E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

8+1 ελληνικές ταινίες που καθόρισαν την πολιτιστική μας κουλτούρα και τις γνωρίζουν παγκοσμίως

Από τα εμβληματικά έργα του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τις διεθνώς πλέον αναγνωρισμένες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 1/3/2024 | 11:11

8+1 ελληνικές ταινίες που καθόρισαν την πολιτιστική μας κουλτούρα και τις γνωρίζουν παγκοσμίως
collage

Από τα εμβληματικά έργα του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τις διεθνώς πλέον αναγνωρισμένες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, ο ελληνικός κινηματογράφος προσφέρει ένα ποικίλο φάσμα αφήγησης που αντανακλά την πολυπλοκότητα του πολιτισμού του έθνους. Διαλέξαμε 10 ελληνικές ταινίες που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στο παγκόσμιο κινηματογραφικό τοπίο.

"Ζορμπάς" (1964):

Σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, το Zorba the Greek είναι ένα κινηματογραφικό κλασικό που μυεί στους θεατές τον πληθωρικό Ζορμπά, τον οποίο υποδύεται ο Anthony Quinn.

"Ποτέ την Κυριακή" (1960):

Το «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν είναι μια γιορτή της ελληνικής κουλτούρας και του ακατανίκητου πνεύματος της Ίλιας έναν ρόλο τον οποίο υποδύεται η Μελίνα Μερκούρη. Η ταινία όχι μόνο προσφέρει μια γοητευτική αφήγηση, αλλά λειτουργεί και ως πολιτιστικός amassador για την Ελλάδα, προβάλλοντας τους ζωντανούς δρόμους της Αθήνας και τους συγκλονιστικούς ήχους της ελληνικής μουσικής.

"Κυνόδοντας" (2009):

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι γνωστός για τη μοναδική και συχνά σουρεαλιστική αφήγηση του και αυτή η ταινία σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτό το ψυχολογικό δράμα εξερευνά τις συνέπειες ενός υπερπροστατευτικού πατέρα που απομονώνει τα παιδιά του από τον έξω κόσμο, οδηγώντας σε παράξενες συνέπειες και μια στοιχειωμένη εξέταση των κοινωνικών κανόνων.

"O Θίασος" (1975):

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, δεξιοτέχνης του ποιητικού κινηματογράφου, σκηνοθέτησε αυτή την επική ταινία που εκτείνεται από τη δεκαετία του 1930 έως τη μεταπολεμική εποχή. Ο Θίασος υφαίνει μια περίπλοκη ταπετσαρία της ελληνικής ιστορίας, πολιτικής και πολιτισμού, χρησιμοποιώντας το ταξίδι ενός θεατρικού θιάσου ως μεταφορά για το ταραχώδες παρελθόν του έθνους.

"Πολίτικη Κουζίνα" (2003):

Η Πολίτικη Κουζίνα ή αλλιώς το A Touch of Spice του Τάσου Μπουλμέτη είναι μια συγκινητική και νοσταλγική ιστορία ενός νεαρού Έλληνα που μεγαλώνει στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα επιστρέφει στην πατρίδα του. Η ταινία συνδυάζει επιδέξια στοιχεία δράματος, ρομαντισμού και γαστρονομικής απόλαυσης, προσφέροντας μια γευστική εξερεύνηση της ταυτότητας και του σπιτιού.

"Attenberg" (2010):

Σε σκηνοθεσία Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, το Attenberg είναι μια ταινία ενηλικίωσης που αψηφά τις παραδοσιακές συμβάσεις αφήγησης. Η ταινία εξερευνά τις εκκεντρικότητες της πρωταγωνίστριας της, Μαρίνας, και τις αντισυμβατικές σχέσεις της, προσφέροντας μια κινηματογραφική εμπειρία που προκαλεί σκέψη.

"Μια αιωνιότητα και μια μέρα" (1998):

Η βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα ταινία του Αγγελόπουλου ακολουθεί έναν άρρωστο σχεδόν ετοιμοθάνατο συγγραφέα που ξεκινά ένα οδυνηρό ταξίδι για να επανασυνδεθεί με το παρελθόν του. Η ταινία είναι ένας διάλογος με τη ζωή, τη μνήμη και το πέρασμα του χρόνου, προβάλλοντας τη μαεστρία του Αγγελόπουλου στην αφήγηση.

"Ο Αστακός" (2015):

Ο Γιώργος Λάνθιμος κάνει άλλη μια εμφάνιση σε αυτή τη λίστα με τον Αστακό μια σκοτεινή κωμική εξερεύνηση της αγάπης και των κοινωνικών προσδοκιών. Τοποθετημένο σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου οι άγαμοι πρέπει να βρουν σύντροφο μέσα σε 45 ημέρες ή να μεταμορφωθούν σε ζώα, η ταινία είναι ένα σατιρικό και σουρεαλιστικό σχόλιο στις σύγχρονες σχέσεις.

"Μικρά Αγγλία" (2013):

Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη είναι ένα δράμα εποχής που διαδραματίζεται στο νησί της Άνδρου τη δεκαετία του 1930. Η ταινία εξερευνά θέματα αγάπης, προδοσίας και κοινωνικών προσδοκιών, παρέχοντας μια μαγευτική ματιά στη ζωή δύο αδερφών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε μια συντηρητική κοινωνία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Paper 27.04.2024
Τα Αρλεκιν μας αποχαιρετούν: H ιστορία των πιο πετυχημένων βιβλίων περιπτέρου

The Bear: Η σειρά που οφείλεις στον εαυτό σου να ξεκινήσεις

TV Σειρές 27.04.2024
Ανάγκασε εκατομμύρια τηλεθεατές να κολλήσουν μαζί της

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Προχτές
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την