E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο μεγάλος σεισμός που αναμένεται στην Τουρκία θα επηρεάσει την Ελλάδα; Τι απαντά ο Λέκκας

«Και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας», είπε ο κ. Λέκκας.

Δημοσίευση 26/2/2024 | 14:33

Ο μεγάλος σεισμός που αναμένεται στην Τουρκία θα επηρεάσει την Ελλάδα; Τι απαντά ο Λέκκας
Φωτογραφία από Şinasi Müldür

Απάντηση στο κατά πόσο είναι πιθανό, ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, να επηρεάσει και τον ελληνικό χώρο, δίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, με φόντο τις εκτιμήσεις ότι αναμένεται ισχυρότατος σεισμός ως και 7,5 Ρίχτερ στη γειτονική χώρα.

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης» είπε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο» είπε ο κ. Λέκκας

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι νέο ρήγμα αλλά μια μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα. Σε ερώτηση αν η κατεύθυνση είναι προς τη χώρα μας, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησε: «Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή, Δύση. Άρα και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας».

«Είναι δεδομένο ότι ισχυρός σεισμός θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη»
Ο κ. Λέκκας, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σαν δεδομένο ότι περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις ομάδων από όλο τον κόσμο.

«Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει προεκλογική εκστρατεία με βάση τον σεισμό και λέει ότι ο δικός του υποψήφιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί μία ενδεχόμενη σεισμική καταστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι στην Κωνσταντινούπολη, επειδή είναι μία πόλη των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση του πληθυσμού».


Σημείωσε δε, σύμφωνα με την ertnews, ότι η Αγία Σοφία έχει μεγάλη τρωτότητα, «ακόμα και με στατική φόρτιση, δηλαδή χωρίς σεισμό».

«Θεωρώ ότι η έκθεση λόγω πληθυσμιακής συσσώρευσης και πυκνότητας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ένα τρίτο των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη είναι παλιές κατασκευές πριν από κάθε αντισεισμικό κανονισμό, Το ένα τρίτο είναι σύγχρονες κατασκευές με αντισεισμικού κανονισμούς. Αλλά αυτό δεν μας λέει και πολλά πράγματα. Γιατί είδαμε ακριβώς πέρυσι ότι στην Αντιόχεια και στην ευρύτερη περιοχή τι έχει συμβεί ακόμα και σε καινούργιες κατασκευές. Εκεί είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκείνες οι κατασκευές πέρυσι ανατινάχτηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Επισφαλείς αποδείχτηκαν και κατασκευές στην καινούργια πόλη της Κωνσταντινούπολης προς το αεροδρόμιο», επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Θα επηρεάσει την Ελλάδα;
Ο ίδιος είπε ότι ο σεισμός μπορεί να μην επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, «αλλά αυτό θα το δούμε με βάση των σεισμό».

«Ναι μεν το 1999 είχαμε την άμεση επίδραση του σεισμού και έγινε στον ελληνικό χώρο σεισμός στην Αθήνα, 20 ημέρες μετά τη Τουρκίας αλλά τώρα, δεν είναι πλήρης η αντιστοίχιση, γιατί πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά αυτό θα το δούμε με βάση τον σεισμό», είπε ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των κατασκευών στον ελληνικό χώρο και τον τουρκικών. Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα», είπε, τέλος ο κ. Λέκκας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός Αμερικανός σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά των Χανίων

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
69χρονος επιβάτης από τις ΗΠΑ βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πλοίο με σημαία Μάλτας

Τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου στο Οχάιο: Βίαιο μαλλιοτράβηγμα μαμάδων μέσα στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Οι βίαιες εικόνες από τη συμπλοκή έθεσαν σε κίνδυνο την αποφοίτηση των μικρών παιδιών

22χρονος κατέγραψε με κινητό τη στιγμή που προκάλεσε καραμπόλα ‑ το βίντεο που τον έκαψε

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Με αποδεικτικό υλικό από το ίδιο του το κινητό, ο νεαρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και υποχρεωτική επανάληψη εξετάσεων οδήγησης μετά από σχεδόν τρία χρόνια

«Σύγχρονη Μήδεια» στην Αριζόνα: Πυροβόλησε σύζυγο και ερωμένη, σκότωσε τα παιδιά της και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας: διπλή παιδοκτονία και αυτοκτονία μετά από επίθεση σε μπαρ του Γκλέντεϊλ

Πυροβολισμοί στην Πατησίων: Τραυματίστηκε καταστηματάρχης – Τρεις ύποπτοι πιάστηκαν μετά από καταδίωξη

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση μετά το αιματηρό περιστατικό – Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Λαμία

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει η Θεώνη Κουφονικολάκου ‑ Ποιοι ορίζονται αναπληρωτές

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε τους εκπροσώπους Τύπου της ΕΛΑΣ

Ο Oleksandr Usyk έγινε ξανά viral με εμφάνιση Βυζαντινού πολεμιστή στο ρινγκ

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Ο αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με την έντονη θρησκευτική και ιστορική συμβολισμό της ενδυμασίας του στον αγώνα τίτλου κόντρα στον θρύλο του kickboxing Rico Verhoeven

Ταύρος εισέβαλε σε κουρείο στην Κωνσταντινούπολη και σκόρπισε τον πανικό, δείτε βίντεο

Κόσμος 27.05.2026
Ένας ταύρος που ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του εισέβαλε στο κατάστημα, σπέρνοντας τον τρόμο σε κουρείς και πελάτες - Το ζώο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από καταδίωξη, χωρίς τραυματισμούς

Πέθανε ο ηθοποιός του «Emily in Paris», Πιερ Ντενί, έπειτα από μάχη με το σύνδρομο ALS

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός έχασε τη μάχη σε ηλικία 69 ετών

Real Polls: Νέα δημοσκόπηση με εκπλήξεις

Πολιτική 27.05.2026
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Πλεύση Ελευθερίας οι μεγάλοι χαμένοι - Τι βγάζουν τα σενάρια δεύτερων εκλογών που εξέτασε η εταιρεία

Conference League: Πεδίο μάχης η Λειψία από οπαδούς της Κρίσταλ Πάλας και της Ράγιο Βαγιεκάνο, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 27.05.2026
Από το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν εστίες έντασης, αλλά το κλίμα στην πόλη της Γερμανίας όπου διεξάγεται ο τελικός παραμένει τεταμένο

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Γιώργος Δριτσάκος

Ελλάδα 27.05.2026
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 29 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Μπουρνάζι