E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απόγνωση στη Θεσσαλία: Οι ειδικοί είπαν αυτό που φοβόντουσαν όλοι οι αγρότες ‑ Το μέλλον του κάμπου μοιάζει «μαύρο»

Οι Ολλανδοί ειδικοί προειδοποιούν!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/3/2024 | 11:31

Απόγνωση στη Θεσσαλία: Οι ειδικοί είπαν αυτό που φοβόντουσαν όλοι οι αγρότες ‑ Το μέλλον του κάμπου μοιάζει «μαύρο»

Οι Ολλανδοί ειδικοί που εκπόνησαν το σχέδιο για τον Κάμπο της Θεσαλίας, προειδοποιούν ότι η περιοχή θα γίνει έρημος αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Αν λοιπόν, δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει (ή τουλάχιστον να μειωθεί) η παραγωγή του βαμβακιού στον Κάμπο, που καταναλώνει πολύ νερό (που δεν υπάρχει) και μειώνει δραματικά τον υδροφόρο ορίζοντα, η περιοχή θα γίνει πολύ σύντομα- ίσως και μέσα στα επόμενα 15 χρόνια- μια κανονική έρημος.

Η μελέτη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Οδηγούμαστε σε μια οικολογική καταστροφή τεραστίου μεγέθους και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, σε λίγα χρόνια στον Κάμπο δεν θα μπορεί να φυτρώσει τίποτα απολύτως. Και όπως αναφέρει μιλώντας στην Καθημερινή ο Ελληνας διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας των Ολλανδών ειδικών, ο χρόνος πιέζει. Η καταστροφή είναι πιθανό να συμβεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Φανταστείτε στη μέση της Ελλάδας μια έρημος…

Η πρόταση των Ολλανδών ειδικών για τον Κάμπο

Το σκεπτικό των Ολλανδών είναι σαφές. Με δεδομένο το νερό που υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή, να συνεχίσουν οι αγρότες στη Θεσσαλία να καλλιεργούν βαμβάκι (που θέλει εντατική άρδευση), απλά δεν βγαίνει. Γι΄αυτό προτείνουν να σταματήσουν οι αγρότες να καλλιεργούν βαμβάκι, αν όχι τελείως, τουλάχιστον ορισμένα προϊόντα και σε ένα ποσοστό.

Όπως αναφέρει η έκθεση που παρέδωσαν οι Ολλανδοί στην Κυβέρνηση, “η ευρεία χρήση υπόγειων υδάτων από τους αγρότες της Θεσσαλίας μέσω δεκάδων χιλιάδων γεωτρήσεων, με ή χωρίς άδεια, έχει οδηγήσει στην εξάντληση των επιπέδων του υπόγειου ύδατος με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις την εισροή θαλασσινού νερού στον υπόγειο υδροφορέα. Καθώς τα υπόγεια ύδατα θα υφαλατώνονται, οι αγρότες δεν θα μπορούν πλέον να τα χρησιμοποιούν για άρδευση, και ο γεωργικός τομέας θα αντιμετωπίσει έναν πραγματικά τεράστιο κίνδυνο σοβαρής και μη αναστρέψιμης ζημιάς, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε πολλές άλλες χώρες που υπεραντλούσαν νερό για άρδευση.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας αναγκάζονται να αντλούν νερό από όλο και πιο μεγάλα βάθη προκειμένου να ποτίσουν τις χαμηλής αξίας και υψηλής απαίτησης σε νερό καλλιέργειές τους. Αυτό το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και έχει ημερομηνία λήξης.”

Φυσικά μετά θα προκύψει το ερώτημα, και τι θα καλλιεργήσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας; Οι Ολλανδοί ειδικοί αντιπροτείνουν άλλες καλλιέργειες, όπως ντομάτα και σουσάμι, που είτε χρειάζονται λιγότερη έκταση για να καλλιεργηθούν, είτε χρειάζονται λιγότερο νερό. (Η ντομάτα δηλαδή χρειάζεται περισσότερο νερό από το βαμβάκι αλλά θα καλλιεργούνται λιγότερα στρέμματα.)

Αυτό που προτείνεται δηλαδή ως λύση για να διασφαλιστεί το εισόδημα των αγροτών και παράλληλα να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, είναι να γίνει μια σταδιακή μετάβαση από τις σημερινές καλλιέργειες, χαμηλής αξίας και υψηλών απαιτήσεων σε νερό (π.χ. βαμβάκι και καλαμπόκι) σε καλλιέργειες κηπευτικών και φρούτων που απαιτούν (τις περισσότερες φορές) λιγότερο νερό και χώρο, ενώ παράλληλα έχουν υψηλότερη αξία παράγοντας μεγαλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς.

Μήπως να δημιουργηθούν κλωστήρια στην περιοχή

Η ιδέα να εγκαταλείψουν οι αγρότες του Κάμπου το βαμβάκι βρίσκει φυσικά όλους τους ντόπιους παράγοντες αντίθετους, αφού θα έρθουν σε σύγκρουση με τους ψηφοφόρους τους. Κάθετα αντίθετος για παράδειγμα είναι ο Περιφερειάρχης Θεσαλίας κ. Κουρέτας, αλλά και ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να επιμείνει στην πρόταση των Ολλανδών, στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με αντιπροσωπεία των αγροτών. Αλλωστε η μίνι εξέγερση των αγροτών είναι πρόσφατη και έρχονται και ευρωεκλογές.

Ορισμένοι προτείνουν λοιπόν αντί θα αλλάξει η παραγωγή, να δημιουργηθούν κλωστήρια στην Θεσσαλία ώστε να κερδίσουν οι αγρότες από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.

Οι Ολλανδοί θεωρούν την ιδέα “χαμένη από χέρι” αφού όλοι γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή υφαντουργεία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα φθηνά χέρια της Ασίας. Πόσο μάλλον που οι επενδύσεις είναι τεράστιες…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα τροχαία στην Ελλάδα μειώθηκαν σύμφωνα με την Κομισιόν: Ο χαμηλότερος αριθμός από το 1963

Ελλάδα 24.03.2026
Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία στην ιστορία της

Ροζ «θάλασσα» στη Βέροια: Χιλιάδες επισκέπτες στην Ημαθία για τις ανθισμένες ροδακινιές

Ελλάδα 24.03.2026
Οι ανθισμένες ροδακινιές μεταμορφώνουν μια έκταση περίπου 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων - Η ανθοφορία διαρκεί από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου

Ο Σαλάχ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι

Αθλητικά Νέα 24.03.2026
Ο Αιγύπτιος επιθετικός με βίντεο που «ανέβασε» στους λογαριασμούς του στα social media ανακοίνωσε το οριστικό του τέλος από τους «κόκκινους»

Σίριαλ η κόντρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς: Παρέμβαση υπέρ του από την Ένωση Παικτών του NBA

Αθλητικά Νέα 24.03.2026
Δεν συμφωνεί να μείνει εκτός δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν

Η Τουρκία στο χείλος νομισματικής κρίσης: Ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στα αποθέματα χρυσού

Κόσμος 24.03.2026
Η Τουρκία καίει δισ. για να σώσει τη λίρα, ενώ εξετάζει swaps και πιθανές πωλήσεις χρυσού εν μέσω πολέμου στο Ιράν και έκρηξης στις τιμές ενέργειας

Fuel Pass 2026: Νέα απάτη με μηνύματα

Ελλάδα 24.03.2026
Τα μηνύματα καλούν τους πολίτες να επισκεφθούν συγκεκριμένο σύνδεσμο

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης από πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αναλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Πολιτική 24.03.2026
Διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Χαρίτση στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Βρέθηκαν βατραχοπέδιλο και φιάλη οξυγόνου στο «Πηγάδι του Θανάτου»

Ελλάδα 24.03.2026
Οι αρχές εξετάζουν για το εάν πρόκειται για αντικείμενα του 34χρονου δύτη που αγνοείται

Πότε θα έχουμε αλλαγή της ώρας

Ελλάδα 24.03.2026
Δυστυχώς θα χάσουμε μία ώρα ύπνο

Θλίψη στον κόσμο της τηλεόρασης: Πέθανε η Mel Schilling, σε ηλικία 54 ετών

Κόσμος 24.03.2026
Δύο εβδομάδες νωρίτερα η γνωστή σύμβουλος σχέσεων είχε αποκαλύψει ότι έδινε μάχη με καρκίνο σε τελικό στάδιο