E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι το Internet of Things και πώς λειτουργεί;

Μια από τις τεχνολογικές έννοιες που ακούμε συχνότερα τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή του IoT ή αλλιώς Internet of Things.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 14/3/2024 | 12:22

Τι είναι το Internet of Things και πώς λειτουργεί;
Φωτογραφία από Federico Orlandi

Καθώς προχωράμε περαιτέρω στην ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αναδιαμορφώνοντας τις βιομηχανίες και μεταμορφώνοντας τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας.

Το Ιντερνετ των Πραγμάτων συνεχίζει να συνδέει συσκευές και αντικείμενα με τρόπους που κάποτε ήταν ασύλληπτοι, δημιουργώντας έναν κόσμο πιο διασυνδεδεμένο. 

Το 2024, η τεχνολογία IoT αναμένεται να γίνει ακόμη πιο διάχυτη, με τα έξυπνα σπίτια, τις έξυπνες πόλεις και τις έξυπνες βιομηχανίες να γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες.

Η έννοια "Things" (πράγματα) δεν είναι αυστηρά συνδεδεμένη με ορισμένα προϊόντα. Αναφέρεται σε μία ευρεία ποικιλία συσκευών εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα με ενσωματωμένους αισθητήρες, κάμερες, κλιματιστικά, φώτα, συστήματα ασφαλείας, smartwatches ακόμα και αυτοκίνητα των οποίων οι περίπλοκοι αισθητήρες εντοπίζουν αντικείμενα στην πορεία τους.

Οι συσκευές IoT χρησιμοποιούνται συνήθως για τη δημιουργία έξυπνων οικιακών συστημάτων, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες σπιτιού να αυτοματοποιούν και να ελέγχουν διάφορες πτυχές των σπιτιών τους από απόσταση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν έξυπνους θερμοστάτες οι οποίοι μαθαίνουν τις προτιμήσεις των χρηστών και προσαρμόζουν ανάλογα τις θερμοκρασίες, έξυπνα συστήματα φωτισμού που μπορούν να ελεγχθούν μέσω εφαρμογών smartphone και έξυπνες κάμερες ασφαλείας που παρέχουν παρακολούθηση και ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Έπειτα είναι και οι φορητές συσκευές IoT, όπως trackers γυμναστικής και smartwatches, που παρακολουθούν την υγεία και τα επίπεδα δραστηριότητας των χρηστών σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι συσκευές μπορούν να παρακολουθούν μετρήσεις όπως ο καρδιακός ρυθμός, τα μοτίβα ύπνου και η ένταση της άσκησης, παρέχοντας στους χρήστες πολύτιμες πληροφορίες για τη συνολική τους ευημερία. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης Fitbit, Apple Watch και οθόνες ΗΚΓ για τον εντοπισμό ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών.

Είναι μερικά από τα πολλά προϊόντα τεχνολογίας. Βασικό χαρακτηριστικό όλων είναι η σύνδεση μεταξύ τους με απώτερο σκοπό τη δυνατότητα του χρήστη να τα ελέγχει από έναν υπολογιστή ή κινητό. Ο όρος Internet of Things αποδόθηκε τη δεκαετία του 1990 από τον Kevin Ashton. 

Από φορητές συσκευές που παρακολουθούν την υγεία μας έως έξυπνες συσκευές που βελτιστοποιούν τη χρήση ενέργειας, το IoT φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό, βολικό και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες μας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο