E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια είναι η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, που θα συνεχίσει το έργο του απέναντι στον Πούτιν;

«Έλπίζω και πιστεύω ότι θα δω τον Αλεξέι ελεύθερο. Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο όταν είσαι ερωτευμένος», είχε πει πέρσι στο Der Spiegel

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 20/2/2024 | 00:00

Ποια είναι η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, που θα συνεχίσει το έργο του απέναντι στον Πούτιν;
@Maria Vasilyeva/Reuters

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε την Παρασκευή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Χθες, Δευτέρα, με ένα βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η χήρα του Γιούλια Ναβαλναγια, δήλωσε πως η ίδια θα συνεχίσει τον αγώνα του συζύγου της ενάντια στον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο σύζυγός της ήταν ο μεγαλύτερος επικριτής του Πούτιν και ηγέτης της αντιπολίτευσης. Ποια όμως είναι η συνομήλικη του σύζυγος που χθες δήλωσε «θέλω να χτίσω μια ελεύθερη Ρωσία» και πως ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε με Νοβιτσόκ από τον Πούτιν;

Γεννήθηκε στη Μόσχα τον Ιούλιο του 1976 ως Γιούλια Αμπροσίμοβα. Ο πατέρας της ήταν επιστήμονας και η μητέρα της δούλευε σε ένα υπουργείο της Σοβιετικής Ένωσης. Αποφοίτησε από τη Σχολή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ρωσικής Οικονομικής Ακαδημίας Πλεχάνοφ, ενώ αργότερα έκανε πρακτική στο εξωτερικό και μεταπτυχιακό.

Το 1998 γνώρισε τον Ναβάλνι σε διακοπές που έκανε στην Τουρκία. Δυο χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν και μόλις έναν χρόνο μετά, η Ναβάλναγια γέννησε την κόρη τους Ντάρια. Ο γιος τους, Ζακάρ, γεννήθηκε το 2008.

Αφού βοήθησε τα πεθερικά στην επιχείρησή τους, το 2007, όταν ο Ναβάλνι είχε κερδίσει μεγάλη φήμη ως blogger και ως πολιτικός της αντιπολίτευσης, έγινε η πρώτη βοηθός του και γραμματέας του. Την είπαν «πρώτη κυρία της Ρωσικής αντιπολίτευσης», όταν η ζωή του ζευγαριού τράβηξε ακόμα περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας.

Είχε πάντα το προφίλ της πιστής συζύγου του Ναβάλνι, που θα ανακατευόταν με την πολιτική μόνο αν το χρειαζόταν ο σύζυγός της. Τράβηξε τα βλέμματα το 2020 ο Ναβάλνι βρέθηκε στο νοσοκομείο όταν τον δηλητηρίασαν. Απαίτησε να αφήσουν τον Ναβάλνι να μεταφερθεί στη Γερμανία, μιλώντας ακόμα και απευθείας στον Βλάντιμιρ Πούτιν.

@wikipedia.org

Αφού οι Γερμανοί επιβεβαίωσαν ότι δηλητηριάστηκε, οι Ρώσοι γιατροί απάντησαν πως όταν εξετάστηκε στη Ρωσία δεν βρέθηκε καμία ουσία στον οργανισμό του. Η Ναβάλναγια τους κατηγόρησε πως «δεν δρουν σαν γιατροί, αλλά σαν φωνή της κυβέρνησης». Ακολούθησε τον Ναβάλνι στο Βερολίνο και κοιμόταν δίπλα του. Ο Ναβάλνι όταν αισθάνθηκε λίγο καλύτερα ανέβασε ένα μήνυμα που έλεγε «Γιούλια, με έσωσες».

Η εφημερίδα Gazeta, που το 2022 έφυγε από τη Ρωσία για να πάει στη Λετονία, την ανακήρυξε το 2020 σε «Ήρωα της Χρονιάς». Το 2021 επέστρεψε στη Ρωσία με τον Ναβάλνι και όταν εκείνος συνελήφθη στον συνοριακό έλεγχο, δήλωσε πως οι ρωσικές αρχές φοβούνται τον σύζυγό της. «Ο Αλεξέι όμως δεν φοβάται. Ούτε εγώ φοβάμαι. Και σας προτρέπω όλους να μη φοβάστε», συμπλήρωσε.

Βρέθηκε στις διαδηλώσεις που έγιναν στη Ρωσία για την απελευθέρωση του Ναβάλνι. Συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Είδε τελευταία φορά τον άντρα της στις αρχές του 2022. Βρισκόταν στο Μόναχο όταν έμαθε για τον θάνατό του. Ξέσπασε σε λυγμούς αλλά κατάφερε να μιλήσει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια. «Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε θέλω ο Πούτιν και όλο το περιβάλλον του, οι φίλοι του Πούτιν και η κυβέρνησή του να γνωρίζουν: θα φέρουν την ευθύνη για ό,τι έκαναν στη χώρα μας, στην οικογένειά μου, στον σύζυγό μου. Και αυτή η μέρα θα έρθει πολύ σύντομα».

Πέρσι είχε πει στο Der Spiegel «ελπίζω και πιστεύω ότι θα δω τον Αλεξέι ελεύθερο. Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο όταν είσαι ερωτευμένος». Όμως αυτό δεν έγινε. Και τη Δευτέρα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί, κάλεσε τον ρωσικό λαό να μην παραδοθεί και είπε ότι θα βρεθεί δίπλα στους υποστηρικτές του άντρα της.

«Θέλω να ζήσω σε μία ελεύθερη Ρωσία», είπε φανερά λυπημένη για τον θάνατο του συζύγου της αλλά και αποφασισμένη να δώσει η ίδια απαντήσεις για τον θάνατό του, όπως και να προσπαθήσει να αλλάξει τη χώρα της προς το καλύτερο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις 29.04.2024
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα