E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκπληκτική ανακάλυψη για τον τάφο του Φίλιππου στη Βεργίνα ‑ Τι έδειξε νέα μελέτη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Archaeological Science

Δημοσίευση 22/2/2024 | 15:17

Εκπληκτική ανακάλυψη για τον τάφο του Φίλιππου στη Βεργίνα ‑ Τι έδειξε νέα μελέτη

Τα λείψανα του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ταυτοποιήθηκαν σε ελληνικό τάφο με τη χρήση ανάλυσης ακτίνων Χ, σύμφωνα με νέα μελέτη, όπως αναφέρει η New York Post.

Η νέα διεθνής -αλλά και αμφιλεγόμενη μελέτη- αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει λάθος τάφο στη Βεργίνα, ο οποίος περιείχε τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β' της Μακεδονίας, σύμφωνα με το Live Science.

Σύμφωνα με το New York Post, η περιοχή περιέχει τρεις τάφους του 4ου αιώνα π.Χ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Archaeological Science: Reports. Μαζί με τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β' της Μακεδονίας, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι τρεις τάφοι περιέχουν επίσης τον ετεροθαλή αδελφό του Αλεξάνδρου, βασιλιά Φίλιππο Γ' Αρριδαίο, και τον έφηβο γιο του, Αλέξανδρο Δ'.

Στην αρχαιότητα, η Βεργίνα ήταν η αρχική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, γνωστή ως Αιγές.

Οι αρχαιολόγοι πήραν ακτινογραφίες των σκελετών στους τάφους και τις συνέκριναν με λεπτομερείς περιγραφές για τους Μακεδόνες βασιλείς, συμπεριλαμβανομένου του ύψους, του βάρους, των τραυματισμών και των σωματικών ανωμαλιών, σύμφωνα με το Live Science. Τα λείψανα του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ταυτοποιήθηκαν από έναν τραυματισμό στο γόνατο που «συμφωνούσε με τα ιστορικά στοιχεία για τη δυσκολία του βασιλιά Φιλίππου Β'», αναφέρει η μελέτη, σύμφωνα με το Live Science, το οποίο επικαλείται τo New York Post.

Εντοπίστηκε ωστόσο σε αυτόν που είναι γνωστός ως τάφος Ι και όχι στον τάφο ΙΙ, στον οποίο είχε θεωρηθεί προηγουμένως ότι βρισκόταν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο χώρος της Βεργίνας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, αλλά ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το ποιοι βασιλείς θάφτηκαν σε κάθε τάφο.

Τι αναφέρει ο καθηγητής συγγραφέας της μελέτης

Ο Αντώνιος Μπαρτσιώκας, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο Live Science ότι η έρευνα «ήταν σαν μια συναρπαστική αρχαία ιστορία ντετέκτιβ». Ο Μπαρτσιώκας είναι καθηγητής ανθρωπολογίας και παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον βασιλιά Φίλιππο Γ' Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον τάφο ΙΙ. «Τα σκελετικά του στοιχεία και το μοτίβο των αποτεφρωμένων οστών του αποδείχθηκε ότι συνάδουν με τις συνθήκες θανάτου του βασιλιά Αρριδαίου και της συζύγου του», δήλωσε ο Μπαρτσιώκας, σύμφωνα με το Live Science.

«Ο τάφος Ι ήταν ένας πολύ μικρός και φτωχός τάφος και ο τάφος ΙΙ ήταν πολύ μεγάλος και πλούσιος. Αυτό συνδέεται με τα ιστορικά στοιχεία ότι η Μακεδονία ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας όταν ο Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του και πολύ πλούσια όταν πέθανε. Αυτό συνάδει με το ότι ο τάφος Ι ανήκε στον Φίλιππο Β' και ο τάφος ΙΙ στον γιο του Αρριδαίο». Ο Φίλιππος Β' πιστεύεται ότι είναι θαμμένος μαζί με τη σύζυγο και το μωρό του.

Ο κ. Μπαρτσιώκας εξήγησε ότι τα λείψανα στον τάφο ΙΙ δεν βρέθηκε επίσης να έχουν τραύμα στο μάτι, πεποίθηση που υπήρξε προηγουμένως. Στα λείψανα του τάφου Ι δεν μπορούσε να προσδιοριστεί με βεβαιότητα αν υπήρχε τραυματισμός στο μάτι λόγω της φθοράς τους.

«Ο Φίλιππος Β' είναι γνωστό από τις αρχαίες πηγές ότι υπέστη έναν τραυματισμό στο μάτι που τον τύφλωσε», δήλωσε ο Μπαρτσιώκας, σύμφωνα με το Live Science. «Με εξέπληξε η απουσία ενός τέτοιου τραυματισμού στο μάτι στον ανδρικό σκελετό του τάφου ΙΙ. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για μια περίπτωση περιγραφής ενός μορφολογικού χαρακτηριστικού που δεν υπήρχε», είπε.

Τέλος, ο Αλέξανδρος IV προσδιορίστηκε από τη μελέτη να βρίσκεται στον τάφο ΙΙΙ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΝΒΑ: Έγραψαν ιστορία τα αδέρφια Αντετοκούνμπο μετά το ντεμπούτο του Αλεξ με τους Μπακς, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 01.04.2026
Ο Ντοκ Ρίβερς έδωσε χρόνο συμμετοχής και στον μικρότερο της οικογένειας Αντετοκούνμπο, ο οποίος αγωνίστηκε 2:48 και σκόραρε τους πρώτους του πόντους στη Λίγκα

Χτύπησαν ξανά οι «δράκοι» του Πειραιά και του Περιστερίου

Ελλάδα 01.04.2026
Δύο σοβαρά περιστατικά σeξουαλικής βίας προκαλούν έντονη ανησυχία

Πρόταση της ΕΕ για τηλεργασία και Κυριακές χωρίς ΙΧ λόγω αυξήσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Κόσμος 01.04.2026
Ο επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν κάλεσε τα κράτη-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν 70% και του φυσικού αερίου 50%

Υπουργείο Παιδείας: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι σε ορισμένους Δήμους οι αποφάσεις αναστολής μπορεί να λαμβάνονται οποιαδήποτε ώρα, η τηλεκπαίδευση ενεργοποιείται άμεσα

Απίστευτο συμβάν στη Σύρο: Αντρας με μαχαίρι κυνηγούσε να σφάξει νοσηλεύτρια

Ελλάδα Χτες
Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη βία σε βάρος υγειονομικών

Ο πόλεμος στο Ιράν «κόβει» το ήλιο: Παγκόσμιος πανικός για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και τα νοσοκομεία

Κόσμος Χτες
Ο πόλεμος με το Ιράν χτυπά το Κατάρ, στραγγαλίζει την παγκόσμια αγορά ηλίου και απειλεί chip τεχνητής νοημοσύνης, MRI και διαστημικές αποστολές, ανοίγοντας μια νέα γεωπολιτική κρίση υψηλής τεχνολογίας

Σάντσεθ: «Βήμα προς το απαρτχάιντ» η θανατική ποινή μόνο για Παλαιστίνιους από το Ισραήλ

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει σε πολλές περιπτώσεις τη στάση της Ισπανίας αντισημιτική

Αμπελόκηποι: Βρήκαν κότες και κατσίκες στον 16ο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Τα πουλερικά έχουν ήδη μεταφερθεί στον Εθνικό Κήπο

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο άλλοτε σπουδαίος τερματοφύλακας έφυγε από τη ζωή