E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλεύρης: Δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο

Ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε επίσης το σκεπτικό της αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εφορμάται από ομοφοβικά κίνητρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2024 | 20:10

Πλεύρης: Δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, λέγοντας πως θα τηρήσει στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την διαφωνία του για μικροπολιτικούς λόγους.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ.Πλεύρης εξήρε την στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της ΝΔ στο θέμα, αφού παρέχει την ελευθερία στους βουλευτές να διαφωνούν και να εκφράζουν ανοιχτά και εντός του Κοινοβουλίου τη διαφωνία τους, απεναντίας των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) που μεν έχουν διαφωνούντες βουλευτές στους κόλπους τους, δεν μιλάει ωστόσο ουδείς γι αυτό.

Ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε επίσης το σκεπτικό της αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εφορμάται από ομοφοβικά κίνητρα, αλλά είναι ξεκάθαρα αξιακή.

«Είναι θέμα συνείδησης και συνείδηση σημαίνει πως αντέχεις και αναγνωρίζεις τον πολιτικό σου ρόλο. Συνεπώς δεν μπορώ να ψηφίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί κανείς τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο Θάνος Πλεύρης, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως σήμερα είναι μια ιστορική συνεδρίαση δεδομένου ότι ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε για ένα έντονο κοινωνικό θέμα, που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο.

Τόνισε ότι ως βουλευτής έκρινε ότι πρέπει να πάρει τον λόγο για να εκφράσει τη διαφωνία του «η οποία είναι διαφωνία αρχής, αξιών και συνείδησης και δεν είναι διαφωνία ομοφοβικού παραληρήματος». «Κι αυτή τη διαφωνία, δεν θα τη χαρίσουμε στους ακραίους ανθρώπους. Διότι το γεγονός ότι το 50% των Ελλήνων διαφωνούν στον γάμο και παραπάνω στην τεκνοθεσία, δεν σχετίζεται με όλα αυτά τα οποία ακούστηκαν σε αυτή την αίθουσα» ανάφερε και καταφέρθηκε εναντίον του Κυριάκου Βελόπουλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει αρχηγός κόμματος, που ζητάει από τους βουλευτές να πουν αν είναι ομοφυλόφιλοι και με βάση αυτό το κριτήριο θα μπορούν να ψηφίζουν ή όχι λες και όταν θα ψηφίζουμε τους Ποινικούς Κώδικες θα πρέπει να αποσυρθούν οι δικηγόροι. Άρα δεν θα ψηφίζουν κι οι Χριστιανοί για θέματα που άπτονται της θρησκείας».

«Είναι δυνατόν να ακούγονται αυτά τα πράγματα και είναι δυνατόν να πούμε ότι η διαφωνία εκφράζεται από αυτούς τους ανθρώπους; Όχι. Γιατί εγώ θέλω, τελειώνοντας αυτή την ομιλία, να μπορώ να αντικρίσω αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θα ακούσουν πράγματα που θα διαφωνούν, αλλά τους σέβομαι. Γιατί το πρώτο και το κυρίαρχο είναι να υπάρχει σεβασμός. Διαφωνώ με την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία. Οφείλω να πω ότι όποιος λέει συμφωνώ με τον γάμο, αλλά διαφωνώ με την τεκνοθεσία αυτό είναι το πιο ομοφοβικό διότι είναι σαν να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά. Δεν θα ακούσετε τέτοια από μένα. Η δική μου διαφωνία είναι αξιακή. Διαφωνώ με την αλλαγή του προτύπου της οικογένειας και στην αλλαγή του προτύπου του γάμου. Το ότι διαφωνώ όμως δεν θα υποστηρίξω και θέματα τα οποία δεν πιστεύω ως νομικός" ανάπτυξε την θέση του.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι δεν προκύπτει συνταγματικό θέμα, διευκρίνισε όμως ότι δεν πλήττεται το θέμα της ισότητας, άρα δεν μπορούμε να επικαλούμαστε το άρθρο 4 και 5 του Συντάγματος διότι αυτά -όπως είπε- τα έχει λύσει ο Άρειος Πάγος. Και διότι, προσέθεσε, ισότητα είναι η αντιμετώπιση ίδιων καταστάσεων- καθώς άλλο ο γάμος ετερόφυλων, άλλο ο γάμος ομόφυλων, «διότι τότε θα έμπαινε και το θέμα των πολυγαμικών εάν πηγαίναμε αποκλειστικά και μόνο με το κριτήριο της επιθυμίας». Το ότι προστατεύεται συνταγματικά ο γάμος των ετεροφύλων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα του νομοθέτη να θεσπίσει και γάμο ομόφυλων ζευγαριών, παρατήρησε ωστόσο ο κ. Πλεύρης καλώντας όσους λένε το αντίθετο να παραδεχθούν ότι έχουν απλώς πολιτική διαφωνία. Επιπλέον, είπε ότι δεν υπάρχει και καμία υποχρέωση από το Σύνταγμα και καμία υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι δεν παραβιάζουν την ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τα κράτη που δεν θεσμοθετούν τον γάμο.

«Άρα θέμα ισότητας υπό την έννοια ότι παραβιάζεται κάποιος κανόνας δικαίου δεν υπάρχει και συνεπώς δεν μπορεί να μιλάει κανένας για ατομικό, ανθρώπινο και πανανθρώπινο δικαίωμα. Αυτά τα λέει η έννομη τάξη με απόφαση του Αρείου Πάγου και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπάρχει βέβαια μια κυρίαρχη τάση στον Δυτικό κόσμο να οδηγείται στο να αναγνωρίσει τον γάμο και την τεκνοθεσία, όμως υπάρχουν χώρες που δεν το έχουν θεσμοθετήσει. Βάσει της ωριμότητας της κοινωνίας η ελληνική κοινωνία είναι πιο κοντά στην ιταλική κοινωνία και την κυπριακή κοινωνία που δεν το έχουν θεσμοθετήσει. Και δεν μου αρέσει η ωριμότητα της ολλανδικής κοινωνίας. Άρα είναι θέμα αρχών και αξιών μιας κοινωνίας».

Σχετικώς με την επίκληση ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών, ο κ. Πλεύρης είπε αφενός πως τα παιδιά που είναι σε ιδρύματα είναι πολύ λιγότερα από τις αιτήσεις που υπάρχουν, ενώ τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς δεν κινδυνεύουν να πάνε σε ιδρύματα καθώς με βάση τον νόμο ο βιολογικός γονέας έχει δικαίωμα να υποδείξει ποιος θα είναι επίτροπος.

«Δεν θέλω να αναγνωρίσω μία οικογένεια στην οποία υπάρχουν δύο πατέρες και καμία μητέρα, ή δύο μητέρες και κανένας πατέρας το παιδί σε αυτή την περίπτωση είτε υιοθετημένο είτε βιολογικό θα έχει έναν πατέρα και μία μητέρα. Δεν είναι αριθμητικό το θέμα των γονέων δεν είναι ότι όσο περισσότερους γονείς έχουμε είναι τόσο καλύτερο για τα παιδιά. Το παιδί χρειάζεται μητέρα και πατέρα» τόνισε ο κ. Πλεύρης. Τέλος επισήμανε ότι είναι πολύ θετικό καθώς δεν πάει να αναγνωρίσει τον άκρατο δικαιωματισμό αφού δεν αναγνωρίζει το θέμα της παρένθετης μητέρας και σωστά και δεν αναγνωρίζεται το γονέας 1 και το γονέας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ – Ιράν: Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ για τη συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την επίσημη υπογραφή να προγραμματίζεται στη Γενεύη στις 19 Ιουνίου.

Μουντιάλ 2026: Η Γερμανία διέλυσε 7‑1 το Κουρασάο στην πρεμιέρα – Δείτε τα γκολ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Εθνική Γερμανίας επικράτησε με συντριπτικό σκορ του Κουρασάο, το οποίο πανηγύρισε ιστορικό γκολ στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Κομενένσια έγραψε ιστορία στο Μουντιάλ 2026: Πέτυχε το παρθενικό γκολ του Κουρασάο στη διοργάνωση, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Λιβάνο Κομενένσια στο 21ο λεπτό ισοφάρισε το σκορ που είχε ανοίξει ο Ενμέτσα της Γερμανίας στο 5ο λεπτό

Ανακαινίζω 2026: Από αύριο οι βεβαιώσεις επιλεξιμότητας ‑ Ποιοι θα λάβουν επιδότηση έως 36.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω 2026»

Χαλάνδρι: Ελεύθερος υπό όρους και εγγύηση €50.000 ο φαρμακοποιός για τα παράνομα χάπια αδυνατίσματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο φαρμακοποιός φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του ότι οι πράξεις του ήταν νόμιμες, καθώς όπως ισχυρίστηκε για ό,τι παρασκεύαζε στο εργαστήριο υπήρχαν ιατρικές συνταγές

Νέα Siri με AI: Ποια iPhone, iPad και Mac θα υποστηρίζουν τη νέα Siri

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Apple ετοιμάζεται να διαθέσει το μεγαλύτερο ανασχεδιασμό της Siri μέχρι σήμερα μαζί με το iOS 27, το macOS Golden Gate, το watchOS 27 και τις υπόλοιπες νέες εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων

Formula 1: Ο Χάμιλτον για πρώτη φορά νικητής με τη Ferrari

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το μέγα όνειρο του Λιούις Χάμιλτον για την πρώτη του νίκη με τα κόκκινα και με το cavallino στο στήθος πραγματοποιήθηκε στο σημερινό GP Βαρκελώνης-Καταλονίας.

Τραμπ σε Ισραήλ: «Μην το χαλάσουμε τώρα που είμαστε κοντά σε συμφωνία με το Ιράν»

Κόσμος Χτες
Σε ανάρτηση του, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνουν επιθέσεις ούτε από την πλευρά της Χεζμπολάχ

Χαλάνδρι: «Υπήρχαν συνταγές που μου είχαν χορηγηθεί από γιατρούς», ισχυρίστηκε ο φαρμακοποιός

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απολογίες του φαρμακοποιού και οκτώ ατόμων για παράνομη παραγωγή και διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και ουσιών ντόπινγκ στο Χαλάνδρι

Γιώργος Μυλωνάκης: Πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του

Πολιτική Χτες
Μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία και στη συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα

Φρίκη για 12χρονη στην Τσεχία: Γέννησε το παιδί του 16χρονου αδερφού της

Κόσμος Χτες
Οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε έναν χρόνο μέσα στο σπίτι

Βρετανοί πεζοναύτες κάνουν ρεσάλτο σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» στη Μάγχη

Κόσμος Χτες
«Φέρεται να βοηθούσε μυστικά στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας - Η επιχείρηση διήρκεσε συνολικά έξι ώρες