E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Ποιος πραγματικά ανακάλυψε την Αμερική;

Μήπως μέχρι τώρα πιστεύαμε λάθος;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/2/2024 | 00:30

Σήμερα έμαθα: Ποιος πραγματικά ανακάλυψε την Αμερική;
@Wikimedia Commons

Η ποπ κουλτούρα υπαγορεύει ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε τη Βόρεια Αμερική. Αυτό παρουσιάστηκε ως γεγονός μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν ανακαλύφθηκε επίσημα ότι ο Κολόμβος δεν ήταν ο πρώτος που εξερεύνησε την Αμερική. Αρχαία έγγραφα υπαγορεύουν ότι οι Βίκινγκς, πιο συγκεκριμένα ένας Βίκινγκ που ονομάζεται Lief Erikson, ανακάλυψαν πραγματικά την Αμερική πρώτοι.

Ο Lief Erikson γεννήθηκε από τον Erik the Red, τον πρώτο ιδρυτή ενός οικισμού στη Γροιλανδία, και επίσης μακρινό συγγενή του Naddodd, ενός άλλου εξερευνητή που ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την Ισλανδία. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η εξερεύνηση ήταν στο αίμα του από την αρχή. Αφού μεγάλωσε στη Γροιλανδία, σε ηλικία 29 ετών αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα των προγόνων του. Αφού άκουσε φήμες για γη δυτικά της Γροιλανδίας από έναν άντρα ονόματι Bjarni Herjólfsson, έναν έμπορο, ο οποίος παρασύρθηκε προς τα δυτικά στο δρόμο της επιστροφής και είδε τη γη που υπήρχε.

Με αυτές τις πληροφορίες, ο Erikson αγόρασε το πλοίο του Bjarni, συγκέντρωσε γύρω στους τριάντα πέντε άνδρες για πλήρωμα και απέπλευσε προς το μέρος που περιγράφει ο Bjarni. Ο πατέρας του επρόκειτο να είναι μαζί του στις αποστολές, αλλά έπεσε από το άλογό του στο δρόμο προς το πλοίο, το οποίο θεώρησε ως κακό οιωνό, επομένως, έμεινε εκεί που ήταν.

Μόνος χωρίς βοήθεια από ειδικούς και χωρίς μεγάλη εμπειρία, ο Έρικσον συνέχισε να ακολουθεί τη διαδρομή του εμπόρου. Θα έφτανε στην ξηρά πρώτα σε ένα βόρειο τμήμα του Καναδά που οι σύγχρονες εκτιμήσεις υποθέτουν ότι ήταν το Labrador. Θα ξεκινούσε για άλλη μια φορά και σε 2 ημέρες θα έφτανε σε ένα πολύ πιο ζεστό μέρος της ηπείρου με άφθονους σολομούς στην ακτή.

Ο χειμώνας πλησίαζε κι έτσι ο Έρικσον αποφάσισε να κατασκηνώσει για τον υπόλοιπο χρόνο σε αυτή τη νέα περιοχή. Θα χώριζε το πλήρωμά του στα δύο, οι μισοί θα έμεναν στον καταυλισμό και οι άλλοι μισοί θα εξερευνούσαν. Όσοι πήγαν να εξερευνήσουν βρήκαν πολλά αμπέλια και σταφύλια καθώς έφτασαν πιο μέσα στην ενδοχώρα, βαφτίζοντας τη γη «Vinland». Πέρασαν το χειμώνα εκεί και θα επέστρεφαν στη Γροιλανδία με άφθονο σταφύλι και ξυλεία για να δείξουν την επιτυχία τους.

Δεν φαίνεται να γνωρίζουν πολλοί για αυτήν την ιστορία, αυτό το σχετικά τεράστιο γεγονός φαίνεται να έχει θαφτεί σε αυτήν, με τη σταδιακή εξάλειψη των Βίκινγκς καθώς περνούσαν οι αιώνες. Αυτή η ιστορία της γης στα δυτικά δεν θα εξερευνηθεί από κανέναν τεκμηριωμένο εξερευνητή μέχρι τη διάσχιση του Ατλαντικού από τον Κολόμβο το 1492, όπου θα ανακάλυπτε τις Καραϊβικές Θάλασσες προσπαθώντας να βρει έναν δρόμο για την Κίνα δια θαλάσσης. Αυτό ώθησε τον Κολόμβο στο προσκήνιο ως τον πρώτο Ευρωπαίο που βρήκε την Αμερική, κάτι που δεν είναι αλήθεια, όπως είδαμε από την ιστορία του Lief Erikson.

Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν μύθοι για έναν Ιρλανδό μοναχό που ονομάζεται Saint Brendan, ο οποίος στις αρχές του έκτου αιώνα έπλευσε στον Ατλαντικό με ένα currach, που είναι ένα παραδοσιακό ιρλανδικό σκάφος με ξύλινο σκελετό επενδεδυμένο με δέρμα ζώων. Αν και δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο γι' αυτό, το ταξίδι έχει αποδειχθεί ότι είναι δυνατό από έναν συγγραφέα που ονομάζεται Tim Severin, ο οποίος έκανε με επιτυχία το υποτιθέμενο ταξίδι σε ένα αντίγραφο του currach.

Ακριβώς επειδή ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ο πιο δημοφιλής από αυτόν και τον Erikson, θεωρείται πλέον από τους περισσότερους ανθρώπους ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική. Κοιτάζοντας βαθύτερα βλέπουμε ότι αυτό είναι παραπλανητικό καθώς υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες για την ύπαρξη μιας ηπείρου στα δυτικά της Ισπανίας ήταν διαθέσιμες, αλλά κυρίως στη θεωρία και μέσω θρύλων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08