E-Daily

H ιστορία της κοπέλας που δραπέτευσε από την κοινότητα των Αμις

Η Kate Stoltzfus τα άφησε όλα πίσω της

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

21/2/2024 | 10:50

collage

Η Kate Stoltzfus, γνωστή ως Kate Stoltz, είναι μοντέλο, σχεδιάστρια και τηλεοπτική προσωπικότητα από την Αμερική που αποφάσισε να αφήσει πίσω της την κοινότητα των Άμις.

Η Kate Stoltzfus μοιάζει σαν εμας. Αλλά υπάρχουν πράγματα για την Kate που είναι διαφορετικά. Πρώτον, μεγάλωσε σε μια θρησκευτική αίρεση στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, που αποφεύγει τον σύγχρονο κόσμο τους Άμις. Και δεύτερον, εχει δραπετεύσει από την παλιά της ζωή για να ξεκινήσει από την αρχή στη Νέα Υόρκη.

«Μεγάλωσα σε μια μικρή φάρμα. Δεν είχαμε τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων ή υπολογιστές», έχει πει η Kate σε συνέντευξή της. «Δεν είχα ξαναδεί περιοδικό. Δεν υπήρχε καμία πρόσβαση στον έξω κόσμο».

Η ζωή της ξεκίνησε πολύ μακριά, σε μια μικρή πόλη κολλημένη στο 1800. Ήταν μια ταπεινή παιδική ηλικία – το λιγότερο. «Έχω τέσσερα αδέρφια και δύο αδερφές και είμαι στη μέση», λέει. «Ξυπνούσαμε νωρίς, αρμέγαμε τις αγελάδες και ταΐζαμε τα ζώα. Μετά το σχολείο ταΐζαμε ξανά τα ζώα και κάναμε άλλες δουλειές, πριν πάμε για ύπνο γύρω στις 9 το πρωί».

Ήταν ένα από τα πέντε αστέρια του ριάλιτι Breaking Amish και εμφανίστηκε σε ένα από τα σίκουελ της σειράς Breaking Amish: Brave New World που εγκατέλειψαν τους Άμις και αποφάσισαν να βγουν στον κόσμο...

Η Kate Stoltzfuz είναι αυτή που έγινε περισσότερο γνωστή μέσα από την αφήγηση της σειράς και εκείνη που κατάφερε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα πραγματοποιώντας στη συνέχεια καριέρα μοντέλου και σχεδιάστριας.

Η Stoltz γεννήθηκε ως Katie Stoltzfus σε οικογένεια Αμις. Ηταν το μεσαίο παιδί μιας οικογένειας με επτά παιδιά και περνούσε τις μέρες της δουλεύοντας στο αγρόκτημα και ράβοντας ρούχα για τον εαυτό της και την οικογένειά της

Ο τρόπος ζωής των Αμις υπαγορεύεται από το Ordnung, το οποίο διαφέρει ελαφρώς από κοινότητα σε κοινότητα, και, μέσα σε μια κοινωνία, από περιοχή σε περιοχή. 

Καθώς ο χρόνος περνάει, οι Αμις έχουν αισθητές πιέσεις από τον σύγχρονο κόσμο. Ζητήματα όπως η φορολογία, η εκπαίδευση, οι νόμοι και η εφαρμογή τους, και περιστασιακά οι διακρίσεις και η εχθρότητα, παρουσιάζουν δυσκολίες. Ο τρόπος ζωής τους σε γενικές γραμμές έχει όλο και μεγαλύτερη απόκλιση από εκείνον της σύγχρονης κοινωνίας, γιατί η τεχνολογία προχωρά, η κοινωνία επίσης, κι εκείνοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο.

Οι γυναίκες Αμις φορούν απλό φόρεμα με μακριές φούστες, μακριά μανίκια και παλιομοδίτικα καπέλα. Η καλλιέργεια γενειάδας είναι υποχρεωτική για τους παντρεμένους άντρες.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε στο σχολείο οι έφηβοι Αμις μαζεύουν καυσόξυλα, πλένουν τα ρούχα τους στο χέρι και πηγαίνουν στην εκκλησία. «Τα βράδια του Σαββάτου τα περνούσαμε με την οικογένεια και τις Κυριακές είτε πηγαίναμε στην εκκλησία είτε επισκεπτόμασταν άλλες οικογένειες».

«Πιθανώς είναι γύρω στα έξι χρόνια που αρχίζεις να παρατηρείς ότι είμαστε διαφορετικοί από τον έξω κόσμο. Θυμάμαι ότι ήμουν 11 ή 12 όταν άρχισα να σκέφτομαι ότι θα ήταν ωραίο να έχω ορισμένα πράγματα και να μπορώ να ζήσω έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

«Στη συνέχεια, όταν ήμουν 19, αγόρασα το δικό μου αυτοκίνητο. Ο μπαμπάς μου ήταν πραγματικά αναστατωμένος και μου έδωσε ένα τελεσίγραφο: ή να το ξεφορτωθώ ή να βρω το δικό μου μέρος για να ζήσω. Και τότε ήταν που αποφάσισα αν το αυτοκίνητό μου ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα για εκείνον, συνέβαινε κάτι βαθύτερο».

Έτσι η Kate μια μέρα, άφησε πίσω της τη ζωή που γνώριζε και μετακόμισε στη Φλόριντα. «Είχα δύο δουλειές και δούλευα 70 ώρες την εβδομάδα, προσπαθώντας απλώς να εξοικονομήσω χρήματα. Πάντα ήμουν δυνατή και ήθελα να τα καταφέρω μόνη μου», λέει. «Η μετακόμιση ήταν προσωρινή στην αρχή και σκέφτηκα ότι πιθανότατα θα επέστρεφα στο σπίτι μου όταν τα πράγματα με τον πατέρα μου τακτοποιηθούν», συνεχίζει. Έπειτα όμως όλα άλλαξαν και βρέθηκε στη Νέα Υόρκη.

Και μέσα σε μερικούς μήνες, από το να μην έβλεπε ποτέ τηλεόραση βρέθηκε σε μια εκπομπή που μεταδόθηκε παγκοσμίως – ωστόσο η οικογένειά της δεν θα την έβλεπε ποτέ. «Δεν ήξερα τι εκανα ακριβώς και νομίζω ότι θα δίσταζα αν ήξερα ότι θα ήταν τόσο μεγάλη υπόθεση όταν ξεκίνησα τα γυρίσματα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή 28.04.2024
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά 28.04.2024
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά 28.04.2024
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories 28.04.2024
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 28.04.2024
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα 28.04.2024
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή Χτες
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά Χτες
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά Χτες
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών