E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Είναι οι κουκουβάγιες τόσο σοφές όσο νομίζουμε;

Από που προέκυψε η συνωνυμία τους με τη σοφία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/3/2024 | 00:19

Σήμερα έμαθα: Είναι οι κουκουβάγιες τόσο σοφές όσο νομίζουμε;
Photo by Jesse Cason on Unsplash

Για χιλιάδες χρόνια, από τον αρχαίο ελληνικό μύθο μέχρι τη σύγχρονη λογοτεχνία και την τηλεόραση, οι άνθρωποι απεικονίζουν τις κουκουβάγιες ως συνετές και σοφές. Η έξυπνη κουκουβάγια εμφανίζεται παντού, από την Ιλιάδα μέχρι τον Γουίνι το Αρκουδάκι. Αλλά, όπως αποδεικνύεται, αν και είναι εξαιρετικές στο κυνήγι, οι κουκουβάγιες πιθανότατα δεν είναι πιο έξυπνες από πολλά άλλα πουλιά.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι πολύ χειρότερες στην επίλυση προβλημάτων από άλλα μυαλωμένα πουλιά όπως τα κοράκια και οι παπαγάλοι. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι μεγάλες γκρίζες κουκουβάγιες απέτυχαν επανειλημμένα σε ένα απλό γνωστικό τεστ (τραβώντας ένα κορδόνι για να πάρουν μια λιχουδιά) που είχε επιλυθεί με επιτυχία από πολλά άλλα είδη πτηνών. Τα κοράκια συχνά κατατάσσονται ως ένα από τα πιο έξυπνα μη ανθρώπινα είδη μαζί με τα δελφίνια και τους χιμπατζήδες.

Οι κουκουβάγιες μπορεί να μην είναι τόσο έξυπνες, αλλά αυτό δεν τις κάνει χαζές. Μελέτες έχουν βρει ότι ορισμένες κουκουβάγιες ασκούν πραγματικά μια πρωτόγονη μορφή χρήσης εργαλείων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι κουκουβάγιες που ραμφίζουν έχουν παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν κοπριά ζώων για να παρασύρουν σκαθάρια στα λαγούμια τους.

Ωστόσο, ενώ η χρήση εργαλείων από ζώα είναι πάντα εντυπωσιακή, αυτό δεν σημαίνει πραγματικά ότι οι κουκουβάγιες είναι «σοφές» για τα ανθρώπινα πρότυπα. Οι κουκουβάγιες από μόνες τους είναι εξαιρετικά ζώα. Είναι απίστευτοι κυνηγοί που έχουν εξελίξει την ακοή τους, το καμουφλάρισμα του φτερώματος και τα μοναδικά σωληνοειδή μάτια που τους βοηθούν να πιάσουν τη λεία τους.

Αλλά, αν οι κουκουβάγιες δεν είναι οι μυστηριώδεις φύλακες των μυστικών της ζωής, κρύβοντας βαθιές δεξαμενές σοφίας πίσω από τα γιγάντια κίτρινα μάτια τους, τότε γιατί τις σκεφτόμαστε τόσο συχνά με αυτόν τον τρόπο; Από πού προέρχεται αυτή η ιδέα;

Ενώ πολλοί πολιτισμοί εμπεριέχουν τις κουκουβάγιες στη μυθολογία τους, δεν βλέπουν όλες οι κοινωνίες τις κουκουβάγιες ως σοφές. Στην Ινδία, για παράδειγμα, οι κουκουβάγιες συνδέονται με τον παράνομο πλούτο και την ανοησία παρά με τη σοφία. Ο διάχυτος μύθος της σοφής κουκουβάγιας, εντωμεταξύ, πιθανότατα προήλθε από θρύλους της αρχαίας ελληνικής θεάς Αθηνάς. Η θεά της σοφίας, η Αθηνά απεικονιζόταν συχνά στην τέχνη να κρατά μια κουκουβάγια ή περιγράφεται στα λογοτεχνικά έργα ως « να έχει μάτια κουκουβάγιας» ή ακόμα και «με μορφή κουκουβάγιας».

Τα μεγάλα μάτια της κουκουβάγιας μπορεί να την οδήγησαν στο να χαρακτηριστεί ως σοφή στη λογοτεχνία. Τα εντυπωσιακά μάτια του πουλιού μπορεί να μην έχουν τις απαντήσεις στα μυστήρια του σύμπαντος, αλλά εξυπηρετούν έναν ειδικό σκοπό. Το μέγεθος τους δίνει ένα είδος νυχτερινής όρασης, επιτρέποντάς τους να εντοπίζουν μακριά θηράματα στο σκοτάδι. Αλλά τα μάτια τους δεν είναι χωρίς καθόλου ελαττώματα. Από κοντά, ο κόσμος γίνεται θολός, έτσι οι κουκουβάγιες χρησιμοποιούν τα μικρά φτερά με τρίχες στο ράμφος και τα νύχια τους για να αισθανθούν το άμεσο περιβάλλον τους.

Επειδή τα μάτια τους είναι σωληνοειδή αντί για σφαιρικά (που σημαίνει ότι εκτείνονται βαθιά στο κεφάλι τους) οι κουκουβάγιες δεν μπορούν να έχουν καλή περιφερειακή όραση. Αντίθετα, πρέπει να κινήσουν ολόκληρο το κεφάλι τους για να κοιτάξουν τριγύρω.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08