E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΟΔΥ: Σε έξαρση η σύφιλη και η γονόρροια

Τα ανησυχητικά στοιχεία

Δημοσίευση 27/2/2024 | 16:43

ΕΟΔΥ: Σε έξαρση η σύφιλη και η γονόρροια

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, τα Σeξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), όπως η σύφιλη και η γονόρροια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία, καθώς μπορεί να έχουν μείζονες επιπτώσεις τόσο στην γενικότερη υγεία των ατόμων, όσο και στην αναπαραγωγική, σeξουαλική και ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι καθημερινά μολύνονται με κάποιο ΣΜΝ περί το 1 εκατομμύριο άτομα, τα οποία είναι ασυμπτωματικά στην πλειονότητά τους. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδηλώσει έρπητα γεννητικών οργάνων, ενώ η λοίμωξη από HPV συνδέεται με πάνω από 311.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ετησίως.

Περισσότερα από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα μεταδίδονται σeξουαλικά (κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή) και κάποια μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, της γέννησης ή του θηλασμού. Στα 4 συχνότερα ΣΜΝ συγκαταλέγονται η γονόρροια, η σύφιλη και οι λοιμώξεις από χλαμύδια και τριχομονάδα, για τα οποία υπάρχει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και μπορούν να θεραπευτούν πλήρως.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των ΣΜΝ τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην χώρα μας. Με βάση δεδομένα του CDC στις ΗΠΑ το χρονικό διάστημα 2017 – 2021 παρατηρήθηκε αύξηση συνολικά στα ΣΜΝ της τάξης του 7%. Ειδικότερα, τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 28,6% και τα κρούσματα γονόρροιας κατά 4,6%, κατά τη διετία 2020-2021. Ανάλογα είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αντίστοιχες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για το 2021, βάσει των οποίων παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης και γονόρροιας, της τάξης των 7 και 13.7 νέων διαγνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού, αντίστοιχα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται από τις Ετήσιες Επιδημιολογικές Εκθέσεις του Τμήματος ΣΜΝ του ΕΟΔΥ, στο χρονικό διάστημα 2020-2022, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 113,36% για τα κρούσματα πρώιμης σύφιλης και της τάξης του 120,73% για τα κρούσματα γονόρροιας.

Συγκεκριμένα, το έτος 2022, καταγράφηκαν 8,26 νέες διαγνώσεις σύφιλης ανά 100.000 πληθυσμού και 3,45 νέες διαγνώσεις γονόρροιας ανά 100.000 πληθυσμού.
Όσον αφορά τη σύφιλη, το 93,04% των κρουσμάτων ήταν άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 – 64 ετών και σε ποσοστό 72,16% ο τρόπος μετάδοσης αφορούσε σeξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες

Για την γονόρροια, το 95,86% των κρουσμάτων ήταν επίσης άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 – 44 ετών, ενώ ο τρόπος μετάδοσης φαίνεται να μοιράστηκε ανάμεσα στις σeξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες (47,24%) και με γυναίκες (46,41%).
Η σύφιλη και η γονόρροια αποτελούν αξιόπιστους δείκτες της τάσης και των υπόλοιπων ΣΜΝ, καθώς και των σeξουαλικών συμπεριφορών του πληθυσμού.

Φαίνεται, επομένως, πως οι σeξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου πολλαπλασιάζονται και αφορούν όλο και ευρύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Αυτό καθιστά τα ΣΜΝ προτεραιότητα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και επιτακτική την ανάγκη για έλεγχο της διασποράς και πρόληψη της μετάδοσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Ουτρέχτης, πληροφορίες για τραυματίες

Κόσμος 15.01.2026
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί, άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 10, δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση βρίσκονται - Αγνωστα για την ώρα τα αίτια

Σέρρες: Παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του 15χρονου ο δικηγόρος του Μανώλης Βονικάκης

Ελλάδα 15.01.2026
Τα νέα δεδομένα καθιστούν ανέφικτη τη συνεργασία μας

Με κόκκινο μάτι ο Μακρόν στην επιθεώρηση του στρατεύματος

Κόσμος 15.01.2026
Πείτε ότι είναι το «Eye of the Tiger», αστειεύτηκε

Αλεξ Τεϊσέιρα: Μεταγραφή επιπέδου Champions League για τον Πανσερραϊκό

Αθλητικά Νέα 15.01.2026
Ο 36χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός έπαιξε 44 φορές με την Σαχτάρ στο Champions League ενώ η μεταγραφή του σε ομάδα της Κίνας έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ

Έφυγε από τη ζωή στα 51 του, πρώην μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ και του Αρη

Αθλητικά Νέα 15.01.2026
Εκτός από την Ένωση και τους Θεσσαλονικείς έχει αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και με τις φανέλες της Ολύμπιας Λάρισας και Ολύμπιας Πάτρας

Έφηβοι στη Βρετανία παγίδεψαν παιδόφιλο και τον χτυπούσαν μέχρι θανάτου με μπουκάλι και πέτρες, δείτε βίντεο

Κόσμος 15.01.2026
Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε το βίντεο που δείχνει τους ανήλικους να χτυπούν τον 49χρονο με ένα γυάλινο μπουκάλι στο κεφάλι

Ο άγριος τσακωμός του πρώην δήμαρχου της Νέας Υόρκης με γυναίκα στο αεροδρόμιο

Κόσμος 15.01.2026
«Αντε γα@@σου» απάντησε στις προκλήσεις της

Χαλκίδα: Πέθανε 13χρονη μαθήτρια από γρίπη

Ελλάδα 15.01.2026
Η ανήλικη φοιτούσε στο Ειδικό Σχολείο της πόλης και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Πέθανε η πριγκίπισσα Ειρήνη, αδελφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και της Σοφίας της Ισπανίας

Ελλάδα 15.01.2026
Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί

NASA: Επέστρεψαν στη Γη οι 4 αστροναύτες, πρώτη εκκένωση ISS για ιατρικούς λόγους

Κόσμος 15.01.2026
Οι αρμόδιοι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα του αστροναύτη που αντιμετώπισε το πρόβλημα υγείας, επικαλούμενοι το ιατρικό απόρρητο

Η Zoe Saldaña έσπασε όλα τα ρεκόρ και έγινε η πιο εμπορική ηθοποιός όλων των εποχών

Κόσμος 15.01.2026
Διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ βρίσκεται στο σημείο

Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» ‑ Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Κόσμος 15.01.2026
Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000