E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΑΑΔΕ: Φορολογικοί έλεγχοι στον αυτόματο

Ειδικός αλγόριθμος θα επιλέγει τους στόχους

Δημοσίευση 23/2/2024 | 08:35

ΑΑΔΕ: Φορολογικοί έλεγχοι στον αυτόματο
Pexels

Με βάση ειδικό αυτοματοποιημένο αλγόριθμο θα εντοπίζουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ τους φορολογούμενους και τις υποθέσεις εκείνες που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τους ελεγκτές των Ελεγκτικών Κέντρων της ΑΑΔΕ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλο ο εν λόγω ειδικός αλγόριθμος θα λαμβάνει υπόψη το πλήθος των ελεγκτών στα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) και την κατηγορία των προς διενέργεια ελέγχων για τους φορολογούμενους. Η διενέργεια των ελέγχων θα γίνεται είτε από το γραφείο των φορολογικών ελεγκτών, είτε δια ζώσης στην έδρα των επιχειρήσεων.

Εκτός από τα laptop και τα φορητά σκάνερ οι φορολογικοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν μαζί τους και κάμερες, οι οποίες, θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους όταν επισκέπτονται για έλεγχο μια επιχείρηση ή γενικά έναν ελεγκτικό στόχο και θα μεταδίδουν ζωντανά εικόνα και ήχο στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ.

Σε αυτή την «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, επιστρατεύονται και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου κ.ά. για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων.

Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου επεκτάθηκαν και σε 4 ακόμη περιπτώσεις:

  • Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
  • Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
  • Όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
  • Όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.
  • Με τις έμμεσες τεχνικές, προσδιορίζονται τα κέρδη και το εκκαθαριστικό βγαίνει με κατ’ εκτίμηση φόρο.

Οι ελεγκτικοί στόχοι

Για το 2024 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει 73.000 ελέγχους. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν :

  • 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών , πλην των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων . Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα γίνει με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλο τελικής μοριοδότησης
  • 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ.
  • 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
  • 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι που θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων
  • τουλάχιστον 885 έρευνες φοροδιαφυγής.

Επίσης όπως ορίζεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή τα ΕΛΚΕ θα ασκούν διευρυμένη ελεγκτική αρμοδιότητα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τον περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Συγκεκριμένα θα μπορούν να ελέγχουν φορολογούμενους που υπάγονται σε ΔΟΥ αρμοδιότητας άλλου ΕΛΚΕ, του ίδιου νομού.

Σε ισχύ διατηρούνται ορισμένες ειδικές ελεγκτικές αρμοδιότητες των ΕΛΚΕ στις περιπτώσεις, για τις οποίες, λόγω της φύσης τους, ο έλεγχος απαιτείται να διενεργείται από συγκεκριμένο ΕΛΚΕ (έλεγχοι επιστροφών φόρου όταν απαιτείται αυτοψία, έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου, υποθέσεις φορολογίας πλοίων, έλεγχοι σε εγγεγραμμένους σε ειδικά καθεστώτα του Κώδικα ΦΠΑ, έλεγχοι σε πρόσωπα αλλοδαπής στα οποία έχει αποδοθεί ΑΦΜ οίκοθεν, έλεγχοι υπαλλήλων της ΑΑΔΕ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπόθεση Ιωάννα Τούνη: Έσπασαν το ΙΧ της δικηγόρου των κατηγορουμένων

Ελλάδα 06.04.2026
«Δέχομαι υβριστικά μηνύματα καθημερινά, όλη αυτή η ρητορική μίσους πρέπει να σταματήσει» κατήγγειλε μιλώντας στον ΑΝΤ1

Πόσο επηρεάζει τις κρατήσεις στα Airbnb η κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι προορισμοί στην Ελλάδα

Οικονομία 06.04.2026
Μεγάλες κερδισμένες οι Κυκλάδες, πτώση στην Αθήνα ειδικά στο β’ δεκαήμερο του Μαρτίου. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Host

Frida Kahlo: Νέα ένταση στο Μεξικό για τα έργα που στέλνονται στην Ισπανία

Κόσμος 06.04.2026
Η κυβέρνηση και η Banco Santander, ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της συλλογής, επιμένουν ότι η μεταφορά είναι προσωρινή.

Netflix: Υποχρεώνεται σε επιστροφές έως 500€ μετά από δικαστική απόφαση

Κόσμος 06.04.2026
Ιταλικό δικαστήριο έκρινε παράνομες τις αυξήσεις τιμών του Netflix και διατάσσει αποζημιώσεις σε συνδρομητές έως 500 ευρώ.

Axios: Προσπάθειες για συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για 45 ημέρες: Τι προβλέπεται

Κόσμος 06.04.2026
Σύμφωνα με το Axios, σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Σεισμός στα Ιωάννινα ‑ Τι λέει ο Λέκκας

Ελλάδα 06.04.2026
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Μαρούσι: Στο νοσοκομείο 27χρονη μετά από διπλή πτώση από μπαλκόνι 4ου

Ελλάδα 06.04.2026
Η γυναίκα έπεσε από τον 4ο στον 30 όροφο και στη συνέχεια ανέβηκε πάλι στο διαμέρισμά της και έπεσε πάλι, αυτή τη φορά στο ισόγειο.

Η καρδιά της Έμμας συνεχίζει χτυπά στο σώμα μιας νεαρής μητέρας: «Η σκέψη μου είναι κάθε μέρα σε εκείνη»

Ελλάδα 06.04.2026
Μετά από ενάμιση χρόνο η Σάντι Λέντι συνάντησε τη μητέρα της Έμμας και όπως είπε «αγκαλιαστήκαμε σφιχτά, κλαίγαμε και της έλεγα ευχαριστώ»

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο 58χρονος που έπεσε σε χαράδρα στο Αγγελοχώρι

Ελλάδα 06.04.2026
Κατέληξε ο 58χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, έπειτα από πτώση από μεγάλο ύψος σε απόκρημνη περιοχή, στο Αγγελοχώρι.