E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτεπάγγελτο αδίκημα η συμμετοχή πολιτικού αρχηγού σε εταιρεία του εξωτερικού, λέει ο νόμος

Δημοσίευση 23/2/2024 | 13:53

Αυτεπάγγελτο αδίκημα η συμμετοχή πολιτικού αρχηγού σε εταιρεία του εξωτερικού, λέει ο νόμος

Δεν έχει υποβάλει μέχρι τώρα δήλωση πόθεν έσχες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστωθεί αν πράγματι τη δηλώνει γιατί η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει αλλά σε κάθε περίπτωση πολιτικός αρχηγός απαγορεύεται να έχει εταιρεία στο εξωτερικό.

Σοβαρή εμπλοκή δημιουργεί στον Στέφανο Κασσελάκη η συμμετοχή του σε εταιρείες του εξωτερικού και η παράλληλη ιδιότητα του ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες της αλλοδαπής απαγορεύεται οριζόντια ενώ προβλέπονται ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο έως 500.000 ευρώ, όχι όμως και έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της Βουλής στο protothema.gr ο κ. Στέφανος Κασσελάκης νομίμως δεν έχει υποβάλλει έως σήμερα την αρχική δήλωση πόθεν έσχες καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει μιας και η σχετική προθεσμία έχει πάρει παράταση έως την 30η Ιουνίου 2024. Τονίζουν όμως πως η συμμετοχή του - κατά δήλωση του - σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή συνιστά παραβίαση των «σκληρότερων» διατάξεων του νόμου περί πόθεν έσχες. Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως ακόμα και οι ευμενέστερες ερμηνείες των σχετικών διατάξεων θα έδιναν περιθώριο 2 μηνών στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τις εταιρείες εντός 2 μηνών από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Ακόμα όμως και αυτή η προθεσμία έχει παρέλθει που σημαίνει ότι θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

Ειδικότερα,

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 3213/2003

Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.

Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται

3. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Η κατά παράβαση της παραγράφου 2 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα σε: α) κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα κατά την έννοια υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 5 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, ή β) κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά την έννοια υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 6 και 7 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, τιμωρείται με την ίδια ποινή.

Ενώ στην παράγραφο 5 σημειώνεται

5.α Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου οφείλουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στη διάταξη.
β. Η μεταβίβαση δεν επηρεάζει και δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν σε εταιρίες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α΄167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ επίκληση των ως άνω διατάξεων, όπως ισχύουν.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής έως ότου παραλάβει το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη (σσ 30/6/2024) δεν μπορεί να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη. Σημειώνουν ωστόσο πως ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να παρέμβει αυτεπαγγέλτως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Μεθυσμένη οδηγός έπεσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και προκάλεσε ζημιές σε άλλα τέσσερα οχήματα

Ελλάδα 17.02.2026
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο πρώτο αλκοτέστ το αλκοόλ βρέθηκε στα 0,78 mg/l και στη δεύτερη μέτρηση στα 0,83 mg/l

Επιδόματα: Ποια πληρώνονται αυτή την εβδομάδα

Οικονομία Χτες
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας από 16 μέχρι και 20 Φεβρουαρίου

Καιρός: Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες ‑ Σε «Red Code» 4 περιοχές

Καιρός Χτες
Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται τις επόμενες ώρες σε περιοχές της χώρας - Οδηγίες προστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Καρυστιανού: «Τοξικολογικές στα παιδιά μας ΔΕΝ έγιναν ‑ Η Εισαγγελέας να κάνει το καθήκον της»

Ελλάδα Χτες
«Αναμένουμε επιτέλους η Εισαγγελέας Λάρισας να κάνει το καθήκον της», τονίζει η Μαρία Καρυστιανού

Ο Youtuber Λόγκαν Πολ πούλησε σπάνια κάρτα Pokémon έναντι 16,5 εκατομμύριων δολαρίων σε δημοπρασία

Κόσμος Χτες
Η δημοπρασία, η οποία έγινε σε livestream, διήρκεσε 42 ημέρες και έληξε τη Δευτέρα

Πέθανε ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντυβάλ

Κόσμος Χτες
Έφυγε σε ηλικία 95 ετών

Τραγωδία στην Πάτρα: Δύο αδερφές βρέθηκαν νεκρές στο σπίτι τους ‑ Τουλάχιστον 4 μέρες ήταν εκεί

Ελλάδα Χτες
Η ειδοποίηση στις Αρχές έγινε από άτομα του περιβάλλοντός τους, με αστυνομικούς να φτάνουν άμεσα στο σημείο

Πέθανε η Ελένη Γλύκατζη ‑ Αρβελέρ στα 99 της χρόνια

Ελλάδα Χτες
Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ ήταν η πρώτη γυναίκα πρύτανης στη Σορβόνη

Βρέθηκε νεκρός ο 55χρονος που έφυγε από την Χαλκιδική και αγνοούνταν

Ελλάδα Χτες
Τα ίχνη του 55χρονου είχαν εξαφανιστεί από την περασμένη Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου

Μεθυσμένος προκάλεσε χάος σε πτήση της Ryanair, τον απομάκρυνε η αστυνομία (βίντεο)

Κόσμος Χτες
Η πτήση της 12ης Φεβρουαρίου από τη Μαδρίτη με προορισμό την Ίμπιζα καθυστέρησε δύο ώρες μετά την άρνηση του επιβάτη να υπακούσει τις οδηγίες του πληρώματος

Γερμανία: Τραυματισμένος κορμοράνος ζήτησε βοήθεια από νοσοκομείο... χτυπώντας την πόρτα

Κόσμος Χτες
Όλα έγιναν το πρωί της Κυριακής στην Βρέμη, όταν ο κορμοράνος βρέθηκε στο νοσοκομείο Klinikum Links der Weser με ένα αγκίστρι ψαρέματος καρφωμένο στο ράμφος του

Φυλακές Δομοκού: Για ανθρωπoκτovία από πρόθεση παραπέμπεται ο Βούλγαρος εκτελεστής

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε παρουσία του αρχιφύλακα και ακόμα ενός βαρυποινίτη