E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θαύμα! 13χρονος θεραπεύτηκε από γλοίωμα, έναν σπάνιο όγκο εγκεφάλου

Μοναδική περίπτωση στον κόσμο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/2/2024 | 11:09

Θαύμα! 13χρονος θεραπεύτηκε από γλοίωμα, έναν σπάνιο όγκο εγκεφάλου

Ο Λούκας διαγνώστηκε με γλοίωμα, έναν σπάνιο τύπο όγκου στον εγκέφαλο σε ηλικία έξι ετών. Ο Γάλλος γιατρός Ζακ Γκριλ συγκινείται όταν θυμάται ότι έπρεπε να πει στους γονείς του τι σήμαινε αυτό και ποια ήταν η πρόγνωση.

Ωστόσο, επτά χρόνια μετά, ο Λούκας στα 13 του φαίνεται να έχει αφήσει πίσω τον όγκο που παραλίγο να του στερήσει τη ζωή.

Το αγόρι από το Βέλγιο είναι το πρώτο παιδί στον κόσμο που θεραπεύτηκε από γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους, έναν ιδιαίτερα επιθετικό και βασανιστικό καρκίνο.

«Ο Λούκας κέρδισε όλες τις πιθανότητες» για να επιβιώσει, είπε ο Γκριλ, επικεφαλής του προγράμματος όγκων εγκεφάλου στο κέντρο καρκίνου Gustave Roussy στο Παρίσι.

Το διάχυτο γλοίωμα (DIPG) διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο σε περίπου 300 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε έως και 100 στη Γαλλία.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, βρίσκει την ιατρική κοινότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει τους όγκους στην παιδική ηλικία με το 85% των παιδιών να επιβιώνουν περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Αλλά η προοπτική για τα παιδιά με τον όγκο DIPG παραμένει ζοφερή.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί μερικές φορές να επιβραδύνει την ταχεία πορεία του επιθετικού όγκου, αλλά κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εναντίον του.

Ο Λούκας και η οικογένειά του ταξίδεψαν από το Βέλγιο στη Γαλλία για να γίνει ένας από τους πρώτους ασθενείς στη δοκιμή BIOMEDE για πιθανά νέα φάρμακα για το γλοίωμα.

Από την αρχή, ο Λούκας ανταποκρίθηκε έντονα στο αντικαρκινικό φάρμακο everolimus, το οποίο του χορηγήθηκε τυχαία.

«Σε μια σειρά μαγνητικών τομογραφιών, έβλεπα τον όγκο να μειώνεται και τελικά να εξαφαίζεται», είπε ο Γκριλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όμως ο γιατρός δεν σταμάτησε το θεραπευτικό σχήμα – τουλάχιστον μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ο Λούκας αποκάλυψε ότι δεν έπαιρνε πλέον τα φάρμακα του έτσι κι αλλιώς.

«Δεν ξέρω καμία άλλη περίπτωση σαν αυτόν στον κόσμο», είπε ο Γκριλ.

Το γιατί ακριβώς ο Λούκας ανάρρωσε πλήρως και πώς η περίπτωσή του θα μπορούσε να βοηθήσει άλλα παιδιά θα φανεί στο μέλλον.

Άλλα επτά παιδιά στη δοκιμή επέζησαν χρόνια μετά τη διάγνωση, αλλά μόνο ο όγκος του Λούκας εξαφανίστηκε εντελώς.

Ο λόγος που αυτά τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στα φάρμακα, ενώ άλλα όχι, ήταν πιθανό να οφείλεται στις «βιολογικές ιδιαιτερότητες» των μεμονωμένων όγκων τους, είπε ο Γκριλ.

«Ο όγκος του Λούκας είχε μια εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη που πιστεύουμε ότι έκανε τα κύτταρά του πολύ πιο ευαίσθητα στο φάρμακο», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές τώρα μελετούν τις γενετικές ανωμαλίες των όγκων των ασθενών καθώς και τη δημιουργία «οργανοειδών» όγκου, τα οποία είναι μάζες κυττάρων που παράγονται στο εργαστήριο. Η ομάδα θέλει να αναπαράγει τις γενετικές διαφορές του Λούκας στα οργανοειδή για να δει εάν ο όγκος μπορεί στη συνέχεια να εξοντωθεί τόσο αποτελεσματικά όσο στη δική του περίπτωση.

Εάν αυτό λειτουργήσει, το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί ένα φάρμακο που έχει την ίδια επίδραση στα καρκινικά κύτταρα με αυτές τις κυτταρικές αλλαγές.

Αν και οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με αυτή την εξέλιξη, προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία είναι ακόμη πολύ μακριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιγάντια λύρα 10 μέτρων στην Κρήτη διεκδικεί ρεκόρ Γκίνες

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Στα Πιτσίδια Ηρακλείου, κοντά στα Μάταλα, η εντυπωσιακή κατασκευή του Μιχάλη Ζουριδάκη διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης κρητικής λύρας στον κόσμο

Θανατική ποινή σε άνδρα που δολοφόνησε ανήλικη influencer, επειδή τον απέρριψε

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Επιπλέον, πρέπει να καταβάλει 2,5 εκατομμύρια ρουπίες ως αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος

Κηφισός: Καραμπόλα με επτά αμάξια στο ύψος της Λυκόβρυσης

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Εγκλωβισμένοι στην κίνηση οι οδηγοί

Αμετανόητος ο Ισραηλινός υπουργός παρά τη διεθνή κατακραυγή: «Δεν θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Με νέα ανάρτηση το Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απάντησε στον Ισραηλινός ΥΠΕΞ ο οποίος καταδίκασε τις πράξεις του σε βίντεο κατά ακτιβιστών

Τραμπ για Ιράν: Ο Νετανιάχου θα «κάνει ό,τι θέλω εγώ»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το ενδεχόμενο επανέναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν

Βρετανία: Αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες για «ρατσισμό» σε 18χρονο που πέθαινε

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Η οικογένεια του δολοφόνου έστησε ολόκληρη πλεκτάνη ώστε να κατηγορήσει τον νεαρό για ρατσισμό

Οσμή αερίου στην Αττική: Γιατί οι αρχές δεν κατάφεραν να βρουν την πηγή προέλευσης

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Μυστήριος παραμένει ο λόγος για την έντονη οσμή αερίου που χθες (19/05) τάραξε τα νότια προάστια της Αττικής

Εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα αιολικά: Απαγόρευση και σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.200μ.

Ελλάδα 20.05.2026
Τι ορίζει το νέο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μοτοσικλετιστής σκοτώθηκε στην Αττική Οδό: Χτύπησε σε καθρέφτη παρκαρισμένου περιπολικού και «καρφώθηκε» σε φορτηγό

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου 500 μέτρα μετά τα διόδια της Ανθούσας

«Ο βασιλιάς Κάρολος πέθανε»: Σοκ στη Βρετανία μετά από λάθος ανακοίνωση ραδιοφωνικού σταθμού

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το πρόγραμμα διακόπηκε ξαφνικά και ακούστηκε το «God Save the King»

«Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

Κόσμος 20.05.2026
H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο