E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κρίσιμη δίκη στο Εκλογοδικείο: Εξετάζεται η νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών στη Βουλή

Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία και θα έχει πολιτικό αντίκτυπο

Δημοσίευση 28/2/2024 | 19:03

Κρίσιμη δίκη στο Εκλογοδικείο: Εξετάζεται η νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών στη Βουλή

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των προσφυγών, το κόμμα των Σπαρτιατών εισήλθε στη Βουλή, παραβιάζοντας την εκλογική νομοθεσία και πλήττοντας το κύρος των εκλογών

Μία σημαντική δίκη, που σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία και θα έχει πολιτικό αντίκτυπο, διεξήχθη το μεσημέρι της Τετάρτης (28/2) στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, Εκλογοδικείο, ενώπιον του οποίου συζητήθηκαν προσφυγές για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν παρών ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλειος Στίγκας, ο οποίος τοποθετήθηκε ενώπιον των ανώτατων δικαστών επιχειρώντας να αντικρούσει το επιχείρημα, ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες βρίσκεται ο έγκλειστος Ηλία Κασιδιάρης, ο οποίος με βάση την πρωτόδικη απόφαση της δικαιοσύνης εκτίει την ποινή του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

«Η κρίσιμη έννοια είναι το κύρος της εκλογικής διαδικασίας, που το δικαστήριό σας είναι αποκλειστικά αρμόδιο να εξετάσει ως θεματοφύλακας του κύρους των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά ο συνταγματολόγος, Κώστας Μποτόπουλος, συμπληρώνοντας πως τρώθηκε το κύρος των εκλογών

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των προσφυγών, το κόμμα των Σπαρτιατών εισήλθε στη Βουλή, παραβιάζοντας την εκλογική νομοθεσία και πλήττοντας το κύρος των εκλογών.

Ο επικεφαλής των Σπαρτιατών ισχυρίστηκε, ότι δεν είναι αχυράνθρωποι του Κασιδιάρη, όπως το ίδιο έπραξαν και άλλοι δύο βουλευτές τού εν λόγω κόμματος που ήταν παρόντες.

«Έχει πληγεί το κύρος των εκλογών»

Ωστόσο, οι δικηγόροι, που υποστήριξαν τις προσφυγές, έκαναν εκτενή αναφορά στις παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, υποστήριξαν ότι έχει πληγεί το κύρος των εκλογών με τη συμμετοχή των Σπαρτιατών και με την εν συνεχεία εκλογή τους και προς τούτο επικαλέστηκαν και την ποινική έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με κλήσεις όλων των βουλευτών του κόμματος σε εξηγήσεις για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος επισήμανε ότι η υπόθεση αυτή σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία, όποια και αν είναι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, ζητείται ουσιαστικά ο παραμερισμός ενός κόμματος, διευκρινίζοντας ότι οι εντολείς δεν στρέφονται προσωπικά κατά των βουλευτών.

Μποτόπουλος: Η κρίσιμη έννοια είναι το κύρος της εκλογικής διαδικασίας

Ο Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε ότι η ένσταση στηρίζεται στο Σύνταγμα και τις διατάξεις του για το κύρος των εκλογών και τη θεμελιώδη διάταξη που εξειδικεύει το κύρος της εκλογικής διαδικασίας.

«Η κρίσιμη έννοια είναι το κύρος της εκλογικής διαδικασίας, που το δικαστήριό σας είναι αποκλειστικά αρμόδιο να εξετάσει ως θεματοφύλακας του κύρους των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως τρώθηκε το κύρος των εκλογών. Επιπλέον, επικαλέστηκε και το έγγραφο της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, προς τη Βουλή, για την άρση της ασυλίας των βουλευτών των Σπαρτιατών, στο οποίο ευθέως κάνει λόγο για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα του τρόπου κατανομής των εδρών, ο κ. Μποτόπουλος υποστήριξε ότι ο προσφορότερος τρόπος αναπλήρωσης των βουλευτών τών «Σπαρτιατών», εφόσον, για τους παραπάνω λόγους, εκπέσουν, είναι η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος, που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγγρού: Ανοιξε τρύπα στη μεσαία λωρίδα στο ρεύμα προς παραλία – Νερά πετάγονται από τον δρόμο

Ελλάδα 18.02.2026
Η καθίζηση έγινε λίγο μετά το ύψος του Νέου Κόσμου

Συγκλονίζει η σύζυγος του Λάνθιμου, Αριάν Λαμπέτ: «Έχω υποστεί δύο βιασμούς στην εφηβεία μου»

Κόσμος 18.02.2026
Η βραβευμένη ηθοποιός και σκηνοθέτις μίλησε ανοιχτά για τους βιασμούς και τις σeξουαλικές παρενοχλήσεις που έχει υποστεί

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός ασθενοφόρου που οδηγούσε μεθυσμένος

Ελλάδα 18.02.2026
Πρόκειται για 41χρονο, ο οποίος οδηγούσε ασθενοφόρο ιδιωτικής εταιρείας

Δημογραφικό: Οι 4 περιοχές της Ελλάδας που «σβήνουν»

Ελλάδα 18.02.2026
Στα όρια της επιβίωσης 4 περιοχές της χώρας που είδαν δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού τους - 1,26 παιδιά ανά γυναίκα στην Ελλάδα, που έχει την 7η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ

Τόμι Λι Τζόουνς: Αποκαλύφθηκε η αιτία θανάτου της κόρης του που είχε βρεθεί νεκρή σε πολυτελές ξενοδοχείο

Κόσμος 18.02.2026
Η Βικτόρια Τζόουνς είχε εντοπιστεί νεκρή τον Ιανουάριο στο Σαν Φρανσίσκο

Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρή 38χρονη μητέρα τριών παιδιών ‑ Είχε γεννήσει πριν 20 ημέρες

Ελλάδα 18.02.2026
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η Κωνσταντίνα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Έναν μήνα κάτω από τα νερά η Πάτμος: Σε παύση το έργο διευθέτησης ομβρίων, δείτε εικόνες

Ελλάδα 18.02.2026
Κενό στη μελέτη ως προς τη στάθμη της θάλασσας και την υψομετρική διαφορά -Σε απόγνωση οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες για την κατάσταση στο νησί

Αστυπάλαια: Ψαράς πάλεψε με τα κύματα και τα 10 μποφόρ για να σώσει το καΐκι του

Ελλάδα 18.02.2026
Ο 37χρονος ψαράς πάλεψε για να αποτρέψει την βύθιση του καϊκιού του το οποίο ανήκει στην οικογένειά του εδώ και τρεις γενιές

Μαχαίρωσαν και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 54χρονο Αμερικανό σε ενέδρα στην Ταϊλάνδη

Κόσμος 18.02.2026
Προσπάθησε να πείσει 24χρονη να είναι ξανά ζευγάρι

Ηδονοβλεψίας κατέγραφε στα ντους παίκτριες γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου στην Αυστρία με κρυφές κάμερες

Κόσμος 18.02.2026
«Είναι σαν να μας τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια μας», δηλώνει αθλήτρια της Αλταχ, μετά την αποκάλυψη ότι ένας άνδρας είχε εγκαταστήσει κρυφές κάμερες στα αποδυτήρια και κατέγραφε τις αθλήτριες