E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΟΔΥ: Σε έξαρση η σύφιλη και η γονόρροια

Τα ανησυχητικά στοιχεία

Δημοσίευση 27/2/2024 | 16:43

ΕΟΔΥ: Σε έξαρση η σύφιλη και η γονόρροια

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, τα Σeξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), όπως η σύφιλη και η γονόρροια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία, καθώς μπορεί να έχουν μείζονες επιπτώσεις τόσο στην γενικότερη υγεία των ατόμων, όσο και στην αναπαραγωγική, σeξουαλική και ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι καθημερινά μολύνονται με κάποιο ΣΜΝ περί το 1 εκατομμύριο άτομα, τα οποία είναι ασυμπτωματικά στην πλειονότητά τους. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδηλώσει έρπητα γεννητικών οργάνων, ενώ η λοίμωξη από HPV συνδέεται με πάνω από 311.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ετησίως.

Περισσότερα από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα μεταδίδονται σeξουαλικά (κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή) και κάποια μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, της γέννησης ή του θηλασμού. Στα 4 συχνότερα ΣΜΝ συγκαταλέγονται η γονόρροια, η σύφιλη και οι λοιμώξεις από χλαμύδια και τριχομονάδα, για τα οποία υπάρχει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και μπορούν να θεραπευτούν πλήρως.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των ΣΜΝ τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην χώρα μας. Με βάση δεδομένα του CDC στις ΗΠΑ το χρονικό διάστημα 2017 – 2021 παρατηρήθηκε αύξηση συνολικά στα ΣΜΝ της τάξης του 7%. Ειδικότερα, τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 28,6% και τα κρούσματα γονόρροιας κατά 4,6%, κατά τη διετία 2020-2021. Ανάλογα είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αντίστοιχες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για το 2021, βάσει των οποίων παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης και γονόρροιας, της τάξης των 7 και 13.7 νέων διαγνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού, αντίστοιχα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται από τις Ετήσιες Επιδημιολογικές Εκθέσεις του Τμήματος ΣΜΝ του ΕΟΔΥ, στο χρονικό διάστημα 2020-2022, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 113,36% για τα κρούσματα πρώιμης σύφιλης και της τάξης του 120,73% για τα κρούσματα γονόρροιας.

Συγκεκριμένα, το έτος 2022, καταγράφηκαν 8,26 νέες διαγνώσεις σύφιλης ανά 100.000 πληθυσμού και 3,45 νέες διαγνώσεις γονόρροιας ανά 100.000 πληθυσμού.
Όσον αφορά τη σύφιλη, το 93,04% των κρουσμάτων ήταν άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 – 64 ετών και σε ποσοστό 72,16% ο τρόπος μετάδοσης αφορούσε σeξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες

Για την γονόρροια, το 95,86% των κρουσμάτων ήταν επίσης άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 – 44 ετών, ενώ ο τρόπος μετάδοσης φαίνεται να μοιράστηκε ανάμεσα στις σeξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες (47,24%) και με γυναίκες (46,41%).
Η σύφιλη και η γονόρροια αποτελούν αξιόπιστους δείκτες της τάσης και των υπόλοιπων ΣΜΝ, καθώς και των σeξουαλικών συμπεριφορών του πληθυσμού.

Φαίνεται, επομένως, πως οι σeξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου πολλαπλασιάζονται και αφορούν όλο και ευρύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Αυτό καθιστά τα ΣΜΝ προτεραιότητα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και επιτακτική την ανάγκη για έλεγχο της διασποράς και πρόληψη της μετάδοσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιερέας έπεσε από σκεπή ναού στη Λάρισα, νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Φέρει κατάγματα στον αυχένα, στη θωρακική περιοχή και στα άκρα του

Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε λίμνη αίματος στα Χανιά, δίπλα του βρέθηκε κουζινομάχαιρο

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο ιατροδικαστής απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Γυναικοκτονία στη Δράμα: «Δεν ήθελε να τη βλέπει ευτυχισμένη »

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο ψυχολόγος της είχε πει να αλλάξει κλειδαριά στο σπίτι

Αγρια επίθεση στην Τουρκία: Του έστησε ενέδρα και τον πυροβόλησε τρεις φορές ενώ κουβαλούσε τούρτα γενεθλίων

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Δράστης και θύμα φέρονται να είχαν προσωπικές διαφορές - Αυτόπτης μάρτυρας στην επίθεση η σύζυγος του άνδρα που τραυματίστηκε βαρύτατα από τους πυροβολισμούς

«Επιτέθηκαν στην κόρη μου επειδή κάνει tae kwon do» λέει η μητέρα μαθήτριας για τη συμπλοκή έξω από σχολείο στην Εύβοια

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Υποστηρίζει ότι η ανήλικη στοχοποιήθηκε από συμμαθητές της και ότι είχαν προηγηθεί άλλα δύο επεισόδια – «Όταν είδα τα βίντεο, έπαθα απανωτά σοκ», αναφέρει

Αισιοδοξία για τη Χάλκη μετά τη συνάντηση Βαρθολομαίου ‑ Ερντογάν

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Στο τραπέζι η συζήτηση και για τα δικαιώματα της ελληνικής ομογένειας στην Τουρκία

«Mπάλα φωτιάς»: Εκτυφλωτικό μετέωρο έσκισε τον ουρανό σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Το σπάνιο φαινόμενο έγινε ορατό από εκατοντάδες πολίτες, αφήνοντας γαλαζοπράσινη λάμψη στον ουρανό, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι επρόκειτο για εξαιρετικά φωτεινό μετέωρο.

Σπάνια εμφάνιση πέντε φαλαινών φυσητήρων ανοιχτά της Λευκάδας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Στο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά διακρίνονται να κινούνται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους

Σε λειτουργία η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών PosoKanei

Οικονομία 17.06.2026
Εκκίνηση με 8.598 κωδικούς προϊόντων στην πλατφόρμα

Αλλάζει ο καιρός: Έρχονται μπόρες σε αρκετές περιοχές – Ενισχύονται τα μελτέμια στο Αιγαίο

Καιρός 17.06.2026
Γενικά άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας. Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Μουντιάλ 2026: Η Νορβηγία διέλυσε το Ιράκ με 4‑1 – MVP ο Χάαλαντ

Αθλητικά Νέα 17.06.2026
Ανετη νίκη για τους Σκανδιναβούς με πρωταγωνιστή τον Νορβηγό σούπερ σταρ