E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο μεγάλος σεισμός που αναμένεται στην Τουρκία θα επηρεάσει την Ελλάδα; Τι απαντά ο Λέκκας

«Και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας», είπε ο κ. Λέκκας.

Δημοσίευση 26/2/2024 | 14:33

Ο μεγάλος σεισμός που αναμένεται στην Τουρκία θα επηρεάσει την Ελλάδα; Τι απαντά ο Λέκκας
Φωτογραφία από Şinasi Müldür

Απάντηση στο κατά πόσο είναι πιθανό, ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, να επηρεάσει και τον ελληνικό χώρο, δίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, με φόντο τις εκτιμήσεις ότι αναμένεται ισχυρότατος σεισμός ως και 7,5 Ρίχτερ στη γειτονική χώρα.

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης» είπε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο» είπε ο κ. Λέκκας

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι νέο ρήγμα αλλά μια μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα. Σε ερώτηση αν η κατεύθυνση είναι προς τη χώρα μας, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησε: «Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή, Δύση. Άρα και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας».

«Είναι δεδομένο ότι ισχυρός σεισμός θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη»
Ο κ. Λέκκας, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σαν δεδομένο ότι περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις ομάδων από όλο τον κόσμο.

«Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει προεκλογική εκστρατεία με βάση τον σεισμό και λέει ότι ο δικός του υποψήφιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί μία ενδεχόμενη σεισμική καταστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι στην Κωνσταντινούπολη, επειδή είναι μία πόλη των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση του πληθυσμού».


Σημείωσε δε, σύμφωνα με την ertnews, ότι η Αγία Σοφία έχει μεγάλη τρωτότητα, «ακόμα και με στατική φόρτιση, δηλαδή χωρίς σεισμό».

«Θεωρώ ότι η έκθεση λόγω πληθυσμιακής συσσώρευσης και πυκνότητας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ένα τρίτο των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη είναι παλιές κατασκευές πριν από κάθε αντισεισμικό κανονισμό, Το ένα τρίτο είναι σύγχρονες κατασκευές με αντισεισμικού κανονισμούς. Αλλά αυτό δεν μας λέει και πολλά πράγματα. Γιατί είδαμε ακριβώς πέρυσι ότι στην Αντιόχεια και στην ευρύτερη περιοχή τι έχει συμβεί ακόμα και σε καινούργιες κατασκευές. Εκεί είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκείνες οι κατασκευές πέρυσι ανατινάχτηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Επισφαλείς αποδείχτηκαν και κατασκευές στην καινούργια πόλη της Κωνσταντινούπολης προς το αεροδρόμιο», επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Θα επηρεάσει την Ελλάδα;
Ο ίδιος είπε ότι ο σεισμός μπορεί να μην επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, «αλλά αυτό θα το δούμε με βάση των σεισμό».

«Ναι μεν το 1999 είχαμε την άμεση επίδραση του σεισμού και έγινε στον ελληνικό χώρο σεισμός στην Αθήνα, 20 ημέρες μετά τη Τουρκίας αλλά τώρα, δεν είναι πλήρης η αντιστοίχιση, γιατί πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά αυτό θα το δούμε με βάση τον σεισμό», είπε ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των κατασκευών στον ελληνικό χώρο και τον τουρκικών. Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα», είπε, τέλος ο κ. Λέκκας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει λαγοκέφαλος: Οι τέσσερις οδηγίες από τον Ερυθρό Σταυρό, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Αν και το δάγκωμα του λαγοκέφαλου δεν είναι τοξικό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραύμα - Επικίνδυνη είναι και η κατανάλωση του ψαριού, καθώς περιέχει ισχυρή νευροτοξίνη

Τουρισμός για Όλους 2026: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για voucher έως €600 – Όσα αλλάζουν φέτος

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Δείτε όσα αλλάζουν στον φετινό κύκλο του προγράμματος – Οι δικαιούχοι και τα ποσά της επιδότησης

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στον 63χρονο καθηγητή που κατηγορείται ότι θώπευσε 8χρονη σε πάρκο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο 63χρονος που αρνείται τις κατηγορίες, παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης

Τέσσερα χρόνια φυλακή στoν Σουηδό «Πέλικο» που εξέδωσε τη σύζυγό του σε περισσότερους από 100 άνδρες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο άνδρας κρίθηκε ένοχος για «διακεκριμένη μαστροπεία», καθώς και για απόπειρα βιασμού, επίθεση και απειλές σχετικά με γεγονότα που εκτείνονται σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών

Πολωνία: Δολοφονήθηκε Ρώσος καλλιτέχνης που ασκούσε κριτική στο Κρεμλίνο ‑ Δέχθηκε 5 σφαίρες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ρώσος καλλιτέχνης που επικρίνει το Κρεμλίνο δολοφονήθηκε στην Πολωνία

Σοκαριστικό βίντεο ‑ Εύβοια: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε δύο μαθήτριες Γυμνασίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Στον καβγά συμμετείχαν και άλλες μαθήτριες που είχαν δημιουργήσει έναν «κλοιό» γύρω τους

Πέθανε η ηθοποιός Ece Irtem σε ηλικία 35 ετών

E-Daily 3.Left 16.06.2026
Η αιτία θανάτου

Γεωργιάδης: Δεν πρέπει να χρεώνεται στους Ρομά o θάνατος της νοσηλεύτριας στο Ναύπλιο

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Τι αναφέρει αναλυτικά στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για το περιστατικό

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαμιώτης

Ελλάδα 16.06.2026
Σε ηλικία 68 ετών

Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί ‑ Ποιοι θα δουν έως και 450 ευρώ στους λογαριασμούς τους

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση, δεν συμψηφίζεται με οφειλές και δεν προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές - Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο εδώλιο για δηλητηρίαση αδέσποτων γατών με φόλες

Ελλάδα 16.06.2026
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φόνο ζώου συντροφιάς κατά συρροή και σε απόπειρα, με χρήση δηλητηριώδους ουσίας