E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γάζα: Η τελευταία φορά που έφτασε φορτηγό με τρόφιμα ήταν πριν ένα μήνα

Ένα στα έξι παιδιά στη βόρεια Γάζα είναι «σοβαρά υποσιτισμένο», τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ

Δημοσίευση 26/2/2024 | 10:13

Γάζα: Η τελευταία φορά που έφτασε φορτηγό με τρόφιμα ήταν πριν ένα μήνα

«Η τελευταία φορά που η υπηρεσία μπόρεσε να παραδώσει επισιτιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα ήταν στις 23 Ιανουαρίου», έγραψε ο Philippe Lazzarini στο X, πρώην Twitter.

«Οι εκκλήσεις μας για αποστολή επισιτιστικής βοήθειας απορρίφθηκαν και έπεσαν στο κενό. Αυτή είναι μια ανθρώπινη καταστροφή. Ο λιμός μπορεί ακόμα να αποφευχθεί, μέσω της γνήσιας πολιτικής βούλησης για παροχή πρόσβασης και προστασίας σε ουσιαστική βοήθεια. Οι μέρες που έρχονται θα δοκιμάσουν για άλλη μια φορά την κοινή μας ανθρωπιά και τις αξίες», πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, μια άλλη υπηρεσία του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναγκάστηκε επίσης να σταματήσει τις παραδόσεις τροφίμων στη βόρεια Γάζα «μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να επιτρέπουν την ασφαλή διανομή». Είχε επανεκκινήσει τις παραδόσεις μόλις τρεις ημέρες πριν μετά από αναστολή τριών εβδομάδων που προκλήθηκε από «απεργία σε φορτηγό της UNRWA και λόγω της απουσίας ενός λειτουργικού συστήματος ανθρωπιστικής ειδοποίησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι ζωτικές προμήθειες στην περιοχή μπόρεσαν να παραδοθούν σε μία πιο ad-hoc βάση. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιορδανία πέταξαν τέσσερις τόνους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων βασικών φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων για ασθενείς και προσωπικό σε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα την Τρίτη.

Προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Η τελευταία προειδοποίηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ έρχεται καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι μια στρατιωτική επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Ράφα, όπου πάνω από το μισό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν βρει εκεί καταφύγιο, θα μπορούσε να «καθυστερήσει κάπως» εάν επιτευχθεί μια συμφωνία για εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι διαμεσολαβητές σημειώνουν πρόοδο σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα καθώς και Παλαιστινίων που φυλακίζονται από το Ισραήλ. Αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμους αξιωματούχους, ανέφεραν ότι το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο την ενέκρινε σιωπηρά.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν ξανά την Κυριακή στο Κατάρ σε επίπεδο ειδικών, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera της Αιγύπτου. Επικαλούμενο Αιγύπτιο αξιωματούχο λέει ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω συζητήσεις στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση.

Ανώτερος αξιωματούχος από την Αίγυπτο, που μαζί με το Κατάρ είναι διαμεσολαβητές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, είπε ότι το σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει την απελευθέρωση έως και 40 γυναικών και μεγαλύτερων σε ηλικία ομήρων σε αντάλλαγμα έως και 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους, κυρίως γυναικών, ανηλίκων και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η προτεινόμενη παύση έξι εβδομάδων στις μάχες θα περιλαμβάνει μεταξύ αλλων τη διέλευση εκατοντάδων φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν μια ανεπίσημη προθεσμία για την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού γύρω στις 10 Μαρτίου, περίοδο κατά την οποία συχνά παρατηρούνται αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Ρεάλ Μαδρίτης 3‑4: Πάλεψε σαν θηρίο αλλά δεν κέρδισε τον διαστημικό Εμπαπέ

Αθλητικά Νέα 27.11.2025
Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως υποτάχθηκε στην ανωτερότητά της και ηττήθηκε 4-3 στο «Γ. Καραϊσκάκη

Τραγωδία στη Φλώρινα: Δύο νεκροί σε τροχαίο στην Πρέσπα

Ελλάδα Χτες
Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την Τροχαίο Φλώρινας

Κακοκαιρία Adel: «Σύννεφο ύψους 11 χιλιομέτρων στην Αιτωλοακαρνανία» – Ήχησε το 112

Καιρός Χτες
Η Πολιτική Προστασία συστήνει προσοχή σε όλους

Χονγκ Κονγκ: Ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά σε ουρανοξύστη ανέρχεται σε 36 ‑ 279 άτομα αγνοούνται

Κόσμος Χτες
Ο αριθμός των νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών στη βόρεια περιοχή Tai Po του Χονγκ Κονγκ έχει αυξηθεί σε 36, ενώ 279 άτομα αγνοούνται

Φρίκη στη Γαλλία: Ανώτερος κρατικός λειτουργός είχε «ναρκώσει» πάνω από 240 γυναίκες

Κόσμος Χτες
Σε μια υπόθεση που θυμίζει τη δίκη Πελικό, δεκάδες γυναίκες καταγγέλλουν ότι τους δόθηκαν ζεστά ροφήματα αναμεμειγμένα με διουρητικό για να τις κάνουν να ουρήσουν

Ξάνθη: Αύριο απολογούνται 10 άτομα επειδή... ύψωσαν σιδερένιο Σταυρό που έγινε viral ‑ βίντεο

Ελλάδα Χτες
Έρευνα των αρχών για την τοποθέτηση του σταυρού μετά τις Viral εικόνες - Κλήσεις σε απολογία την Πέμπτη 27/11

Τροχαίο στο Παγκράτι: Αναζητείται δομή φιλοξενίας για την 32χρονη ΑμεΑ κόρη του θύματος

Ελλάδα Χτες
Η 32χρονη παραμένει στο Αιγινήτειο από την ημέρα του τροχαίου

Αγριος καβγάς Γεωργιάδη με Κωνσταντοπούλου στη Βουλή ‑ «Μας δείξατε το χιτλερικό σας πρόσωπο»

Πολιτική Χτες
Σφοδρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη -Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, με αιχμή του δόρατος τον Καραναστάση

Βόλος: Κάτοικος Χαλκίδας άρπαξε από επιχείρηση 15.000 ευρώ – Πώς έστησε την κομπίνα

Ελλάδα Χτες
Ο απατεώνας παραμένει ασύλληπτος παρά την ταυτοποίησή του

Τραγωδία στη Φθιώτιδα: 50χρονος πέθανε μετά από τσίμπημα μέλισσας ‑ Έτρεξε να σωθεί και βγήκε εκτός δρόμου με το αυτοκίνητο

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος γνώριζε πως ήταν αλλεργικός και έσπευσε με το ΙΧ του στο κοντινότερο φαρμακείο – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και τον εντόπισε ένας από την παρέα του ο οποίος και τον μετέφερε – Θα γίνει νεκροψία