E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γάμος ομόφυλων: Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την ψήφιση του νομοσχεδίου

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών» γράφουν Guardian και BBC

Δημοσίευση 16/2/2024 | 11:49

Γάμος ομόφυλων: Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την ψήφιση του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό - Δείτε τι αναφέρουν Bloomberg, New York Times και Reuters για τον ρόλο της εκκλησίας

Η είδηση της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στο ελληνικό κοινοβούλιο κάνει από εχθές το βράδυ τον γύρο του διαδικτύου, με πολλά διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «ιστορική στιγμή» και να εστιάζουν στο γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο.

Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».

Την είδηση μετέδωσαν αρκετά δελτία ειδήσεων διεθνών ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ψηφοφορίας για τη ζωή των ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα μας.

Guardian

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών» αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία ενημέρωσε μάλιστα τους αναγνώστες της με ειδοποίηση push για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. «Σε μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, 176 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου την Πέμπτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσιεύμα, μιλώντας για μια μεταρρύθμιση «ορόσημο».

To άρθρο κάνει ειδική αναφορά στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που έδωσαν το παρών στα θεωρεία, όπως η ακτιβίστρια Στέλλα Μπελιά που μίλησε για ιστορική στιγμή την οποία «περιμέναμε χρόνια να έρθει», αλλά και στην «παθιασμένη ομιλία» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από την ψηφοφορία.

BBC


Στο άρθρο που ανήρτησε στον ιστότοπό του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το BBC εστίασε επίσης στην πρωτοπορία της Ελλάδας ανάμεσα στις ορθόδοξες χώρες, υπενθυμίζοντας πάντως ότι το νομοσχέδιο προκάλεσε διχασμό και αντιμετώπισε έντονη αντίσταση από την ισχυρή ορθόδοξη εκκλησία, με συλλαλητήρια πιστών στην Αθήνα.

«Πολλοί πολίτες κρατούσαν σημαίες και σταυρούς, διάβαζαν προσευχές και απήγγειλαν εδάφια από τη βίβλο στην Πλατεία Συντάγματος» αναφέρει το άρθρο του βρετανικού πρακτορείου.

«Η Ελλάδα παρέμενε μέχρι στιγμής πίσω από μερικούς Ευρωπαίους γείτονές της, κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων της Εκκλησίας. Έγινε όμως η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο», σημειώνει το δημοσίευμα.

Bloomberg

Σε σημερινό του άρθρο του Bloomberg επισημαίνει ποιες αλλαγές θα επιφέρει η αλλαγή στη νομοθεσία στη ζωή των ομόφυλων ζευγαριών, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Σταύρο Γαβριλιάδη και τον Δημήτριο Ελευσινιώτη που έχουν χτίσει μια ζωή μαζί, και πλέον μπορούν να παντρευτούν.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη να έχουν πρόσβαση στην ισότητα στον γάμο και τα αυτόματα γονικά δικαιωμάτα όλοι οι 10,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, επιτρέποντας στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν. Είναι η πρώτη χώρα με ορθόδοξη πλειοψηφία που κάνει αυτό το βήμα και πλέον ξεχωρίζει σε μια περιοχή που αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή».

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο, ο Σταύρος Γαβριλιάδης επισημαίνει ότι ο νέος νόμος λύνει πολλά από τα προβλήματα της οικογένειάς του. Μετά τον γάμο, θα υιοθετήσει επίσημα τα δίδυμα παιδιά του συντρόφου του Δημήτριου. «Θα γίνουμε επιτέλους μία οικογένεια με δύο επίθετα... Τα κοστούμια και οι βέρες είναι ήδη έτοιμα. Ίσως είμαστε εμείς το πρώτο ζευγάρι που θα παντρευτεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγελία για τον γάμο του ζευγαριού δημοσιεύτηκε ήδη σήμερα στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ και η τελετή πρόκειται να λάβει χώρα στη Νέα Σμύρνη.

New York Times

«Η Ελλάδα νομιμοποίησε την Πέμπτη τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τα ίσα γονικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που δίχασε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας.

Παρόλο που η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, είναι το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο» αναφέρει σημερινό άρθρο των New York Times.

Άρθρα για τη μεταρρύθμιση σε TIME, CNN, NBC κ.λ.π.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει στις απειλές «όχι με λόγια αλλά με δύναμη»

Κόσμος 22.09.2025
Νέα προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου προς τη Δύση

Χανιά: Ασφυκτικός θάνατος βρέφους σε ξενοδοχείο – Συνελήφθησαν οι γονείς

Ελλάδα 22.09.2025
Το πόρισμα του ιατροδικαστή και το χρονικό του περιστατικού

Ντουμπάι, η νέα Μέκκα των influencers – Η άνοδος του OnlyFans και των πολυτελών party

Κόσμος 22.09.2025
Αρκετοί είναι οι influencers με προφίλ στο OnlyFans που μετακομίζουν στο Ντουμπάι

Σοκ: 44χρονος φυγόποινος με καταδίκη 44 ετών πιάστηκε – Η ιστορία πίσω από τη σύλληψη

Ελλάδα 22.09.2025
Ο 44χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη έπειτα από πολυήμερα έρευνα ανδρών του Τμήματος Αναζητήσεων

Ελληνοτουρκική «μάχη» για μπακλαβά, ραβανί και λουκουμάδες ‑ Αντιδράσεις για τη λίστα του Taste Atlas

Κόσμος 22.09.2025
Όπως είναι εμφανές οι Τούρκοι δίνουν εθνοτική διάσταση στις… ζαχαροπλαστικές διαφορές

Χρυσοχοΐδης: Εγκαθιστούμε εξειδικευμένους αστυνομικούς μέσα σε καταυλισμούς Ρομά

Πολιτική 22.09.2025
«Η εντελώς ακατανόητη ανοχή που υπάρχει δεκαετίες, πρέπει να λάβει τέλος» δήλωσε

Πέθανε ο ηθοποιός Βαγγέλης Ζερβόπουλος

Ελλάδα 22.09.2025
Το μήνυμα αποχαιρετισμού του Σπύρου Μπιμπίλα

Η Νίσυρος γίνεται Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Ελλάδα 22.09.2025
Ένα ηφαιστειακό «κόσμημα» του Αιγαίου αποκτά διεθνή αναγνώριση

UEFA: Συνεδριάζει για την πιθανή αποβολή του Ισραήλ μετά την ασφυκτική πίεση που δέχεται

Αθλητικά Νέα 22.09.2025
Πιθανό είναι το ενδεχόμενο του αποκλεισμού του Ισραήλ από τις διοργανώσεις της UEFA