E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο μεγάλος σεισμός που αναμένεται στην Τουρκία θα επηρεάσει την Ελλάδα; Τι απαντά ο Λέκκας

«Και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας», είπε ο κ. Λέκκας.

Δημοσίευση 26/2/2024 | 14:33

Ο μεγάλος σεισμός που αναμένεται στην Τουρκία θα επηρεάσει την Ελλάδα; Τι απαντά ο Λέκκας
Φωτογραφία από Şinasi Müldür

Απάντηση στο κατά πόσο είναι πιθανό, ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, να επηρεάσει και τον ελληνικό χώρο, δίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, με φόντο τις εκτιμήσεις ότι αναμένεται ισχυρότατος σεισμός ως και 7,5 Ρίχτερ στη γειτονική χώρα.

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης» είπε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο» είπε ο κ. Λέκκας

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι νέο ρήγμα αλλά μια μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα. Σε ερώτηση αν η κατεύθυνση είναι προς τη χώρα μας, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησε: «Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή, Δύση. Άρα και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας».

«Είναι δεδομένο ότι ισχυρός σεισμός θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη»
Ο κ. Λέκκας, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σαν δεδομένο ότι περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις ομάδων από όλο τον κόσμο.

«Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει προεκλογική εκστρατεία με βάση τον σεισμό και λέει ότι ο δικός του υποψήφιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί μία ενδεχόμενη σεισμική καταστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι στην Κωνσταντινούπολη, επειδή είναι μία πόλη των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση του πληθυσμού».


Σημείωσε δε, σύμφωνα με την ertnews, ότι η Αγία Σοφία έχει μεγάλη τρωτότητα, «ακόμα και με στατική φόρτιση, δηλαδή χωρίς σεισμό».

«Θεωρώ ότι η έκθεση λόγω πληθυσμιακής συσσώρευσης και πυκνότητας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ένα τρίτο των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη είναι παλιές κατασκευές πριν από κάθε αντισεισμικό κανονισμό, Το ένα τρίτο είναι σύγχρονες κατασκευές με αντισεισμικού κανονισμούς. Αλλά αυτό δεν μας λέει και πολλά πράγματα. Γιατί είδαμε ακριβώς πέρυσι ότι στην Αντιόχεια και στην ευρύτερη περιοχή τι έχει συμβεί ακόμα και σε καινούργιες κατασκευές. Εκεί είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκείνες οι κατασκευές πέρυσι ανατινάχτηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Επισφαλείς αποδείχτηκαν και κατασκευές στην καινούργια πόλη της Κωνσταντινούπολης προς το αεροδρόμιο», επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Θα επηρεάσει την Ελλάδα;
Ο ίδιος είπε ότι ο σεισμός μπορεί να μην επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, «αλλά αυτό θα το δούμε με βάση των σεισμό».

«Ναι μεν το 1999 είχαμε την άμεση επίδραση του σεισμού και έγινε στον ελληνικό χώρο σεισμός στην Αθήνα, 20 ημέρες μετά τη Τουρκίας αλλά τώρα, δεν είναι πλήρης η αντιστοίχιση, γιατί πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά αυτό θα το δούμε με βάση τον σεισμό», είπε ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των κατασκευών στον ελληνικό χώρο και τον τουρκικών. Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα», είπε, τέλος ο κ. Λέκκας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στην Αττική που εκτελούσαν θερμές εργασίες σε μέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια

Μακελειό σε γιορτή της 4ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη – Οκτώ τραυματίες, οι 4 παιδιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαρτυρίες μιλούν για άνδρα που ήταν ντυμένος στα μαύρα και φορούσε μαύρη μάσκα σκι, ο οποίος πυροβόλησε πολλές φορές προς το πλήθος, που έκανε μπάρμπεκιου σε αυλή

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικό βίντεο ‑ drone από τις καμένες εκτάσεις σε Ωραιόκαστρο και Φιλοθέη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά

Επίδομα αδείας 2026: Τι αλλάζει φέτος και ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται

Ελλάδα Χτες
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλάζουν τα ποσά του επιδόματος αδείας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Θεσσαλονίκη: 16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο τμήμα Ασπρόπυργος – Ανω Λιόσια εξαιτίας πυρκαγιάς

Ελλάδα Χτες
Δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών επηρεάζονται με καθυστερήσεις και τροποποιήσεις, ενώ τμήματα διαδρομών αντικαθίστανται με λεωφορεία της Hellenic Train

Σερένα Γουίλιαμς: Ανέβασε φωτογραφία με το υγρό που αφαίρεσαν από το γόνατό της – «Απλά... ουάου»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Σερένα Γουίλιαμς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το διπλό γυναικών στο Γουίμπλεντον λόγω τραυματισμού στο γόνατο

Σκιάθος: Συνελήφθη 27χρονος που επιτέθηκε σε πολίτες – Πετούσε καρέκλες και ξεσήκωνε τους περαστικούς

Ελλάδα Χτες
Σκηνές έντασης ξεδιπλώθηκαν τα ξημερώματα στο νησί της Σκιάθου

Καπνός, διοξίνες, βενζόλιο: Τι αναπνέει η Θεσσαλονίκη μετά τη φωτιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Ελεύθερος ο 76χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας» συστήνει ο καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Φωτιά στην Οινόη Αττικής: Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης με 10 εναέρια μέσα

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο σημείο της πυρκαγιάς