλούς. Πώς όμως θα μαγειρέψουμε στο σπίτι τραγανά καλαμαράκια που θα είναι μαλακά στο εσωτερικό τους;

Ένα πιάτο υπέροχα καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού δεν είναι αυτονόητο και απλό.

Πόσες φορές έχει τύχει αντί για τραγανά έξω και μαλακά μέσα, τα καλαμαράκια που τηγανίζουμε να είναι σκληρά ή πανιασμένα και λαστιχωτά;

Το πρόβλημα εστιάζεται στον τρόπο που τηγανίζουμε το καλαμάρι και ήρθε λοιπόν η στιγμή να μάθουμε το μυστικό για να πετύχετε ωραιότατα τηγανητά καλαμαράκια και σε γεύση και σε εμφάνιση.

Το μυστικό για μαλακά καλαμαράκια εσωτερικά με τραγανή κρούστα εξωτερικά είναι το καυτό λάδι, το αλάτι στο τέλος του τηγανίσματος και όχι πριν το τηγάνισμα, αλλά πρώτα και πάνω από όλα είναι ο χρόνος ψησίματος.

  • Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο με τρία λεπτά με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα! Μην τα αφήσεις ούτε ένα λεπτό περισσότερο.
  • Να βάζεις λίγα - λίγα τα καλαμαράκια στο καυτό λάδι για να μη «πέφτει» η θερμοκρασία του λαδιού και τελικά τα βράζεις αντί να τα τηγανίζεις. Επίσης, το λάδι πρέπει να καλύπτει καλά τα καλαμαράκια.
  • Τελος, τα καλαμάρια πρέπει να είναι τελείως στεγνά χωρίς καθόλου υγρασία επάνω τους. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καλά σκουπισμένα και να μην έχουν υπολείμματα νερού πάνω τους για να γίνουν τραγανά. Ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι για να στραγγίσουν και καλό απορροφητικό χαρτί για να τα ταμπονάρεις, είναι απαραίτητα. Το απορροφητικό χαρτί αν δεν είναι καλής ποιότητας διαλύεται και κολλάει πάνω στα καλαμάρια. Γι αυτό προσοχή, αλλιώς θα φας πολύ χρόνο για να βγάλεις το κομματάκια χαρτιού από πάνω τους.

 

Συνταγή:

Υλικά:

Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, αλεύρι, αλάτι, λεμόνι, σπορέλαιο για τηγάνισμα.

 

Εκτέλεση συνταγής:

1. Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα ή τα καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας (αν είναι ολόκληρα) ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης, αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

2. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Το λάδι πρέπει να σκεπάζει μια στρώση καλαμαράκια.

3. Σε μια νάιλον σακούλα, βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.

4. Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα - λίγα στο καυτό λάδι. Προτίμησε να είναι και σε βαθύ τηγάνι για να σκεπάζονται από το λάδι.

5. Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια για 3 λεπτά το πολύ.

6. Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε.

7. Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. Τον χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ζέτα Μακρυπούλια απέδειξε πως μια καπαρντίνα αρκεί για να απογειώσει κάθε look

Style 31.10.2025
Η καπαρντίνα είναι το ρούχο-χαμαιλέοντας που σώζει κάθε εμφάνιση

Το μαγικό μπαρ του Harry Potter είναι αληθινό – και φτιάχνεις τα δικά σου φίλτρα!

Ταξίδια 31.10.2025
Φτιάξε το δικό σου μαγικό ποτό σαν αληθινός μαθητής του Hogwarts

Όταν το στρες γίνεται… σωματικό: Γιατί το έντερο είναι ο καθρέφτης του εγκεφάλου

Body+Mind 31.10.2025
Το ψυχολογικό άγχος μπορεί να πυροδοτήσει στο σώμα μια ψευδή ανοσολογική απόκριση

4 μυστικά χωριά της Ελλάδας με λίμνες και πανέμορφα τοπία που θα σε μαγέψουν

Ταξίδια 31.10.2025
Αν ψάχνεις προορισμούς με μαγεία, καθαρό αέρα και τοπία που μοιάζουν ζωγραφισμένα, αυτά τα χωριά είναι το απόλυτο φθινοπωρινό escape!

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για τους λάτρεις του καλού φαγητού

Food Χτες
Οι πιο νόστιμοι προορισμοί της Ευρώπης σε ένα άρθρο που θα σε κάνει να πεινάσεις!

Η κίνηση που αποκαλύπτει ψυχοπαθητικές τάσεις στον σύντροφό σου

Σχέσεις Χτες
Όταν η αγάπη γίνεται χειραγώγηση

Γιατί δεν χρειάζεται να τα λέμε πάντα όλα σε μια σχέση;

Σχέσεις Χτες
Η σιωπή ως πράξη αγάπης

Μήπως έπαθα Burnout; Γιατί δεν με γεμίζει τίποτα;

Σχέσεις Χτες
Στο νέο επεισόδιο του «Πόσο εγώ;» μιλάμε για εκείνη τη σιωπηλή φάση που τίποτα δεν σε αγγίζει - όταν δεν έχεις πια ενέργεια να είσαι “εσύ” και το burnout χτυπάει την πόρτα.

6 spooky φυτά εσωτερικού χώρου ιδανικά για το Halloween

Σπίτι Χτες
Και όχι, δε θα πούμε μόνο για κολοκύθες!

Μην εμπιστεύεσαι το μυαλό σου μετά τα μεσάνυχτα – Οι επιστήμονες ξέρουν

Body+Mind Προχτές
Το σκοτεινό μυστικό του μυαλού σου μετά τις 12

Η Βίκυ Καγιά ταξιδεύει στη Βενετία με outfit σαν σκηνή από ταινία

Style Προχτές
Αν ετοιμάζεις κι εσύ μια φθινοπωρινή απόδραση, κράτα σημειώσεις!