E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας ‑ Το παραμυθένιο σκηνικό που ξεχωρίζει παγκοσμίως!

Μία ξεχωριστή εμπειρία στον ανθισμένο κάμπο της Ημαθίας!

Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 14/3/2024 | 12:19

Οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας ‑ Το παραμυθένιο σκηνικό που ξεχωρίζει παγκοσμίως!
Φωτ: Ντίνος Βλαχόπουλος - Facebook: ΤΟΒ - Τουριστικός Όμιλος Βέροιας

Η Βέροια δε φημίζεται απλώς για τα υπέροχα ροδάκινα που παράγει, αλλά και για το εκπληκτικό θέαμα που αντικρίζει κάποιος όταν την επισκέπτεται από τις αρχές μέχρι τα τέλη του Μαρτίου. Τότε που οι ροδακινιές έχουν αυτό το υπέροχο ροζ χρώμα και όλη η Ημαθία μοσχοβολάει άνοιξη, μοιάζοντας με πίνακα ζωγραφικής!

Το παραμυθένιο σκηνικό, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, θυμίζει το ιαπωνικό «χανάμι» και την παρατήρηση των ανθισμένων κερασιών στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θεάματα της χώρας, ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ιάπωνες αλλά και στους ξένους τουρίστες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στα εύφορα μέρη της Ημαθίας, στους πρόποδες του Βερμίου, βρίσκονταν οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα». Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών της «περσικής μηλέας», όπως αποκαλούσαν οι αρχαίοι τα ροδάκινα, που -σύμφωνα με την παράδοση- έφτασαν στην περιοχή από την Περσία κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Τα άνθη της ροδακινιάς, συμβολίζουν την άνοιξη, την αναγέννηση και τη γονιμότητα, ενώ αποτελούν μεγάλη έμπνευση ζωγράφων και καλλιτεχνών. Οι ροδακινιές θεωρούνται και το «δέντρο της ζωής του επίγειου παραδείσου», σύμφωνα με τις παραδόσεις της ανατολής.

Το 2021 οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας «ταξίδεψαν» σε όλον τον κόσμο, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ : «Η Ευρώπη από Ψηλά» του National Geographic, στο επεισόδιο που ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα, με τον αφηγητή να σχολιάζει πως ο τεράστιος ανθισμένος κάμπος της Ημαθίας : «είναι από τα καλύτερα διατηρημένα μυστικά του κόσμου».

Μπορεί το φαινόμενο της ανθοφορίας να έχει μικρή χρονική διάρκεια, αλλά προσφέρει απίστευτη ομορφιά και δυνατές συγκινήσεις στους πολλούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες που επιζητούν μερικές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, περπατώντας στο ροζ «χαλί» που καλύπτει τον απέραντο κάμπο της Ημαθίας. Δεν είναι τυχαίο επίσης, πως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια -οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας- αποτελούν αγαπημένο θέμα του φωτογραφικού φακού.

Το φαινόμενο της ανθοφορίας θα βρίσκεται στο ζενίθ μεταξύ 20 και 30 Μαρτίου, περίοδος που αξίζει να βρεθείς στην περιοχή και να θαυμάσεις το υπέροχο τοπίο αλλά και να πάρεις μέρος στις δράσεις που έχει ανακοινώσει ο Τουριστικός Οργανισμός Βέροιας (ένας τοπικός σύλλογος με πλούσια δράση των εθελοντών μελών του) για φέτος. Συγκεκριμένα :

Με βάση το πρόγραμμα εκδηλώσεων που γνωστοποιήθηκε σήμερα από τον ΤΟΒ, την Κυριακή 17 Μαρτίου, από τις 10 το πρωί και για τις επόμενες τέσσερις ώρες, θα πραγματοποιηθεί ποδηλατάδα και πεζοπορία στις ανθισμένες ροδακινιές.

Οι καθιερωμένες ετήσιες εξορμήσεις στον ροζ κάμπο με τα πόδια ή με το ποδήλατο, θα πραγματοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, ξεκινώντας από το πάρκο της Ελιάς, απ' όπου θα κατηφορίσουν όλοι οι επισκέπτες μαζί για τον ανθισμένο μας κάμπο. Κατά μήκος της διαδρομής της πεζοπορίας μουσικοί συνοδεύουν τους περιπατητές. Στην πεζοπορία μπορούν να πάρουν μέρος μικροί και μεγάλοι και η απόσταση της διαδρομής είναι έξι χιλιόμετρα.

Στην ποδηλατάδα μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά ηλικίας από 13 ετών και άνω με τη συνοδεία κηδεμόνα, με την απόσταση της διαδρομής στα 17χλμ και απαραίτητο «εφόδιο» τον εξοπλισμό και το κράνος.

Την Κυριακή 24/3, ώρες 10:00 - 13:00, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος ορεινή ποδηλατάδα, με θέα τις ανθισμένες ροδακινιές.

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, ημέρα Καθαράς Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί από την ανατολή του ηλίου ο ημερήσιος φωτογραφικός διαγωνισμός «High in the Blooms! Peach Trees &Hot Air Ballons Photo Contest», με αερόστατα να πετούν πάνω από εύφορο κάμπο της Ημαθίας κατά τις ώρες 06:30 -12:00 - 14:00.

Συγκεκριμένα, δύο εντυπωσιακά αερόστατα θα αναδυθούν με την ανατολή του ήλιου και για δύο ώρες από τον ροζ ανθισμένο κάμπο της Βέροιας και στις 12 το μεσημέρι μια τεράστια ιπτάμενη κόκκινη καρδιά θα πετάξει πάνω από τα ροζ άνθη για να συναντήσει το φως του μεσημεριανού ήλιου. «Νωρίς το απόγευμα ένα αερόστατο ίπταται δέσμιο κοντά στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα, για να χαρίσει υπέροχες εικόνες και φωτογραφικές λήψεις σε όσους συμμετέχουν στη δράση» τονίζει η πρόεδρος του ΤΟΒ και καλεί τους λάτρεις της φωτογραφίας να πάρουν τις φωτογραφικές τους μηχανές και βρίσκοντας τη σωστή τοποθεσία στον κάμπο ή στα ψηλότερα σημεία της πόλης, να διεκδικήσουν υπέροχα δώρα.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλο το πρόγραμμα

Δείτε φωτογραφίες από το υπέροχο θέαμα:

Διαγωνισμός φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2020 - Διάκριση: Λυπηρίδου Μαρίνα

Διαγωνισμός φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2020 - Διάκριση: Μάνος Νίκος

Διαγωνισμός φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2020 - Διάκριση: Ρούζης Γιώργος

Διαγωνισμός φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2020 - Διάκριση: Μπαμίχας Δημήτρης

Διαγωνισμός φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2020 - Διάκριση: Αλέξια Βούλγαρη

Έκθεση Φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2019 - Διάκριση: Στέλλα Ζημαντάκου

Έκθεση Φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2019 - Διάκριση: Νώντας Τρομπούκης

Έκθεση Φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2019 - Διάκριση: Καλλίνικος Πότσης

2ος Διαγωνισμός και Έκθεση φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2018 - Διάκριση: Γρηγόρης Ζιάννης

2ος Διαγωνισμός και Έκθεση φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2018 - Διάκριση: Λάζαρος Αθανασιάδης

1ος Διαγωνισμός και Έκθεση φωτογραφίας 'Ανθισμένες Ροδακινιές' 2017 - Διάκριση: Δέσποινα Μιχαηλίδου

1o βραβείο διαγωνισμού φωτογραφίας 2017 - Διάκριση: Χρήστος Γκρίτσας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind 27.04.2024
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind 27.04.2024
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!