E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πανέμορφο πορτογαλικό χωριό με την εξωφρενική χριστιανική παράδοση

Η ενορία του Vale de Salgueiro της Mirandela διατηρεί ένα ιδιόμορφο έθιμο

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 9/3/2024 | 00:22

Το πανέμορφο πορτογαλικό χωριό με την εξωφρενική χριστιανική παράδοση
Unsplash

Το γραφικό και πανέμορφο χωριό Vale do Salgueiro γιορτάζει κάθε χρόνο μια χριστιανική γιορτή διοργανώνοντας μια πομπή με μουσική, κρασί και ... τσιγάρα για τα παιδιά (!).

Φωλιασμένο ανάμεσα στους κυματοειδείς λόφους και τα καταπράσινα τοπία της Πορτογαλίας, βρίσκεται ένα χωριό που φαίνεται να υπάρχει σε ένα δικό του βασίλειο – το Vale do Salgueiro.

Ενώ η χώρα φημίζεται για τις ζωντανές πόλεις, τα ιστορικά ορόσημα και τη μαγευτική παράκτια θέα που κόβει την ανάσα, αυτό το μικροσκοπικό χωριό ξεχωρίζει για την αινιγματική γοητεία και τις μοναδικές παραδόσεις του. Με έναν πληθυσμό που μόλις αγγίζει τα δύο ψηφία, το Vale do Salgueiro μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά η φήμη του ξεπερνά τις μέτριες διαστάσεις του.

Το να μπαίνεις στο Vale do Salgueiro είναι σαν να μπαίνεις σε μια περασμένη εποχή, όπου ο χρόνος κινείται με χαλαρό ρυθμό και ο ρυθμός της ζωής υπαγορεύεται από πανάρχαια έθιμα. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Πορτογαλίας, στην περιοχή Trás-os-Montes e Alto Douro, αυτό το απομακρυσμένο χωριό αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες με τη γραφική του απλότητα και μια αίσθηση γαλήνης που διαπερνά τα πλακόστρωτα δρομάκια του.

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει το Vale do Salgueiro είναι ο ετήσιος εορτασμός των Θεοφανείων, γνωστός τοπικά ως "Festa dos Rapazes" ή  αλλιώς, η γιορτή των αγοριών. Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος αποχαιρετά την εορταστική περίοδο, οι χωρικοί του Vale do Salgueiro προετοιμάζονται για αυτό το εξαιρετικό γεγονός με μεγάλη ανυπομονησία και θέρμη.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών αυτών, τα παιδιά -ανεξαρτήτως ηλικίας- έχουν το ελεύθερο να καπνίζουν τσιγάρα. «Μόνο όσοι ζουν και μεγαλώνουν εδώ μπορούν πραγματικά να καταλάβουν το νόημα αυτής της παράδοσης», δήλωσε πριν μερικά χρόνια ο πρόεδρος της ενορίας του χωριού, Κάρλος Καντάβες.

white and blue concrete building

Εξήγησε ότι η 10χρονη κόρη του Λουίζα πιθανότατα θα κάπνιζε δύο με τρία πακέτα τσιγάρα κατά τη διάρκεια των ημερών του εορτασμού, αριθμός που δεν ήταν ασυνήθιστος στην πόλη. «Δε ζητάω από τους ανθρώπους να καταλάβουν, δεν είναι εύκολο να το κάνουμε, κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι δεν είμαστε καλοί», είπε, δείχνοντας μια φωτογραφία στην οποία μια ομάδα παιδιών κρατούσε περήφανα τσιγάρα.

Το χωριό Vale de Salgueiro επιτρέπει την πρακτική κάθε χρόνο, προκαλώντας κατακραυγή από τους ξένους. Οι ντόπιοι λένε ότι η πρακτική είναι παλιά, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος τι συμβολίζει ή γιατί οι γονείς αγοράζουν τα πακέτα τσιγάρα για τα παιδιά τους και τα ενθαρρύνουν να λάβουν μέρος στη γιορτή. 

Η νόμιμη ηλικία για την αγορά καπνού στην Πορτογαλία είναι τα 18, αλλά τίποτα δεν απαγορεύει στους γονείς να δίνουν τσιγάρα στα παιδιά και οι πορτογαλικές αρχές δεν παρεμβαίνουν για να σταματήσουν την πρακτική.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind 27.04.2024
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind 27.04.2024
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!