E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου που την πούλησε στη Βενετική Δημοκρατία

Η Κύπρος υπήρξε βασίλειο για 297 χρόνια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/3/2024 | 01:11

Η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου που την πούλησε στη Βενετική Δημοκρατία
@wikipedia.org

Η Κύπρος υπήρξε βασίλειο για 297 χρόνια. Ήταν κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και πιο συγκεκριμένα την εποχή των Σταυροφοριών. Το βασίλειο δεν περιείχε μόνο το νησί, αλλά και πόλεις της Ανατολής, όπως η Αττάλεια και η Κώρυκος.

Η Αικατερίνη Κορνάρο ανέβηκε στον θρόνο το 1474 και παρέμεινε σε αυτόν για 15 χρόνια. Έμεινε στην ιστορία ως η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου. Είχε γεννηθεί στη Βενετία και το 1468, ο βασιλιάς της Κύπρου Ιάκωβος Β’ την επέλεξε για σύζυγό του. Αυτό χαροποίησε την Βενετική Δημοκρατία, καθώς θα αποκτούσε εμπορικά δικαιώματα και άλλα προνόμια γι’ αυτήν στην Κύπρο.

Παντρεύτηκαν στην Βενετία μέσω πληρεξούσιου όταν η Αικατερίνη ήταν 14 ετών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έφτασε στην Κύπρο και παντρεύτηκε αυτή τη φορά αυτοπροσώπως τον Ιάκωβο στην Αμμόχωστο.

Όμως ο Ιάκωβος πέθανε σύντομα μετά από μια αιφνίδια ασθένεια, με την Αικατερίνη να είναι έγκυος. Στην διαθήκη του είχε γράψει ότι εκείνη θα γινόταν αντιβασιλέας μέχρι να ενηλικιωθεί ο γιος τους. Όταν όμως ο γιός τους πέθανε πριν τα πρώτα του γενέθλια, έγινε βασίλισσα της Κύπρου.

Ωστόσο, το βασίλειο είχε ήδη αρχίσει να παρακμάζει και ήταν υποτελές σε φόρους στο κράτος των Μαμελούκων. Όλα τα 15 χρόνια που βασίλεψε η Αικατερίνη, το βασίλειο ελεγχόταν από Βενετούς εμπόρους, κάτι που την ανάγκασε να παραιτηθεί στις 14 Μαρτίου του 1489 και να πουλήσει το νησί στην Βενετική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με αναφορές, όταν έφυγε από την Λευκωσία πάνω στο άλογό της για να πάει στην Αμμόχωστο, δεν σταμάτησε να κλαίει. Το ίδιο έκανε και ο κόσμος.

Το τελευταίο Σταυροφορικό Κράτος, η Κύπρος, έγινε αποικία της Βενετίας, Σαν αποζημίωση, η Αικατερίνη κράτησε τον τίτλο της βασίλισσας και έγινε Κυρία του Άσολο, μιας επαρχίας στην Ιταλία. Πέθανε σε ηλικία 56 ετών στη Βενετία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Πώς οι νέοι στη Νότια Κορέα αγοράζουν... χωρίς να πληρώνουν και το ίντερνετ διχάζεται

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Προσθέτουν προϊόντα στο καλάθι, κάνουν παραγγελία και δεν πληρώνουν ποτέ

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Το λάθος που τον τελείωσε: Η επιστολή που πρόδωσε έναν μυστικό δολοφόνο δεκαετιών

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Πώς ο Ρόμπερτ Ντερστ αποκάλυψε μόνος του τα εγκλήματά το

Το εκπληκτικό διαμέρισμα του Jon Bon Jovi

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο ροκ σταρ πουλάει το διαμέρισμα του στο Γκρίνουιτς Βίλατζ για 22 εκατομμύρια δολάρια

Ο καύσωνας που γέμισε τα νεκροταφεία της Ελλάδος

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Όσοι το έζησαν παραλύουν και μόνο στην ανάμνηση

Gia, το πιο αισθησιακό μοντέλο της showbiz που πέθανε άδοξα

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Η σύντομη και ταραχώδης ζωή της - Πέθανε από AIDS

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left Χτες
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left Χτες
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

E-Daily 3.Left Χτες
Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο του θανάτου του Matthew Perry