E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα καρφιά του Γιώργου Κόφτη για τα Τέμπη είναι ένα ανατριχιαστικό έργο που τα λέει όλα

Το μνημείο «58 καρφιά στα Τέμπη» βρίσκεται στο σημείο του δυστυχήματος

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 28/2/2024 | 10:11

Τα καρφιά του Γιώργου Κόφτη για τα Τέμπη είναι ένα ανατριχιαστικό έργο που τα λέει όλα
@giorgos_koftis_

"Πλέον η Ελλάδα έχει στην καρδιά της μια ανοιχτή πληγή. Με τα καρφιά μέσα στην καρδιά της καρφωμενα"

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Κόφτης, συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία με την εικαστική του εγκατάσταση που δημιούργησε μαζί με μια ομάδα φίλων προς τιμήν των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Το έργο "58 καρφιά στα Τέμπη".  βρίσκεται 500 μέτρα νοτιότερα από το σημείο του τραγικού συμβάντος της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Αυτά τα καρφιά είναι τα καρφιά που υπάρχουν πλέον στον πυρήνα της νεότερης ιστορίας μας.

"Καταρχάς θέλουμε να πούμε στα παιδιά και στους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών πως δεν υπάρχει κανείς που δεν θυμάται . Δεν σας ξέχασε κανείς. Είμαστε εδώ καθημερινά και θέλουμε να δηλώσουμε την στήριξή μας και την αλληλεγγύη μας σε σας και στους οικείους σας. Το έργο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων σε εσάς και τους τραυματίες που ζούνε ακόμα με το τραύμα. Πανω απ' όλα ευχόμαστε ο Θεός να σας δίνει δύναμη, να γίνετε καλά και να μπορέσετε κάποια στιγμή απλά να αντέχετε την κάθε μέρα λίγο ευκολότερα" ανέφερε σε δημοσίευσή του.

"Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι με καρδιές καθάριες γεμάτες αγάπη και υποστήριξη και είμαστε βέβαιοι πως εκφράζονται μαζι με μας χιλιάδες. Δεν αποδεχόμαστε την σιωπή, δεν είμαστε οι κυνικοί και χυδαίοι όπως με μανία προσπαθούν να διαμορφώσουν την αυτοεικόνα μας τα media αλλά άνθρωποι απλοί με πολύ πιο υγιή αντανακλαστικά από τον διάχυτο κυνισμό που επικρατεί".

Το έργο αυτό πέρα από την λύπη και τον θυμό εκφράζει και μια διάθεση αυτοκριτικής.Είναι δυστυχώς αλήθεια και νιώθουμε πως σε αυτό το έγκλημα είμαστε συνυπεύθυνοι και συνένοχοι σε έναν βαθμό οι πάντες.

Κάθε φορά που κάναμε τα στραβά μάτια, είτε σε λαμογιες, είτε σε ρουσφέτια,είτε σε ανομία και σε παράβαση καθηκόντων είτε σε υπέρβαση καθηκόντων θρεψαμε αυτό το κτήνος. Τώρα πια, πληρώνουμε πολύ ακριβά όλην αυτήν την ολιγωρία και την ανοχή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας έκανε τόσο δειλούς και ευθυνόφοβους αλλά αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να αλλάξουμε όλοι και όλες άμεσα. Αν θέλουμε κάποια στιγμή να αποτινάξουμε αυτά τα κατεστημένα από επάνω μας και να νιώσουμε έστω και λίγο ασφαλείς στη χώρα μας".

"Γύρω μας έχουμε έναν λαό πληγωμένο. Ενωμένο να ζητά τα αυτονόητα και οι τηλεοπτικές συχνότητες εκπέμπουν λάσπες και διχασμό. Καμία θυσία δεν έγινε εκεί. Ένα μεγάλο τραύμα που θέλουμε να επουλωθεί. Δεν σας ξέχασε κανείς. Ο κόσμος θέλει δικαίωση, για τα αδικοχαμένα παιδιά, για τις μαναδες και τους πατεράδες, τα παιδιά και τα αδέρφια που μείναν πίσω" λέει.

Βρες τον καλλιτέχνη στα social media

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγωνιά, άλκες και ατελείωτο χιόνι: Πώς είναι πραγματικά, να ζεις στο νορβηγικό... πουθενά

Stories 13.12.2025
Γιατί όλο και περισσότεροι μετακομίζουν στη Νορβηγία

Ηρθε από την Αιθιοπία, βρήκε ρίζες στην Ελλάδα: Η Séblé φτιάχνει τον δικό της κόσμο γεμάτο φως

Πρόσωπα 13.12.2025
Η Séblé μιλά για την πατρίδα, την υιοθεσία και το πώς έμαθε να αγαπά τον εαυτό της χωρίς “πρέπει”

Σε ποια χώρα τρως πρόστιμο αν οδηγείς μόνος

Νέα Εποχή 13.12.2025
Νέες ρυθμίσεις σε Ευρώπη και Αμερική για το περιβάλλον και καλύτερη καθημερινότητα

Γιατί χτίζουν ξύλινα σπίτια στις ΗΠΑ;

Stories 13.12.2025
Μια ξύλινη κληρονομιά

Η πιο πετυχημένη συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων είχε μια κακή σχέση με... το σeξ

Πρόσωπα 13.12.2025
Μέχρι και τα 98 της χρόνια, έγραψε 723 μυθιστορήματα (κυρίως ρομαντικά), τα οποία πούλησαν περισσότερα από 750 εκατομμύρια αντίτυπα μαζί.

Πότε μπήκαν οι υπολογιστές στα σπίτια των ανθρώπων; Η περίπτωση της Ελλάδας

Stories 13.12.2025
Πότε έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας της Ελλάδας

5 μέρη του κόσμου που δεν θα δούμε ποτέ

Stories 13.12.2025
Η πρόσβαση απαγορεύεται, δεν προτείνεται ή είναι ακριβή

Γιατί γιορτάζουν σήμερα Κέρκυρα και Πειραιάς

Ιστορικά Χτες
Ο Αγιος Σπυρίδων αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης

Η πόλη όπου το εισιτήριο του λεωφορείου το «πληρώνεις» … με 20 καθίσματα!

Νέα Εποχή Χτες
Μια πρωτοποριακή ιδέα που συνδυάζει άσκηση, τεχνολογία και δωρεάν μετακίνηση ...και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες

Το TIME άλλαξε τους κανόνες: Δες ποιον διάλεξε φέτος για «Πρόσωπο της Χρονιάς»

Stories Χτες
Η πιο ανατρεπτική επιλογή του TIME μέχρι σήμερα – όχι, δεν είναι άτομο.

Μπορεί η έρημος Σαχάρα να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη;

Stories Χτες
Μια αχαρτογράφητη ενεργειακή «φλέβα χρυσού»