E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η αποτύπωση των 57 θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη σε ένα πανό 102 μ. στη Θεσσαλονίκη

Η δράση έγινε με τη χρήση της τεχνικής της κυανοτυπίας και έλαβε χώρα στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ

Δημοσίευση 3/3/2024 | 18:57

Η αποτύπωση των 57 θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη σε ένα πανό 102 μ. στη Θεσσαλονίκη

Μία αποτύπωση ανθρώπινων σωμάτων, τα οποία κρατιούνται χέρι-χέρι, δημιουργώντας μια αλυσίδα η οποία στο κέντρο της διασπάται από μία δεσμίδα λουλουδιών με ανοδική πορεία, σε ένα ειδικά προετοιμασμένο πανί 102 μέτρων, δημιούργησε με τη χρήση της τεχνικής της κυανοτυπίας, η ομάδα φωτογράφων της gallery Πινακήθη, «Tempi In Memoriam» με στόχο να μη να μην ξεχαστεί η τραγωδία στα Τέμπη.

«Ο συμβολισμός της δράσης αυτής αποτελεί έμπνευση της ομάδας. Σκεφθήκαμε να κάνουμε μία δράση για το δυστύxημα στα Τέμπη και πως αυτή η αποτύπωση των 57 σωμάτων που φύγανε, με αυτήν τη φωτογραφική τεχνική της κυανοτυπίας που αφήνει ένα αποτύπωμα ένα προς ένα, θα είναι εντυπωσιακή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φωτογράφος Στέφανος Τσακίρης.  

Στη διαδικασία δημιουργίας του έργου, συμμετείχαν περίπου 50 άτομα τα οποία με ειδική στάση τους σώματός τους άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο πανί. Η δράση έλαβε χώρα την Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ. 

Η τελική του μορφή του έργου θα εκτεθεί σε κατάλληλο χώρο, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Τσακίρης «το αποτύπωμα θα βρεθεί σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μπορέσουμε να δείχνουμε το μέγεθος αυτού του δυστυxήματος».  

Όσον αφορά το ύφασμα στο οποίο θα γίνει η χρήση της τεχνικής της κυανοτυπίας, είναι 102 μέτρα μήκος και αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως. «Θα έχουμε κάνει ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες μεγέθους 2,80 Χ 102 μέτρα.Ελπίζουμε να βοηθήσει και αυτό στον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι για να πάρουν μία δικαίωση, οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων» επεσήμανε ο κ. Τσακίρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σούπερ μάρκετ: Έρχονται ανατιμήσεις «φωτιά» μετά το Πάσχα

Οικονομία 14.04.2026
Το «ταβάνι» στις προσφορές και οι έλεγχοι της Αρχής Εποπτείας στα σούπερ μάρκετ

Ποιοι πληρώνονται άμεσα: 49 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς έως 17 Απριλίου

Οικονομία 14.04.2026
Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κεφαλονιά: Νεκρή 19χρονη σε κεντρική πλατεία στο Αργοστόλι

Ελλάδα 14.04.2026
«Γρίφος» τα αίτια θανάτου

«Στέγνωσε» το Fuel Pass, έρχονται νέες αυξήσεις

Οικονομία 14.04.2026
Μαύρη επιστροφή για τους εκδρομείς

Έκτακτα μέτρα στη Γερμανία: Μείωση φόρων στα καύσιμα και επίδομα 1.000 ευρώ στους εργαζόμενους

Κόσμος 14.04.2026
«Θα αισθανόμαστε τις συνέπειες αυτού του πολέμου για πολύ καιρό ακόμη, ακόμα και μετά τη λήξη του»

Νέες αποδοχές για 600.000 υπαλλήλους – Ο «χάρτης» μισθών από 1η Απριλίου

Οικονομία 14.04.2026
Τι αλλάζει στους μισθούς μετά τις αυξήσεις

Σοκ στην Ισπανία: Η σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ κατηγορείται για διαφθορά

Κόσμος 14.04.2026
Τριγμοί στην κυβέρνηση από τη δίωξη

Ντίζελ κάτω από 2 ευρώ: Πρόσκαιρη ανάσα στην αντλία – Τι φέρνει η εκεχειρία

Οικονομία 14.04.2026
Παραμένει η αβεβαιότητα στις αγορές

Υπερυπολογιστής της NASA προβλέπει πότε θα τελειώσει η Γη – Και είναι νωρίτερα απ’ότι πιστεύαμε

Tech + Science 14.04.2026
Το «ρολόι της Αποκάλυψη» δείχνει αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιας καταστροφής λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, πυρηνικών απειλών, κλιματικής κρίσης και εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Έρχονται εξώσεις‑εξπρές για απλήρωτα ενοίκια: Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

Ελλάδα 14.04.2026
Ανάσα για τους ιδιοκτήτες που έχουν μπλέξει με απλήρωτα ενοίκια - Ο δικηγόρος που αναλαμβάνει μια υπόθεση υποχρεούται να εκδώσει τη σχετική διαταγή μέσα σε 20 ημέρες από την ανάθεση